mcpol1 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, rozpoczynam ten wątek ponieważ chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tego chmielu. Kto i do czego stosował,jakie wrażenia, polecacie czy nie polecacie , jeśli tak to do jakich piw itd, itd. Ja osobiście skusiłem się (za podpowiedzią Slotischa) i zaopatrzyłem w 300 gr tego chmielu. Stosowałem go wraz ze wskazaniami programu Brewtarget i powiem szczerze wyszły troszkę przygorzkawe piwa. Wniosek: chmiel na tyle goryczkawy, że można ze spokojem o kilka gram zmnniejszyć dawkę. Ale aromat piękny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Używałem go sporo ostatnio. W smaku dość cierpki i przyprawowy, ale mniej cierpki od Marynki i mniej przyprawowy od Żateckiego, trochę bardziej przyprawowy od Perle, ta cecha trochę słabnie z czasem. Zapach raczej w stronę perfumowego, mniej intensywny niż Lubelski, może trochę kwiatowy, na pewno nie ma nic z trawiastości Lubelskiego. Czuję w zapachu pokrewieństwo do chmieli słoweńskich - Styrian, Aurora. Nie użyłbym go jako jedynego chmielu, raczej w miksie z Lubelskim. Pasuje mi w piwach nieco ciemniejszych, w jasnych o wyraźnym chmielowym aromacie ta perfumowatość jest dla mnie trochę zbyt mocna. slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Dałem ostatnio do tripla 50g (30g-60'; 20g-15'; 10g-1'). Niestety jeszcze fermentuje. Proszę się przypomnieć za 2 miesiące to napiszę jakie wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 W 1 warce po 2 miesiącach goryczka trochę zelżała, ale w 2 warce chyba przesadziłem.... piwo zaczyna się robić pijalne dopiero po 4 butelce . Pasuje mi ten bukiet kwiatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Dałem ostatnio do tripla 50g (30g-60'; 20g-15'; 10g-1'). Niestety jeszcze fermentuje. Proszę się przypomnieć za 2 miesiące to napiszę jakie wrażenia Pavulonek, przypominam się Jak wrażenia z Sybilli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Używałem go do ciemnych lagerów, jako goryczkowego i aromatycznego. Bardzo dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Otwarłem piweczka po ok. pół roku od butelkowania. Efekt... dla mnie BOMBA. Super aromat (dużo kwiatów) smaczna goryczka, dużo lżejsza niż na początku Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak bys zagrupowal smak i aromat Sybilli; kontynentalny, brytyjski czy amerykanski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Sybillę dawałem do London'a i do Burton'a, w London'ie sprawdziła się-goryczka umiarkowana, aromat bardzo przyjemny. W Burton'ie dałem do chmielenia na zimno, aromat przeszedł bardzo mocny, ponieważ oba piwa w stylu angielskim, jestem skłonny stwierdzić, że Sybilla idealnie wpasowywuje się w deseń właśnie brytyjski. W smaku jest bardzo delikatna, kwiatowo-ziołowa, ale nie żywiczna, zapach czysty, z początku mocny i gryzący, z czasem zaczyna słabnąć, żeby dać pole do popisu nutom bardziej ułożonym, więcej ziołowym i lekko słodkim. W smaku jest wyczuwalna, ale na granicy, tzn. dobrze łączy się ze słodowym charakterem piwa, nie odstaje, finisz może zbyt krótki, ale z czasem powinien się wydłużać. Dla osoby, który chmieli od niedawna, bardzo dobry chmiel i najlepszy, jaki dotychczas stosowałem. Edytowane 28 Października 2012 przez Bogi slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Dla mnie to ten chmiel ma wyraźną słoweńską nutę kwiatową, z początku może być perfumowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Pavulonek jak w triplu sprawdził się chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Sprawdził się bardzo dobrze, jak na mocne piwo nie odrzuca goryczką, co do aromatu moje wrażenia bardzo pokrywają się z wrażeniami Bogi - oczywiście z tą różnicą, że na pewno do angielskiego piwa użył go dużo więcej. Na tyle spodobał mi się ten chmiel, że w następnych triplach nie będę zmieniał receptury, dodatkowo zamówiłem u Pierona jeszcze kilogram na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się