lolo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 U siebie zacier chmieliłem dodatkowo, bez rezygnacji chmielenia przy warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Mam w planach uwarzenie piwa Sojuz30 Kolegi Makaron, gdzie chmielenie na smak i aromat, zastąpiłbym chmieleniem zacieru. Ilość chmielu według wpisu Kolegi: Na amerykańskich forach pwowarzy radzą chmielić zacier w nastepujący sposób: Zsumować planowany dodatek na smak i na aromat pomnożyć razy 1.5 i wrzucić do zacieru. Edytowane 21 Lutego 2014 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Chciałbym spróbować tej metody - mam tylko wątpliwość odnośnie czasu chmielenia "zacierowego". Ze względu na to, że wciąż próbuję uzyskać jak najmniej fermentowalną brzeczkę, zacieram w 76stC najdłużej 10min. Potem 10min mash-out i filtracja. Czy przy tak krótkim czasie, w którym chmiel będzie w zacierze, uzyskam oczekiwany efekt? Czy w tej metodzie większe znaczenie ma temperatura, czy czas? Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Nie wiem, zacierania 10 minutowego nie stosowałem. W każdym razie chmiel tam będzie również podczas filtracji i wysładzania, więc łącznie się pomoczy jakieś półtorej godziny. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Chmielenie zacieru daje znikomą goryczkę nawet przy użyciu powiedzmy 80 g chmielu. Wydajniejsze jest chmielenie podczas filtracji czy chmielenie brzeczki przedniej. Plusy i minusy w Wiki. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Jak próbowałem filtratu po chmieleniu zacieru to goryczka nie była znikoma, a dałem tylko ok. 20g chmielu. Edytowane 26 Lutego 2014 przez kantor harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dzięki za sugestie, chociaż jak zwykle zdania są podzielone - wygląda na to, że będę musiał eksperymentalnie dobrać ilość chmielu. Zacznę od polecanej reguły 1,5x ilość przy klasycznym chmieleniu. Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Wczoraj chmieliłem brzeczkę przednią 70 g Perle 5%, wg. kalkulatora daje to 45 IBU, Dzisiaj 50 g - 35 IBU, jutro 40 g - 25 IBU. Chmielenie trwało około 2 godzin, w tym 30' gotowania. Masz rację. Trzeba samemu to sprawdzić i dostosować proporcje do swoich potrzeb. Warto pobawić się kalkulatorami i obserwować jak zmienia się wartość goryczki w zależności od wagi danego chmielu oraz czasu chmielenia. Goryczka podczas chmielenia 90' a 120' niewiele się zmieni, większy wpływ na to ma objętość brzeczki - mniejsza to większa goryczka i odwrotnie. Chmieliłem tak ponad 20 warek i bardzo sobie to chwalę. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 BT dodaje IBU tylko podczas gotowania. No ale pewnie BS można bardziej zawierzać przy takich mniej oczywistych obliczeniach. Brewtarget oczywiście ma w opcji : chmielenie zacieru, brzeczki przedniej, na goryczke, na aromat i na zimno. Jeśli BT to nie brewtarget to nie bierzcie tej wypowiedzi pod uwagę harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 BT dodaje IBU tylko podczas gotowania. No ale pewnie BS można bardziej zawierzać przy takich mniej oczywistych obliczeniach. Brewtarget oczywiście ma w opcji : chmielenie zacieru, brzeczki przedniej, na goryczke, na aromat i na zimno. Jeśli BT to nie brewtarget to nie bierzcie tej wypowiedzi pod uwagę Opcje ma, ale ustawienie chmielenia zacieru, na aromat i na zimno nie zwiększa wartości IBU. No chyba że w nowszej wersji to dodali, ja mam zainstalowaną 2.0.1. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 BT dodaje IBU tylko podczas gotowania. No ale pewnie BS można bardziej zawierzać przy takich mniej oczywistych obliczeniach. Brewtarget oczywiście ma w opcji : chmielenie zacieru, brzeczki przedniej, na goryczke, na aromat i na zimno. Jeśli BT to nie brewtarget to nie bierzcie tej wypowiedzi pod uwagę Opcje ma, ale ustawienie chmielenia zacieru, na aromat i na zimno nie zwiększa wartości IBU. No chyba że w nowszej wersji to dodali, ja mam zainstalowaną 2.0.1. Nie no oczywiście że nie zwiększa IBU. IBU w BT zwiększa tylko gotowanie albo brzeczka przednia, dlatego w recepturach jak dodaje coś na 20 minut albo 10 to wybieram gotowanie żeby uwzględnić IBU, na aromat ustawiam tylko to co wrzucam po gotowaniu na chłodzenie. harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się