sp5 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Witam serdecznie w dniu dzisiejszym przelewałem Belgijskiego Pale na cichą, pierwsze co mnie zdziwiło to lekka piana na powierzchni. Po drugie mam zwyczaj zawsze spróbować piwa przy przelewaniu i zmierzyć BLG, i tutaj się zdziwiłem BLG 4 , natomiast piwo jest lekko nagazowane, w smaku w miarę ok (nie czuć kwasu, zapach też OK). Jedyny niepokojący objaw to kolor i przejrzystość (powiedzmy że przejrzystość bardzo podobna do butaprenu ) Macie może jakąś diagnozę co się mogło/może stać ??? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Może za wcześnie przelałeś na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Jakich drożdży użyłeś? Jeśli S-33 to normalne, że mętność jest spora. One nie spieszą się z osiadaniem. Pewnie pospieszyłeś się z przelaniem na cichą, piwo jeszcze fermentuje, stąd wrażenie nagazowania. Nic strasznego, ale teraz idź za ich przykładem i nie spiesz się z butelkowaniem. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Nie dofermentowało na burzliwej, przelałeś na cichą fermentujące jeszcze piwo. Nagazowanie piwa to chyba normalne, drożdże wytwarzają CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam Dziękuję za odpowiedzi, cóż może to zaćmienie że nie pomyślałem o tym. Wychodzi na to , że trzeba jednak sprawdzać do ilu może dofermentować piwo, wydawało mi się że 4 jest OK, cóż potrzymam na cichej ze 2 tygodnie , jutro sprawdzę BLG, zobaczę ile spadło od przelania na cichą. Serdecznie Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Tydzień mu wystarczy, blg spadnie pewnie tak o 0,5blg i będzie klarowne. Możesz potrzymać 2 tyg., nic mu nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) s 33 do 2 blg powinły zjeść, ale to też zależy jak zacierałeś.Jako 1 warke zrobiłem koelscha na tych drożdżach i świetne piwko wyszło, a klarowne piwko zrobiło sie po około miesiącu od zabutelkowania stojąc w lodówce. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Aby uniknąć takich rzeczy z niedofermentowanym piwem polecam test FFT robię go ostatnio przy każdym piwku i mam odpowiedź do ilu blg zejdzie. Ułatwiło mi to decyzje kiedy przelać na cichą a kiedy już zakończyć fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się