olo333 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Jeżeli ten garnek, który masz, ma faktycznie 20 l, to dopóki nie odłożysz pieniędzy na nowy wystarczy dokupić termometr analogowy, zrobić filtr z wężyka WC, dokupić 1 m albo 1,5 m wężyka do filtracji i można zacierać. Albo będziesz robić trochę mniejsze warki, albo wspomożesz się jakimś drugim, mniejszym garnkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Jeżeli ten garnek, który masz, ma faktycznie 20 l, to dopóki nie odłożysz pieniędzy na nowy wystarczy dokupić termometr analogowy, zrobić filtr z wężyka WC, dokupić 1 m albo 1,5 m wężyka do filtracji i można zacierać. Albo będziesz robić trochę mniejsze warki, albo wspomożesz się jakimś drugim, mniejszym garnkiem. a czemu tak wszyscy zachęcają do zacierania? czy jest aż taka różnica między brewkitami a piwem zacieranym? ktoś wymieni przynajmniej 7 zalet zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 7x więcej satysfakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 robisz to co chcesz,nie ogranicza cie puszka i jej receptura,reszta jest tak samo do dupy,tylko zacieranie trwa dłużej. ja w tym nie widzę nic fajnego,robię to tylko dlatego,ze chcę się napić dobrego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Różnica jest kolosalna. Przy brewkicie, że tak powiem - wyżej du** nie podskoczysz. Poza tym jest droższy, nie masz możliwości modyfikacji i jakoś tak po 3cim jest to tak proste, że aż ciężko to nazwać piwem domowym Mimo to warto zacząć od brewkitów, ostukasz się z kapslowaniem, higieną itd itd No i nie masz ograniczeń w recepturach - co jest absolutnie mega zabawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 ...Przy brewkicie, że tak powiem - wyżej du** nie podskoczysz. ...aż ciężko to nazwać piwem domowym Piwo przygotowane z zestawu 'Muntons Nut Brown Ale' wygrało kategorię 'Brown Ale - Mild' podczas KPD w Żywcu w 2009r. robisz to co chcesz,nie ogranicza cie puszka i jej receptura ale puszka gwarantuje powtarzalność rezultatu i całkiem dobre piwo.... w pół godziny (nie licząc takiego samego czasu fermentacji jak dla piw 'zacieranych') a czemu tak wszyscy zachęcają do zacierania? czy jest aż taka różnica między brewkitami a piwem zacieranym? ktoś wymieni przynajmniej 7 zalet zacierania? Pomimo, że piwo z "puszek" jest łatwe do zrobienia i gwarantuje określony efekt za każdym razem to jednak ma pewne ograniczenia - powiedzmy smakowe. Piwo ze słodów (nie lubię terminu "zacieranie" ) jest po prostu o niebo lepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 coelian, ja nie mówię, że to będzie złe piwo. Ale ile możesz robić dany brewkit? Bardziej o to mi chodziło. Owszem, puszka gwarantuje powtarzalność, ale niektórych może ta powtarzalność nudzić. Ja np miałem wielką furę zabawy wybierając warki, które chcę robić i kompletując pod to słody. Właśnie wysładza mi się pierwsza z nich Nie wykluczam brewkita jako szybkiej i efektywnej alternatywy do zrobienia piwa, ale zacierania daje sto razy więcej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Różnica trochę taka jak między zupą chińską a prawdziwym rosołem z kury (nie mówię tu o chemii, jaka jest w tych zupkach - pod tym względem ekstrakty są ok). Lubię czasami zjeść zupkę chińską, ale nie nazwię siebie dobrym kucharza dlatego, że potrafię dobrze ją zaparzyć. Z drugiej strony w takich zupkach trudno coś zepsuć, a taki rosół, na którego smak mamy dużo większy wpływ, często może się nie udać. Osobiście zrobienia piwa z ekstraktów Ci nie odradzam - jak piwowarstwo domowe Cię wciągnie, to sam szybko poczujesz ograniczenia, jakie wynikają z ich stosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jestem na etapie drugiego BrewKita z puszki. Dużo myślałem o zacieraniu - ale dla mnie wyglada to na bardzo skomplikowane jeżeli mam to robić w mieszkaniu w bloku. Szkoda że nie ma prostego video filmiku na którym jest wszystko jasno i prosto pokazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Poszukaj na YOUTUBE, jest tam tego masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Jestem na etapie drugiego BrewKita z puszki. Dużo myślałem o zacieraniu - ale dla mnie wyglada to na bardzo skomplikowane jeżeli mam to robić w mieszkaniu w bloku. Szkoda że nie ma prostego video filmiku na którym jest wszystko jasno i prosto pokazane Z własnego doświadczenia: wygląda skomplikowanie, a jest fantastyczne - owszem 1. raz zupełnie nie przystaje do wyobrażeń i zupełnie zaskakuje ale myślę że każdy >15 roku życia da radę Ja mieszkam narazie w kawalerce - mała kuchnia i spokojnie daje rade... A jak będziesz miał problem, to napewno w wątku Ostry Dyżur koledzy pomogą Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jestem na etapie drugiego BrewKita z puszki. Dużo myślałem o zacieraniu - ale dla mnie wyglada to na bardzo skomplikowane jeżeli mam to robić w mieszkaniu w bloku. Szkoda że nie ma prostego video filmiku na którym jest wszystko jasno i prosto pokazane Wszystko jest na youtubie: W takim razie 1-2 brewkity i zacieranko mam nadzieję, że do tej pory uzbieram kasę na dodatkowy sprzęt związany z zacieraniem. hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Dziś butelkiuję drugiego BrewKita... Pierwszy od tygodnia leżakuje w piwnicy. Jeszcze dziś załaduję do fermentatora kolejna puchę , ale umówiłem sie z kolega ( również początkującym jak ja. ) ,że za tydzien zacieramy razem po raz pierwszy. Jeszcze nie piłem ani kropli swojego piwa , ale zamierzam za miesiąc usiąść w ogródeczku i każdego po kolei spróbować... a co mi bardziej zasmakuje to do bakisy na jacht i mieć dwie frajdy : żeglowanie i dobre piwo!!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Kolego tkaa85. Rozumiem że jesteś początkujący tak samo jak i ja - ale powiedz mi co ten filmik ma wspólnego z zacieraniem? To nie jest zacieranie! Poczytaj zanim coś napiszesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 http://www.youtube.com/results?search_query=all+grain+brewing&oq=all+grain+brewing Weź na poprawkę to, że to filmiki z różnych stron świata, więc często metody i sprzęt różni się od tych, których używają Polacy (taki filtrator z oplotu to chyba nasz rodzimy wynalazek). Ale sam proces jest zasadniczo wszędzie ten sam - zacieranie, filtrowanie/wysładzanie, chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Filmiki Homebrewing the easy way są bardzo dobre - ale faktycznie chodzi w nich o piwo z koncentratów. Filmiki z zacieraniem tez są. Wpisz do youtuba "zacieranie" i już masz. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Osobiście 3 warki zrobiłem z ekstraktów, a wczoraj butelkowałem pierwszą z zacierania. Już teraz do puch bym nie wrócił a sao zacieranie nie jest takie trudne jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 hej pytanie odnośnie: Następnie wybrałem: (65zł) Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka granulat czy szyszki? wiem, że już o to pisałem, ale czy naprawdę nie ma różnicy między granulatem a szyszkami? z czego się łatwiej robi? hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 hej pytanie odnośnie: Następnie wybrałem: (65zł) Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka granulat czy szyszki? wiem, że już o to pisałem, ale czy naprawdę nie ma różnicy między granulatem a szyszkami? z czego się łatwiej robi? hej! Jak widać jest różnica, jednych jest 20g a drugich 30g. Do szyszek polecam jeszcze woreczek tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 A jak masz zamiar odzielić chmieliny od brzeczki? Jeżeli zastosujesz woreczek do chmielu lub sito, to będzie prościej z szyszkami (aczkolwiek przelewając przez gęste sito granulatu też się pozbędziesz). tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Jak widać jest różnica, jednych jest 20g a drugich 30g. Do szyszek polecam jeszcze woreczek Ja osobiście również do granulatu stosuję woreczek muślinowy - koszt minimalny, a moim zdaniem warto. Z szyszek jeszcze nie warzyłem, więc się nie wypowiadam w temacie wyższości jednego nad drugim tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Szyszki dla mnie to genialne rozwiązanie jeśli chodzi o odfiltrowanie brzeczki od chmielin - wykorzystuję do tego ten sam fermentor, którym filtruję zacier (fermentor z kranikiem + oplot, oczywiście umyty i zdezynfekowany). tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Szyszki dla mnie to genialne rozwiązanie jeśli chodzi o odfiltrowanie brzeczki od chmielin - wykorzystuję do tego ten sam fermentor, którym filtruję zacier (fermentor z kranikiem + oplot, oczywiście umyty i zdezynfekowany). hej jak wezmę szyszki to muszę wtedy coś dokupić do zestawu? czy to się łyżką wyjmuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Nie wyjmuje się Musisz szybko przefiltrować brzeczkę, w kadzi warzelnej dobrze mieć króciutki oplocik, zatrzymuje szychy. Jeżeli masz kadź bez kranika to przelejesz sobie przez sito/ durszlak, albo dekantuj wężykiem z założonym kawałkiem sterylnej gazy na końcu. tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Cześć wszystkim! Dawno mnie tutaj nie było. Ostatecznie zdecydowałem się na zacieranie. Czy mógłby ktoś po raz ostatni powiedzieć, czy poniższe zestawienie będzie dobre do piwa robionego z zacierania? Jestem początkujący więc jak widzicie, że np. zapomniałem o jakimś drobiazgu to proszę piszcie śmiało. A więc tak: 1) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l + kranik + rurka z uszczelką (35zł) 2) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l z pokrywą (22,18zł) 3) Kapsle miękkie 26 mm, złote - 100 sztuk (5,10zł) 4) Kapslownica stołowa z systemem blokującym (127zł) 5) Cylinder pomiarowy 150ml (13,48zł) 6) Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg (13,00zł) 7) Nadwęglan sodu - aktywny tlen -100g (4,50zł) 8) Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym (11,88zł) 9) Wężyk igielitowy do rozlewu 2m (6,02zł) 10) Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm (12,58zł) 11) Szczotka do mycia butelek + garnek emaliowany. Pytanie teraz tylko jaki? 30l czy od razu 60l? Czy to wszystko??? czy może coś jeszcze dokupić do osprzętu??????????? Czy z tym sprzętem będę mógł bez problemu uważyć pierwszą warkę? Proszę jeszcze raz o wyrozumiałość. Pozdrawiam serdecznie! Łukasz, Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez tkaa85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się