Undeath Opublikowano 10 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 (edytowane) 10.11.2024 warka 372 Munich Helles (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 7,2 kg Carapils Bestmalz - 0,25 kg Caramunich I Weyermann - 0,1 kg Melanoidowy Weyermann - 0,1 kg Lubelski -3,8% - 25 g Halertau Tradition 5,5% - 50 g Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860 Munich Helles Lager Śrutowanie: ponad 7,75 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 15 g chlorku wapnia, 10 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 10 g chlorku wapnia i 10 g Wodorowęglanu sodu. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Tradition 30 g 15' Lubelski 10 g 10' Mech irlandzki 10 g 0' w 75C Halertau Tradition 20 g i lubelski 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 11 blg przy wydajności 69% oraz IBU 15 Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix SG: OG - 1.044 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 372.1 23 litry WLP 833 Planowana burzliwa: 12C-21 dni FG - 1.012 - 3 blg wiadro I 372.2 22 litry WLP 860 Planowana burzliwa: 12C -21 dni FG - 1.012 - 3 blg wiadro II - Czas 5,5 h [EDIT] 22.12.2024 372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2024 Warka 372 poszła do rozlewu: 372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe. Nagazuje szybko kega na WLP 833 i pewnie na drugi dzień świąt pójdzie na rodzinne spotkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 01.01.2025 warka 373 Citra Pils (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Carapils Bestmalz - 0,4 kg Iunga szyszka -11% - 10 g Citra 13,2% - 125 g + 150 g Cicha Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860 Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy Śrutowanie: 8,4 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 7 g chlorku wapnia, 7 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 7 g chlorku wapnia i 7 g Wodorowęglanu sodu. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 10 g i Citra 25 g 10' Whicflock 1 tabletka 5' Citra 50 g 0' w 75C Citra 50 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42 l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 373.1 21 litry WLP 860 Planowana burzliwa: 10C-21 dni Cicha - 7 dni - 75 g Citra FG - 1.01? - ?blg wiadro I 373.2 19 litry WLP 833 Planowana burzliwa: 10C -21 dni Cicha - 7 dni - 75 g Citra FG - 1.01? - ? blg wiadro II - Czas 5,5 h - 2 litry brzeczki zebrane na startery [EDIT] Edytowane 12 Stycznia przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 12.01.2025 warka 374 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 4,4 kg Viking Wiedeński - 4 kg Caramunich Bestmalz - 0,3 kg Carapils Bestmalz - 0,2 kg Melanoidowy - 0,1 kg Iunga -11,5% - 50 g Lubelskki - 3,8% - 50 g Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860 Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy Śrutowanie: 9 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego,. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 52 l. GOTOWANIE 70': FWH Iunga 50 g 15' Lubelski 25 g 10' Mech 10 g 0' w 75C Lubelski 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 38 l o gęstości 14,0 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix SG: OG - 1.057 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 45 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 374.1 17 litry WLP 860 Planowana burzliwa: 10C-21 dni FG - 1.01? - ?blg wiadro I 374.2 21 litry WLP 833 Planowana burzliwa: 10C -21 dni FG - 1.01? - ? blg wiadro II - Czas 5,5 h - Niestety dziś spore straty przez słód. Nie polubię się nigdy z Vikingiem - po mchu zebrało się 5 litrów osadów na dnie (sic!) zalepiło mi całkowicie hopstopper i musiałem zlewać ręcznie. Taka ilość osadów to jakiś kosmos nie pamiętam kiedy ostatni raz tak miałem. Żeby nie tracić tego zlałem do wiaderka i wrzuciłem do lodówki żeby z wierzchu zebrać brzeczkę chociaż na startery bo szkoda to wylewać. [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się