tkaa85 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 górnej fermentacji górnej fermentacji, bo potrzebują temp w okolicach 18°C - 21°C piwa dolnej fermentacji wymagają niższej temperatury, a nie każdy ma warunki żeby taką temperaturę uzyskać na początek weź Pale Ale, to jest chyba najprostsze piwo na początek - łatwo się je zaciera i nie wymaga długiego leżakowania (można szybko wypić) no to wszystko jasne składam zamówienie! ))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 hej, jak wybrałem " Pojemnik fermentacyjny (fermentor) ze skalą 31l z pokrywą to pytają się czy ma być otwór na kranik i na rurkę. Mam zaznaczyć jedno i drugie? Wiem, że na pewno będę robił do tego filtrator z oplotu więc otwór na kranik jest potrzebny ale czy na rurkę też? chyba, że się mylę. Rozjaśnijcie proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jeśli będziesz z tego fermentora tylko rozlewał do butelek to wystarczy tylko na kranik jeśli będziesz w nim też fermentował to na rurkę też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pojemnik z kranem i rurką nadaje się do fermentacji (burzliwej i cichej) i do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 hej, chciałbym zrobić 3 piwa z ekstraktów a mianowicie: - 2x piwo jasne - 1x piwo ciemne (lekko słodkie) co byście proponowali ze strony browamator: http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183095&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#183095 jest strasznie duży wybór i nie wiem do końca które będzie lepsze. ekstrakt powinien nie przekraczać 70zł ponieważ do każdego chcę także dokupić 1, 7 kg ekstrakt słodowy w syropie zamiast cukru. z góry dzięki za każdą radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Z ekstraktów tam masz chyba z 4 zestawy górniaków, masz na myśli brewkit? Jeśli o mnie chodzi to nie pomogę, do tej pory tylko zacierałem. A jak jednak z ekstraktów, to nie myślałeś kupić ekstrakt, chmiel i drożdże samodzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 hej, póki co chciałbym zrobić 3 piwa z brewkitów. A z ekstraktów co byś proponował tylko póki co proszę bez zacierania. może jakiś link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Jeśli koniecznie chcesz robić piwo z brewkitów, to zmień sklep. Gdzie indziej kupisz o ok. 15zł taniej. Ekstrakty u konkurencji też są trochę tańsze. Zresztą polecam samemu się przekonać: http://cml.dokuro.or...6d2e130b40769ad Brewkitów niewiele zrobiłem, ale polecam Piwo pszeniczne z Gozdawy i IPA z Coopersa. Co do receptur z ekstraktów polecam receptury z załączników. Jeśli chodzi o same ekstrakty niechmielone, to Gozdawa, WES i Bruntal są godne polecenia. Przepisy.doc receptury z ekstraktów.pdf Edytowane 23 Maja 2014 przez wizi tkaa85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 hej, jutro zaczynam butelkowanie tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Czy mam do butelek dodać cukier czy glukozę do refermentacji? Drugie pytanie: ile tego dodać? (zrobiłem 23 litry piwa Coopers Draught) z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 jeszcze jedno pytanie. przed dodaniem drożdży piwo miało 1040. Po siedmiu dniach jest 1009. Czy to znaczy że fermentacja burzliwa zakończona? czy raczej ma dojść do 1000? Jak obliczyć ile będzie alkoholu? 1040-1009 i pomnożyć? tylko przez co? dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zrobisz jak uważasz, ale ja bym po tygodniu nie butelkował... cichej nie ma sensu robić w tym wypadku, ale daj mu postać na burzliwej dwa tygodnie - będziesz miał spokojniejszą głowę potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 hej, proszę o pomoc zrobiłem piwo Geordie Mild Ciemne http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/brewkity_nachmielone/geordie_mild_1,5_kg za 2 dni kapslowanie, tylko nie wiem ile dać glukozy na 23 litry pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita przeczytaj punk ostatni Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 z tego co przeczytałem z powyższego linku to trzeba dać 4g glukozy na 0,5 litra + jeśli to glukoza to 15% więcej . Czyli 8g na litr = 184g + 15% więcej to będzie ile? i czemu tak dużo? ostatnio jak robiłem to dałem 120g na 23 litry i piwo wyszło smaczne dobrze nagazowane. Do ciemnego dodaje się więcej? czy mniej glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Syp cukier przy tej ilości i tak nie zauważysz różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 tylko że mi glukoza została po ostatnim rozlewie. To ile dać tej glukozy? proszę napisz mi liczbę konkretną i nie będę o nic więcej pytał tylko dodam tyle ile powiesz . Jak nie wyjdzie to będę miał na kogo zwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 4.6 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 mam jeszcze jedno pytanie. korzystając z kalkulatora pytają mnie o "Enter the desired volumes of CO2" A jaka jest skala jeśli chodzi o poziom nagazowania? np. 10 to dużo czy mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaa85 Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 cane sugar corn sugar który z tych dwóch to odpowiednik "GLUKOZY"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 http://lmgtfy.com/?q=corn+sugar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 np. 10 to dużo czy mało? To dużo za dużo Wpisz 2.5 będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się