Bzdzionek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Więc jednak to nie ja mam wyczulenie na DMS tylko faktycznie butelkowe wersje ursy są kukurydziane Nie tylko butelkowe, piłem w Kontynuacji ich pierwszą warkę Ursa z Połoniny, piękny wzorcowy DMS, ale też bardzo mało ludzi o tym pisało, więc sam do końca nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 No właśnie Kontynuacja. A ja cały czas dumam skąd un? Nowy sprzęt, powinno dobrze grzać. Ciekawe skąd słód mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Obstawiam słodownie południowych sąsiadów. Dms to ich mocna strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zlałem właśnie warkę 95 NZIPA wyszło 21 litrów przy nieznanym blg (zapomniałem pomierzyć) na cichą poszło 40 g Galaxy oraz 20 Pacyfica Coś się opuściłem ostatnio w warzeniu ale na przyszły rok ruszam z kopyta, podsumowanie roku jak zawsze zaraz zrobię jakieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Powstało w tym roku 49 warek, więc gdzieś około 1029 litrów piwa więc całkiem sporo, (gdzie to się podziało? ), 1 piwo nie pijalne z mocną infekcją, 3 z pomniejszymi ale nie przeszkadzały w piciu, doświadczenia nałapałem dużo i poznałem multum świetnych ludzi w naszym hobby na zlotach i spotkaniach! Sensorycznie też dość mocno się rozwinąłem Zmieniłem sposób odkażania, ale nic po za tym w browarze no chyba że kegowanie.... Wszystkim życzę więc na zakończenie roku samych udanych warek, smacznego piwa i świetnej zabawy, oby przyszły rok był jeszcze lepszy! A co po niektórym złoże życzenia na sylwestra Tradycyjnie na zakończenie napiję się swojego Stouta jak rok temu z warki nr 27 otworzę go później i dam znać jaki był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) No to nowy rok zaczniemy od Pilsa i tym samym otwieram u siebie sezon lagerowy Plany się nie zmieniły po pilsie powstanie marcowe i koźlak, a potem setna warka! Do wypróbowania z drożdży Wyeast 2352 Munich Lager II i Wyeast @308 Munich Lager, zobaczymy czy jest jakaś różnica między nimi. Jeśli zdążę to może jeszcze jakieś drożdże do dolniaków ogarnie może pilsen lager albo jakieś inne ciekawsze W trakcie wpadnie pewnie kilka alesów bo jak tu bez dobrej AIPA-y przeżyć? No to dziś z rana powstał: 05.01.2014 warka 97 Pils (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzneński - 3 kg Bestmalz Caramel Pils - 0,5 kg Bestmalz Monachijski - 0,5 kg Strzegom karmelowy 150 - 0,2 kg Iunga 10% 35 g Lubelski select 4,5 % 40 g Drożdże Wyeast 2353 Munich Lager II z startera około 120 ml. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,2 kg słodów w jakieś 5 minuty. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12 l 54C - 10' 63-61C - 30' 73-71C - 30' 75C - 5' WYSŁADZANIE: 12l + 10l =22l - 75C około 40 minut GOTOWANIE: 70' Iunga 25 g 30' Iunga 10 g 15' Lubelski select 15 g 5' Lubelski select 10 g 0' Lubelski select 15 g w 85C do chłodzenia Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 11,7 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 44 Odczyt z refraktometru: 12,2 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 60 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 19C i do piwnicy 11C. Planowana burzliwa: 8 C - 15 dni cicha 14 dni - 5C [EDIT] 20.01.2014 zlana na cichą po 15 dniach burzliwej, odfermentowała dość nisko bo do 5 blg (8,6 brix przed korektą) 22,5 litra trafiło do wiadra. Jednak chyba za mało drożdży Miałem nadzieję że dadzą radę, na cichej może jak dostaną trochę tlenu to coś jeszcze dojedzą. W smaku bardzo fajny, lekko słodki z mocną goryczką, dobry lagerek z niego będzie, coś czuję że szybko powtórkę będzie trzeba zrobić [EDIT] 06.02.2014 Pils znaczy się warka nr 97 poszedł do kega 19 l oraz do 7*0,5l butelek przy 4,5 Blg (8 brix przed korektą), dalej wysoko ale co poradzić, w smaku fajny nie jest nawet słodki, lekko słodowy z mocną goryczką trochę za mocną. Keg po nagazowaniu wyląduje w garażu w 4C butelki też i za jakiś miesiąc się spróbuje. KOMENTARZ: - Czas pracy 5 h jakoś szybko z rana to poszło Edytowane 25 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Drożdże Wyeast 2353 Munich Lager II z startera około 120 ml. qur.....a nie zrobiłeś jakiegoś większego startera, tylko wlałeś te nędzne 120ml?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Starter miał 3 litry co miałem większego zrobić? Słabo coś się mnożą te drożdże, mogło ich być więcej coś koło 150 ml, powinny dać radę, jak nie to będzie moja wina Wiem, że co najmniej 200-250 ml powinienem dać ale nie miałem już brzeczki do startera, a nowej nie chciało mi się robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Będzie dobrze, 8stC i niech sobie fermentuje. Przerwę 63stC wydłużyłbym do 40min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 To w następnym Pilsie spróbuje na Munich Lager I Zrobię parę pilsów bo chcę powypróbowywać nowe chmiele, zobaczymy jak Lubuski Select czy to to samo co lubuski tylko zmodyfikowany i Iunga bo nigdy jej nie używałem. W garażu mam 6-8 więc jak zaczną pracować to wiadro tam przeniosę, mam nadzieję, że nie będzie za zimno im. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zaciekawił mnie czas wysładzania 40h , rozumiem że to drobna pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 A no błąd typu ctrl+v cltr+c Już naprawiony Biorę się za śrutowanie na Koźlaka i Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 chyba na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 W zeszłym roku temp. spadła u mnie do 5stC i dawały radę. Odrazu przenieś do zimnego. Jak ruszą to zanim się schłodzi może być po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Dobra wiadro już w garażu siedzi, to teraz czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Właśnie zlałem warkę 96 CDA wyszło 20,5 litra przy 3,8 blg (8,6 brix przed korektą) z 40 g Citry i 40 g Cascade na cichą. Młode piwo pachnie ładnie lekko czekoladowo, słodko i do tego kwiaty w aromacie i smaku Ciekawe nie powiem, zadziwiła mnie ta mocna kwiatowość, zobaczymy jak wyjdzie po cichej za tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Pils ładnie fermentuje w 8 C w garażu, czekam na drożdże z niego żeby uwarzyć Marcowe i Koźlaka, a dzisiaj w końcu zabrałem się za zlanie warki 95 NZIPA wyszło 18,5 litra keg ciśnienie do nagazowania 1,8 bara, oraz 5 butelek 0,5 litra przy 4 blg (8,8 brix przed korektą). Jestem przeziębiony ale aromat wyczułem Bardzo mocno kwiatowy i owoców tropikalnych bardzo fajny efekt dało Galaxy na cichą, w smaku orzeźwiające i lekko słodkawe, jak się nagazuje będzie świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 na setną to chyba lambika walniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ano nie Nie w smak mi ta setna bo mówią, że musi być coś specjalnego Lambik planowany jest później choć nie wiem, czy się za niego zabiorę bo jakoś wolę chwilowo AIPA warzyć niż kwasiżurki. Plan na setkę wypłynie w odpowiednim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Mój plan na "setkę" został uwarzony jako #110, więc generalnie uważam, że olać to, plan warzelny ważniejszy. No chyba że po #100 masz zamiar skończyć zabawę, to co innego, wtedy bym nie odpuszczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 I chyba tak będę musiał zrobić Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale na setce nie mam zamiaru kończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 bardzo fajny efekt dało Galaxy na cichą, w smaku orzeźwiające i lekko słodkawe Ten sam efekt zauważyłem u siebie, że Galaxy daje przyjemną słodkość, generalnie to bardzo fajny chmiel, na pewno coś jeszcze na nim powtórzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Może nie słodkość, bo bardziej mi się wydaje, że wyszła ona z niskiego od fermentowania 16 --> 4 blg to sporo cukrów zostało stąd lekko słodkie. Galaxy nadała bardziej moim zdaniem świeżości. Zresztą zobaczymy końcowy efekt jak piwo się nagazuje i mi grypa minie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zlałem warkę nr 96 CDA do kega 18 litrów na 1,6 bara oraz 5*0,5 litra butelek przy 3,5 blg (8,2 brix przed korektą) nie za bardzo czuję przez katar, ale aromat fajny cytrusowy i kwiatowy, rześkie w smaku ogólnie smacznie się zapowiada, zobaczymy jak wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Warka 97 Pils zlana na cichą po 15 dniach burzliwej, odfermentowała dość nisko bo do 5 blg (8,6 brix przed korektą) 22,5 litra trafiło do wiadra. Jednak chyba za mało drożdży Miałem nadzieję że dadzą radę, na cichej może jak dostaną trochę tlenu to coś jeszcze dojedzą. W smaku bardzo fajny, lekko słodki z mocną goryczką, dobry lagerek z niego będzie, coś czuję że szybko powtórkę będzie trzeba zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się