Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Witam Jakiś czas temu pojawiło się w sklepach coś takiego jak Somersby ,jest to piwo?z dodatkiem soku (55%) jabłkowego,a raczej sok z dodatkiem piwa bo więcej w tym soku,jak dla mnie to takie ooo.... jak się to mówi ale mojej zonie bardzo zasmakowało Czy był ktoś odważny i próbował tego czy robiąc np. 10L brzeczki i 10L soku wyjdzie mi coś takiego (nie wydaje mi się)czy sok może dodać po burzliwej i jeszcze raz to nastawić że by tak smaku nie straciło jabłek ,czy przefermentować oddzielnie i zmieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Nie próbowałem. Moim zdaniem tak samo jak z miodem: dolać soku do kufla ewentualnie ubić drożdże, dolać soku do kega i nagazować sztucznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 jaki keg,jakie ubijanie drożdży (za morderce mnie masz )a tak serio zaczynam i taki sprzęt jest mi obcy,zresztą gdzieś jadąc łatwiej zabrać cztery butelki jak keg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) Przepisów na jabłeczniki jest sporo. W moich notatkach znalazłem np. taki: Cydr polski: 11 l moszczu jabłkowego 0,5 l syropu cukrowego 2 g pożywki drożdżowej drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji Do moszczu wycisniętego z jabłek dodac dobrze rozmnożoną matkę drożdżową, pożywkę drożdżową i wlac do gąsiora lub małej beczułki do 3/4 pojemnosci, zamknąc szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i fermentowac w temp. 22-25° C. Po 8-10 dniach dodac syrop, starannie wymieszac i dalej fermentowac, utrzymując temp. 18°C. Po 4 tygodniach, gdy fermentacja się zakończy, a cydr zacznie się klarowac, sciągnąc go z osadu. Po tym czasie przeniesc naczynie do chłodu na dalsze 4-5 tygodni i ponownie sciągnąc z osadu. Naczynie zamknąc samym korkiem, a po 2 miesiącach rozlac poprzez gęste płótno lub flanelę do czystych butelek, szczelnie je zamykając. Przechowywac je w temp. 8-10°C. Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 http://www.piwo.org/topic/5438-przepis-na-cydra/#entry112049 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby? chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Somersby to nic innego jak zwykły cydr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 http://krainacydru.pl/somersby/280-somersby-apple-beer-drink.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby? chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Nie wyjdzie Ci polskie Somersby - chyba że wymieszasz w szklance 50/50 piwo - sok jabłkowy. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Różnica polega na tym, że w cydrach, jak i zresztą w radlerach mieszanie odbywa się p zakończeniu fermentacji. Czyli dodatek cukru pochodzący z soku/lemoniady nie podlega już fermentacji. Teraz powinieneś móc sobie dopowiedzieć, co się stanie przy dodaniu do 10 l brzeczki 11BLG 10 l soku 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 wyjdzie mi 20 L 11.5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja bym zrobił brzeczki dobrze nachmielonej 10l dodał 10l soku jabłkowego a oprócz dodatku cukru do refermentacji dodał słodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 http://majawogrodzie.tvn.pl/27,Robimy-cydr,przepis.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Po co zniechęcamy kolegę ? Zrób takie coś ; 20 litrów 2,5 kg Pilsa zatrzyj na wytrawnie, do dosyć niskiego poziomu wysładzaj aby mieć w miarę niskie BLG początkowe. Chmiel tylko na goryczkę ale nie za dużo 30 g powinno wystarczyć. 10 litrów zaszczep drożdżami T58 na dolnej granicy temperatury. Drugie 10 zaszczep innymi drożdżami aby sie nie zmarnowało. kup sok jabłkowy ( bez mięt czy innych dodatków o małej zawartości cukru) 8 litrów Wymieszaj to gdzie były T58 najlepiej po tygodniowej cichej. I tak albo wyjdzie fajne w miarę pijalne piwo dla żony albo nic z tego eksperymentu nie będzie. Wiele nie tracisz, a może zyskasz i nam opowiesz o doświadczeniu :] Trzymamy kciuki ! Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Właśnie o to mi chodziło. Tyle, że ja bym zacierał na słodko bardziej i sok jabłkowy wymieszał z gotową do fermentacji brzeczką. Planuje coś takiego. Zatrę 20l brzeczki - Pilsa na słodko, do połowy dodam 9l soku jabłkowego ze stonki (mają 11blg) a do drugiej połowy dodam 1l miodu gryczanego i 9l wody. Do refermentacji 4g cukru + 2 lub 3 tabletki słodzika. Dzisiaj będę miał gęstwę po S04 i zadam ją do jabłuszka i miodziaka po połowie. Szybkie i tanie 40l piwa dla kobiet i na kaca Edytowane 11 Grudnia 2012 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Z tym słodzikiem nie przesadzaj. 3 tabletki to będzie chyba masakra. Choć ja nie słodzę niczego więc dla mnie jedna to "ulepek". Pamiętaj też, że słodzik daje jednak jak dla mnie dość nieprzyjemny aromat "chemiczny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Na chłopski rozum: jedna tabletka słodzika = jedna łyżeczka cukru. Czyli w butelce 0,5 to jest podniesienie ekstraktu pozostałego o ok 0,8oblg. Cytując Zbyszka T http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%2Bpiwo+%2Bdla+%2Bkobiet sprawdzone dawki tego słodzika to 4-8 tab/litr (4-półsłodkie, 6-słodkie, 8-bardzo słodkie) Edytowane 11 Grudnia 2012 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Też pisałem, że dla mnie wszystko posłodzone to ulepek Dla testów wrzuciłem po jednej do cydru eksperymentalnie. Było duuużo za słodkie a w smaku niestety dało się wyczuć nieprzyjemny chemiczny posmak sztuczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja bym nie ryzykował z słodzikiem... Po co ? Sok da w miarę dużo słodyczy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Panie kochany - sok przefermentuje do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 ja do "kobiecego piwa" dawałem 4 tab słodzika na litr piwa. Do refermetacji dawałem ten sam sok (w Twoim przypadku jabłkowy) co do fermetacji. polecam sposoby kolegi Zbyszek T - http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się