tkaa85 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam! Zaczynam od piaskownicy ponieważ jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o ważenie piwa. hmm, może nie taki zielony, przeczytałem już trochę tematów no i zaczynam śledzić forum na bierząco. Nie będę się na start rozpisywał. Zacznę od początku i w miarę postępu będę zadawał dodatkowe pytania. Do dzieła! 1) zakup zestawu - interesuje mnie zestaw, który będzie miał wszystko co potrzebne. Jako amator nie dostrzegam zbytnio różnic między zestawem a zestawem więc proszę o radę. p.s. na pewno będę chciał w niedalekiej przyszłości robić piwo z zacieranka ale na początku może jakiś brewkicik. Który zestaw się bardziej opłaca? a) http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=157 b) http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=261 c) http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Browar_Domowy_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod d) http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_PREZENT_-_z_surowcami_i_ksiazka&przedm=5484295&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod mam tak do 300zł. dzięki za rady. pozdrawiam! Łukasz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Może spróbuj sam skompletować zestaw tak, żeby znalazła się w nim taka kapslownica: http://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-systemem-blokujacym-p-593.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Ceny podobne, osobiscie wybrałbym zestaw bez ekstaktów, a za te 90 złotych kupił słód, drożdże i chmiel, a jak dobrze zagospodarujesz to produktów powinno starczyć na 2 warki dodatkowo kolega ma : http://www.homebrewi...bpro-p-190.html Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Ten zestaw a HB wydaje się byc ok. Z czasem i tak będziesz dokupywał "większe lub mniejsze bajery". Zestaw powinien mieć w każdym razie kapslownicę, rurkę do rozlewu, termometr i cukromierz. Kapsle, środki dezynfekujące możesz dokupić dodatkowo by mieć zapas. Brew-kit jak najbardziej na początek wystarczy do zaznajomienia się z podstawami. (jeśli brew-kit to najczęściej dodają Coopersa - jak co to na początek brał bym Draught, Australian Pale Ale, lub Real Ale). Jeśli zdecydujesz się na zestaw bez "puszki" (brew-kit) to można kupić zestaw surowców na bazie słodów (dobry wybór w HB i BrowAmatorze). Ale tu dochodzi kwestia chłodzenia brzeczki (do zrobienia nawet bez chłodnicy) no i te SIEDEM godzin spędzone w kuchni... yes yes.... 7 godzin !!!! Więc brew-kit myślę na "bezbolesny" początek jest wskazany. Zacieranie lepiej jest "podpatrzeć" na jakimś pokazie lub u innego piwowara domowego (to bardzo pomocne bo jak czytasz instrukcję np budzika to masz wrażenie, że to instr.obsł.promu kosmicznego - a jak ktoś pokaże "na żywo" to okazuje się to proste). Dasz radę ! tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A może tak (w HB): Fermentator bez osprzętu Fermentator z kranikiem i rurką 100 kapsli złotych Kapslownica stołowa Cylinder pomiarowy Areometr Nadwęglan sodu - 100 g Rurka z zaworkiem Wężyk igielitowy - 2 m Piwo jasne ale http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html Suma: 303,16 gr. Jest tu chyba wszystko, co trzeba do tego pierwszego piwa. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) no i te SIEDEM godzin spędzone w kuchni... yes yes.... 7 godzin !!!! Więc brew-kit myślę na "bezbolesny" początek jest wskazany. Zacieranie lepiej jest "podpatrzeć" na jakimś pokazie lub u innego piwowara domowego (to bardzo pomocne bo jak czytasz instrukcję np budzika to masz wrażenie, że to instr.obsł.promu kosmicznego - a jak ktoś pokaże "na żywo" to okazuje się to proste). 7 godzin to trochę długo , dlatego zaczynam od gotowców . A może tak (w HB): Fermentator bez osprzętu Fermentator z kranikiem i rurką 100 kapsli złotych Kapslownica stołowa Cylinder pomiarowy Areometr Nadwęglan sodu - 100 g Rurka z zaworkiem Wężyk igielitowy - 2 m złożyłem taki zestaw w HB według twoich wytycznych: 1) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l + kranik + rurka z uszczelką (35zł) 2) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l z pokrywą (22,18zł) 3) Kapsle miękkie 26 mm, złote - 100 sztuk (5,10zł) 4) Kapslownica dwuramienna Greta (48,50zł) Kapslownica stołowa z systemem blokującym (127zł) 5) Cylinder pomiarowy 150ml (13,48zł) 6) Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg (13,00zł) 7) Nadwęglan sodu - aktywny tlen -100g (4,50zł) 8) Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym (11,88zł) 9) Wężyk igielitowy do rozlewu 2m (6,02zł) 10) Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm (12,58zł) - Łycha z biedrony 11) Mocna szczotka do mycia butelek (6,37zł) - zwykła szczotka Razem: 238,16zł Czy to wszystko??? czy może coś jeszcze dokupić do osprzętu??????????? Czy z tym sprzętem będę mógł bez problemu uważyć pierwszą warkę? Następnie wybrałem: (65zł) Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego Ekstrakt słodowy Bruntal jasny 3.4kg (dwie puszki 1.7kg) Drożdże górnej fermentacji Brewferm TOP Instrukcja warzenia tylko teraz szyszki czy granulat??? Jeżeli nie chcę dodawać do piwa cukru to zapewne jakiś zamiennik, tylko jaki? Razem: 303,16zł Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez tkaa85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Masz 2 puszki w zestawie, nic więcej nie potrzebujesz. Nigdy nie używałem szyszek, więc nie wiem co lepsze. Ten zestaw na pierwsze piwo wystarczy, później i tak dokupisz wiader i innego szpeju. Kapslownica na parę warek wystarczy, jak masz kasę (i miejsce!) to kup od razu stołową, względnie zrób sam np. ze statywu do wiertarki. Szczotka do butelek to taka zwykła szczotka, jak z Biedrony czy Kauflandu, więc sobie rozważ czy jest sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Kapslownicę raczej kupuje się raz na długo, dlatego nie ma sensu kupować teraz grety, a za chwilę przesiadać się na stołową - takie moje zdanie. Druga sprawa, jak źle trafisz, to greta od początku będzie Ci niszczyć butelki. Zamiast tego mieszadła lepiej za kilka złotych kupić drewnianą łychę w sklepie - dłużej Ci posłuży i jest tańsza. Póki co (tzn. póki nie zacierasz) do zamieszania ekstraktu znajdziesz coś w domu. Co do tego zestawu to nie musisz nic dokupywać, powinno z niego wyjść około 20 litrów piwa 12°Blg. Chmiel obojętnie jaki, może szyszki łatwiej Ci będzie usunąć po chmieleniu. Na Twoim miejscu dogadałbym się z Dori, żeby za jakąś dopłatą wymienić te drożdże na S-04 lub US-05, ale tu już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) aha, no to w porządku. zapomniałem jeszcze o suszarce, ale niestety na HB nie mają więc będę musiał zamówić coś takiego chyba: http://www.domowepiw...elki-45szt.html chyba, że ktoś ma lepszy pomysł jak dobrze wysuszyć . Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez tkaa85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ja wygrzewam butelki w piekarniku, to problem suszenia mnie nie dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Suma: 303,16 gr. Jest tu chyba wszystko, co trzeba do tego pierwszego piwa. właśnie poprawiłem, hehe widzę, że i tak wyszło na twoje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja wygrzewam butelki w piekarniku, to problem suszenia mnie nie dotyczy. naprawdę wystarczy? więc nie trzeba kupować specjalnie suszarki? ja ma kuchenkę na gaz. ostatnie pytanie: czy piwa z gotowców są lepsze czy porównywalne z komercyjnymi mam na myśli Lech, Żubr, Tyskie itd. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez tkaa85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dopóki będziesz używać piekarnika, to na pewno wystarczy, butelki wyciągasz suche (i zimne, co ważne - nie wyciągaj gorących). Też mam gazowy, gdybym miał elektryczny to bym zmienił tą metodę, bo by była za droga. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Butelki świetnie schną w skrzynce (obrócone do góry dnem, dokładniej to ścieka z nich woda). Albo w czymkolwiek innym, byle zachowały tę orientację. Naprawdę, nie trzeba kupować sprzętu dedykowanego specjalnie do piwowarstwa, choć na pewno on też się sprawdza. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czy to wszystko??? czy może coś jeszcze dokupić do osprzętu??????????? Czy z tym sprzętem będę mógł bez problemu uważyć pierwszą warkę? 1. Jeden pytajnik w zupełności wystarczy. 2. Uwarzyć 3. Przydałby się jakiś gar, skoro masz zamiar kupować ekstrakty niechmielone i je chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 1. Jeden pytajnik w zupełności wystarczy. 2. Uwarzyć 3. Przydałby się jakiś gar, skoro masz zamiar kupować ekstrakty niechmielone i je chmielić. jaki garnek? ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czytałeś Moje przemyślenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) jaki garnek? ile litrów? chociażby taki: http://allegro.pl/ga...2280219427.html rzeczywiście przeczytaj Jejskiego to doskonały poradnik na start ... z drugiej strony przynajmniej ci nie zarzuci że nie odrobiłeś zadania domowego .... pozdrawiam Jejski Jeszcze jedna prawidłowość - pierwszą warkę robiłem w grudniu i zarzekałem się że nie będę zacierał, tylko brew-kity ....... pierwszy zacier robiłem z końcem stycznia Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Taki garnek na pewno by się przydał, ale do zrobienia tego zestawu nie jest niezbędny. Jaki masz największy garnek w kuchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Fajnym patentem na butelki jest sterylizacja w piekarniku i nałożenie kapturka = folia aluminiowa i gumka recepturka. Dzięki temu butelkowanie idzie szybko i sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czytałeś Moje przemyślenia? właśnie się zabieram! chociażby taki: http://allegro.pl/ga...2280219427.html rzeczywiście przeczytaj Jejskiego to doskonały poradnik na start ... z drugiej strony przynajmniej ci nie zarzuci że nie odrobiłeś zadania domowego .... pozdrawiam Jejski Jeszcze jedna prawidłowość - pierwszą warkę robiłem w grudniu i zarzekałem się że nie będę zacierał, tylko brew-kity ....... pierwszy zacier robiłem z końcem stycznia coś czuję, że też tak skończę :] Taki garnek na pewno by się przydał, ale do zrobienia tego zestawu nie jest niezbędny. Jaki masz największy garnek w kuchni? hmm największy emaliowy z 20 litrów Fajnym patentem na butelki jest sterylizacja w piekarniku i nałożenie kapturka = folia aluminiowa i gumka recepturka. Dzięki temu butelkowanie idzie szybko i sprawnie tak właśnie też zrobię. nie będę kupował suszarki tylko do pierkarnika i później kapselek albo kapturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 hmm największy emaliowy z 20 litrów W zupełności wystarczyłby nawet 10-litrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 W zupełności wystarczyłby nawet 10-litrowy ufff, obejdzie się bez dodatkowych kosztów . W takim razie jeżeli nic dodać nic ująć do zamówienia to teraz muszę doczytać to i owo na forum no i w końcu zamówić skompletowany zestawik. wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ja Ci powiem tak: na spokojnie możesz się bawić w różne warianty, a tymczasem czytać poradniki, fora, wikipedie. I, w międzyczasie, kompletować sprzęt. Wbrew pozorom jeśli chcesz zacierać piwo, to wg tego, co i tak masz na liście brakuje tylko: 1. gara: ~100 PLN 2. termometru (albo termometrów - dobrze jest mieć elektroniczny i analogowy, żeby wiedzieć, czy nie ma przekłamania): 30 PLN za obydwa 3. filtratora z oplotu: ~ 20 PLN 4. przyda się wiaderko z castoramy - 5 PLN W sumie 155 PLN. Sporo mówisz o kosztach, to: jak skompletujesz podstawowy sprzęt, zawsze warto wyliczyć sobie koszty na warkę, z podziałem: koszty stałe; koszty zmienne. Stałe to koszty sprzętu ogólnego, ewentualnie potencjalnych inwestycji, jeśli takie planujesz. Koszty zmienne to koszty surowców. Kiedyś (czyli jak byłem na Twoim etapie) zastanawiałem się, jak wyliczyć kiedy zacieranie mi się opłaca. Wyglądało to tak: założyłem, że za dobre piwo trzeba zapłacić min. 4 PLN (z dozą optymizmu) Czyli, warka dająca 40 piw może kosztować surowcowo max 120 PLN. Reszta idzie na amortyzację sprzętu. Po pierwszej zacieranej warce odpuściłem sobie ekonomię. Hobby to hobby, wędkarzowi np nigdy nie zwróci się inwestycja w sprzęt. Za to sam efekt wart jest dołożonej kasy tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ja Ci powiem tak: na spokojnie możesz się bawić w różne warianty, a tymczasem czytać poradniki, fora, wikipedie. I, w międzyczasie, kompletować sprzęt. Wbrew pozorom jeśli chcesz zacierać piwo, to wg tego, co i tak masz na liście brakuje tylko: 1. gara: ~100 PLN 2. termometru (albo termometrów - dobrze jest mieć elektroniczny i analogowy, żeby wiedzieć, czy nie ma przekłamania): 30 PLN za obydwa 3. filtratora z oplotu: ~ 20 PLN 4. przyda się wiaderko z castoramy - 5 PLN W sumie 155 PLN. Sporo mówisz o kosztach, to: jak skompletujesz podstawowy sprzęt, zawsze warto wyliczyć sobie koszty na warkę, z podziałem: koszty stałe; koszty zmienne. Stałe to koszty sprzętu ogólnego, ewentualnie potencjalnych inwestycji, jeśli takie planujesz. Koszty zmienne to koszty surowców. Kiedyś (czyli jak byłem na Twoim etapie) zastanawiałem się, jak wyliczyć kiedy zacieranie mi się opłaca. Wyglądało to tak: założyłem, że za dobre piwo trzeba zapłacić min. 4 PLN (z dozą optymizmu) Czyli, warka dająca 40 piw może kosztować surowcowo max 120 PLN. Reszta idzie na amortyzację sprzętu. Po pierwszej zacieranej warce odpuściłem sobie ekonomię. Hobby to hobby, wędkarzowi np nigdy nie zwróci się inwestycja w sprzęt. Za to sam efekt wart jest dołożonej kasy jasne , póki co zacieranko poczeka, 4-5 warek brewkitów lub z ekstraktu słodowego i chmielu. Później w miarę zachęty będzie i zacieranie . Wiem jak to jest. Mam niejedno hobby. Póki co chcę zaooszczędzić jednie trochę na sprzęcie bo to wydatek jednorazowy, później kwestia dokupienie tego czy tamtego ale nie jest to znowu 200-300zł . Bardzo lubię piwa i wypiłem ponad 250-300 różnych piw. Teraz przyszedł czas na zrobienie swojego pierwszego piwa. Oczywiście będę pisał co i jak w ramach postępu. Sprzęt zakupię pod koniec kwietnia i maju zaczynam. Tak jak mówiłem zacieranko później . Hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się