full-light Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Witam. Chciałbym się pozbyć przykrego zapachu z pojemnika fermentacyjnego powstałego na skutek zbyt długiego przetrzymania osadu drożdży po zlaniu piwa na cichą. Osad siedział sobie w pojemniku zamnkniętym kilkanaście dni (po prostu zapomniałem go umyc) i sie trochę zaśmierdział. Wywaliłem juz ten syf, wypłukałem, ale wciąż czuć jeszcze ten przykry zapach zwłaszcza gdy pojemnik jet przykryty(pusty). Jak sie wywietrzy to nie czuć ale jak sie przykryje i zostawi tak parę dni to znów czuć. Czym mozna przepłukać pojemnik aby wyeliminować na zawsze ten "zapaszek"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Kret, domestos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 obierki od ziemniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Ja używam szklanki wybielacza i zalewam po brzegi ciepłą wodą i tak zostawiam na ok 30-40 minut później wylewam i zalewam gorącą wodą po ściankach (ok 2 czajniki z gorącą wodą załatwiają sprawę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Ja używam szklanki wybielacza i zalewam po brzegi ciepłą wodą i tak zostawiam na ok 30-40 minut później wylewam i zalewam gorącą wodą po ściankach (ok 2 czajniki z gorącą wodą załatwiają sprawę) Szklanka na 33 litrów wody? To Twoja standardowa ilość na dezynfekcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Kawa mielona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Kujpilem ostatnio środek do dezynfekcji w takiej butelce ze spryskiwaczem chyba tytan ale nie jestem pewny sprawdze jak będę w domu. Popsikalem obficie scianki, dno i dekiel zostawilem na kilkanaście min i po zapaszku. Podobno plyn zabija 99,9 proc zarazkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Mocny roztwór pirosiarczynu (z dwie pełne łyżeczki na dwa litry) i szczelnie zamknąć na kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Szklanka na 33 litrów wody? To Twoja standardowa ilość na dezynfekcję? Do dezynfekcji stosuje OXI. Myję wodą z płynem i miękką szmatką a dzień przed warzeniem wybielacz + woda i dezynfekcja oxy w dniu warzenia. Przerobiłem już 11 warek żadnego zakażenia więc chyba mój sposób zły nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Mocny roztwór pirosiarczynu (z dwie pełne łyżeczki na dwa litry) i szczelnie zamknąć na kilka dni. potwierdzam skuteczność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Ja bym proponował z wiadrami postępować co jakiś czas drastycznie, tj. zalać gorącym roztworem sody kaustycznej do pełna, po pół godziny przepłukać roztworem kwasku cytrynowego, a przed użyciem przepłukać jeszcze oxy lub piro. Taka kuracja wskazana przynajmniej raz na kilka warek. Żadne żywe ustrojstwo takiej terapii raczej nie przeżyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Oxy jest dobre do dezynfekcji kapsli a nie do fermentorów... Niestety, zdaje się że opary OXY nie dezynfekują, jedynie sam roztwór. Co czyni ten preparat mało ekonomicznym ze względu na zużycie wody i samego oxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Clo2 zabija oparami. Wystarczy rozrobic z woda o temp wyzszej jak temp otoczenia i nawet widać mgielke oparow jakie wtedy powstają, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 No kurde. A ja ClO2 rozrabiałem w zimnej wodzie... Muszę się poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 ClO2 należy rozrabiać w zimnej wodzie, bo w zimnej lepiej się rozpuszcza chlor. ZTCW ClO2 działa najlepiej kontaktowo poprzez silne działanie utleniające, opary chlory uwalniające się z roztworu także mają pewne działanie dezynfekujące, ale dużo słabsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Rozrabiam w temp ok 20 do 25 St. W piwniczce temp 14 czasem 10. Kwestia oceny czy zimna to woda czy już parzy zostawię Tomkowi. Tak czy siak dzialanie oparow clo jest dezynfekujace, czego nie można powiedzieć o wlasciwosciach innych środków (nie wszystkim oczywiście ... to tak gdyby chcial ktos za slowo znowu zlapac). Oczywiście nie polegam tylko na samych oparach i podstawa jest porzadne wyplukanie naczynia, opary... to już raczej maly dodatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 czy pozbycie sie zapachów jest zwiazane z dezynfekcją??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Jak widać czasami idą parą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 no właśnie.... czasami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Ja stosuję roztwór NaOH wymieszany z jakimś detergentem - powstaje dużo piany która zostaje na ściankach fermentora. Potrząsam nim kilka razy co jakieś 20 minut by piana się przemieściła. Jedno takie godzinne płukanie na ogół wystarcza by się pozbyć resztek organicznych i zapachów. Jeśli zostaje kamień, to płuczę kwasem mlekowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się