Jump to content

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Recommended Posts

01.04.2022
warka 352 Brown Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale 4 kg
  • Bestmalz Pils - 2,5 kg
  • Bestmalz pszeniczny - 0,5 kg
  • Bestmalz Special X - 0,4 kg
  • Karmel 600 - 0,2 kg
  • Czekoladowy Castlemaltings - 0,2 kg
  • Zeus 13,9% - 25 g
  • Cascade pl -50g
  • Simcoe - 23 g
  • Drożdże:  1450 Dannys Favorite i 090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. bez modyfikacji

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 30 g

40' Cascade pl 25 g

0' w 75C 25 g Cascade pl i Simcoe Pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 68% oraz IBU 29

Odczyt z refraktometru: 14,6 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

352.1 20 litry Dannys Favorite

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

352.2 19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

16.07.2022
warka 353 APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 8 kg
  • Zeus 13,9% - 30 g
  • Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo - po 25 g
  • Drożdże:  US-05,  090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 30 g

0' w 75C 25 g Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 32

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

353.1 20 litry Us-05

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

353.2 19 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Przerobiłem nareszcie łączenie filtrator kran :) Zakupiłem śrubunek na sztywne połączenie i tadam, filtruje się o wiele lepiej - brak zerwania lustra brzeczki, przez zasyssanie bokiem. Polecam.

20220716_102255.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Przelałem do kega warka 353.2 - na SDS wcześniej miała cichą z dodatkiem po 25 g Simcoe,  Ahtanum, Citra, Jaryllo. Pachnie dobrze chmielowo - infekcji jak na razie brak.  Warka 353.1 na US-05 wylądowała na cichej do 4C z dodatkiem  50 g Ahtanum, 25g Citra i 10 g Jaryllo. Będzie bujane wiadrem codziennie. Fermentor stoi w lodówce. 

 

Dziś spiłem Brown ale z kega - później zlany na Dannys Favorite i poszło mi w kwas... Nie wiem już czy nie domyłem kega czy wcześniej się coś działo - zła passa się ciągnie i w tym piwie. Cały sprzęt jest sodowany i chlorowany - niestety mam zły czas ostatnio w browarze domowym i jak nie apteka w AIPA to tutaj kwas na maksa, choć dalej jest ciekawe piwo XD No nic drożdże wylane, węże wymienione, wiadra zalane chemią mocną.

 

W przyszłym tygodniu plan jest warzyć zbożową AIPA - wykorzystać resztki słodu jakie zostały (w tym żytni i pszenice), a potem czas coś domówić na sezon lagerowy - dawno nie było marcowego i koźlaka ;) W trakcie chce zlać lambiki swoje i zalać nowe.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 13.09.2022 o 22:27, Symonides napisał:

 Jarrylo...testowałeś już jakieś piwo z tym chmielem? Idzie bardziej w banan i goździk czy jednak nowofalowo?? 

 

BTW. :D Dobrze, że mi przypomniałeś. Czas nastawić jakieś dolniaki ;)

Na dużych garnkach używałem go do American wheata. Nie jest jakiś super aromatyczny ale ujdzie. Dawał takie owocki cytrusowe - mandarynka w tronę tropików. Bardziej mi podpasowała Azzaca od niego. 

 

Zlałem APA do kega. Smak i zapach ok.

 

Niestety nie wypaliło warzenia AIPA - drożdże pokryły się błoną w słoiku :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

23.10.2022
warka 354 Hazy APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 7 kg
  • Bestmalz Wheat - 1 kg
  • Carahell - 0,4 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • Zeus 14,5% - 40 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Simcoe- 50 g
  • Drożdże: FM -13,  090 SDS

 

Śrutowanie: ponad 8,5 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 40 g

0' w 75C 50 g Cascade pl, Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 40

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

354.1 23 litry FM-13

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

354.2 20 litrów SDS

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

?.12.2022
warka 355 Stout i Milk Stout (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pale Ale - 7 kg
  • Karmelowy 300 - 0,4 kg
  • Carafa III - 0,3 kg
  • Pszeniczny - 0,3 kg
  • Czekoladowy Fawecett - 0,15 kg
  • Zeus 14,5% - 25 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Simcoe- 50 g
  • Laktoza 500 g
  • Drożdże: FM -13, 

 

Śrutowanie: ponad 8,15 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH  Zeus 25 g

5' 25 g Cascade pl, Simcoe

0' w 75C 25 g Cascade pl, Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 13 Brix

SG: OG - 1.050

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

355.1 21 litry FM-13

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

355.2 21 litrów FM-13 - Milk Stout - dodana laktoza do wiadra 500 g

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

Piwa już w kegach.

 

- Czas 6 h

- Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

?.12.2022
warka 356 Pils (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński - 8 kg
  • Carapils- 0,4 kg
  • Simcoe - 35 g
  • Cascade pl- 50 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager

 

Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 35 g

0' w 75C 50 g Cascade pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12 blg przy wydajności 68% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

356.1 21 litry 

Planowana burzliwa:
8C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

356.2 21 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.12.2022 o 17:51, Bolt napisał:

Pils w 19 stopniach? Cisnieniowa fermentacja? Jaki szczep? 

 

Nie zmieniłem z przeklejki ;) już poprawiam. Zaczynał w 8 C, a teraz ma 11C. Nie interesuje mnie ciśnieniowa fermentacja. 

Link to comment
Share on other sites

No to kronikarsko - zabrałem się za rozlew lambików zaległych. Na pierwszy ogień poleciał Lambik z 2017 r. przelany na cichą z porzeczką w kwietniu 2018: https://www.piwo.org/forums/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzańskim/page/68/#comment-451010

 

 

"Wersja na Roeseale poszła do 14 *0,5l butelek oraz na mieszankę owoców jeżyny, porzeczki, malin oraz jeżyny 1,6 kg -12 litrów. Tutaj jest mocno kwaśno, dziko, rasowo lambikowo jestem z niego zadowolony. Jest o wiele bardziej posunięty w fermentacji niż wersja, która była na pierwszej gęstwie z niego. Bardzo fajnie wyszedł :)"

 

Wersja Roeseale na porzeczce czerwonej/czarnej -wylądowała w butelkach  36*0,33l. Kwaskowaty, lekko octowy, aromat konny mocny, do tego owoce. W smaku lekka słodycz jest bardzo ciekawie. Mam nadzieje tylko, że po butelkowaniu nie zoctowieje.

 

20221230_213431.thumb.jpg.65b85674fe3c9fe52cc3424dcc0ed01f.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

31.12.2022
warka 357 RIS i Dark Sour Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński - 5 kg
  • Strzegom Monachijski - 5 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Słód uprażony na patelni elektrycznej - 0,5 kg do barwy palonej
  • Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg
  • Weyermann Carared - 0,3kg
  • Weyermann Carahell - 0,2 kg
  • Simcoe - 75 g
  • Drożdże: FM13, Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD

 

Śrutowanie: ponad 12,3 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 45 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów
dodałem 15 ml kwasu mlekowego

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 75 g

 

RIS: 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21l o gęstości 27 blg przy wydajności 68% oraz IBU 80

Odczyt z refraktometru: 28 Brix

SG: OG - 1.118

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów.

 

FERMENTACJA: 

357.1 21 litry 

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

Rano RIS już wyłaził z wiadra.

 

Dark Sour Ale: 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 26 litrów - do garnka lidlowskiego i gotowane bez dodatku chmielu. Potem przetransferowane do garnka po RIS-ie na resztki chmielu i piwa, gotowane kolejne 40 minut.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 19l o gęstości 15,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU ??

Odczyt z refraktometru: 16 Brix

SG: OG - 1.063

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów.

357.2 19 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -3 miechy o ile drożdże ruszą

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD Zobaczymy czy ruszą w ogóle ;)

20230101_092327.jpg

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 10.01.2023 o 12:23, jaerk napisał:

Kwas lejesz tylko do wysładzania?

Zazwyczaj tak. Wodę do zacierania mam często odstaną i dekantowaną znad osadu w niej. Wtedy podczas zacierania mam idealnie 5,4 pH. Jak nie mam odstanej wody to czasem skoryguje też tą do zacierania. Powoli myślę na RO i zabawą w profile wody odpowiednie. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

11.02.2023
warka 358 Marcowe + Red Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 7 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Weyermann Caramunich typ 3 - 0,3 kg
  • Weyermann Carapils- 0,2 kg
  • Weyermann Carahell - 0,2 kg
  • Viking karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Marynka 7,9% - 35 g
  • Lubelski 3,7% - 25 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I oraz FM 54 Gorączka kalifornijska

 

Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Marynkja35 g

0' w 75C 25 g Lubelski

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 13,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 27

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.055

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

358.1 20 litry z Oktoberfestami - Marcowe

Planowana burzliwa:
8C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

358.2 21 litrów z FM 54 - Red Ale

Planowana burzliwa:

18C -14 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Link to comment
Share on other sites

11.02.2023
warka 359 Koźlak (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 11 kg
  • Malteurope Pszeniczny - 1 kg
  • Weyermann Caramunich typ 3 - 0,4 kg
  • Weyermann Carapils- 0,4kg
  • Weyermann Carared - 0,2 kg
  • Viking karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Marynka 7,9% - 65 g
  • Lubelski 3,7% - 50 g
  • Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I 

 

Śrutowanie: ponad 13,1 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego 

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

FWH Marynkja 65 g

0' w 75C 50 g Lubelski

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 68% oraz IBU 31

Odczyt z refraktometru: 16,9 Brix

SG: OG - 1.066

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

359.1 21 litry

Planowana burzliwa:
8C-21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

359.2 21 litrów 

Planowana burzliwa:

8C -21 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

- Podczas warzenia zalałem sobie zasilacz do mieszadła XD zamiast go odpiąć i wysuszyć porządnie, podłączyłem je po przetarciu. Efekt - spaliło się, zakopciło i wywaliło korki w domu XD No nic podwójna warka i się przestaje myśleć. Czas przejść na nowy zasialacz - może od Xboxa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jakoś brak weny do prowadzenia notatek ostatnio. Powstały dwie warki:

 

??.03.2023
warka 360 APA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) 

 

Piwo już spite - wlane do kegów, jedno nachmielone Simcoe drugie Citrą jako SH. Receptury nie zapisałem ale pewnie standard z poprzednich warek czyli 7,4 kg pilsa + karmelowy 30 Na citrze o wiele lepsze. Drożdże nie przypasiły mi - w pierwszym piwie po starterze były kwaskowate plus do tego sporo aldehydu ( pomimo 2,5 l startera!!! sic). Dałem im szansę w AIPA...

 

??.03.2023
warka 361 AIPA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) 

Przepis z poprzedniej warki taki sam. IIIIIIIII się ponownie zawiodłem, znowu lekki aldehyd w jednym z wiader- o tyle dobrze że dały lekką owocowość i na maksa nachmieliłem to piwo na zimno. Dało się spić jak było mocno zimne. Drugi keg kilka dni temu wyciągnąłem dopiero z piwnicy - po jednym piwie mogę powiedzieć że jest lepiej, ale szczerze nijak to drożdże porównywalne do SDS. 

 

Wczoraj za to uwarzyłem: 

 

24.05.2023
warka 362 American Saison i IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Viking  Monachijski I- 3,5 kg
  • Optima Pszeniczny - 5 kg
  • Bestmalz Pilzneński 3 kg
  • Viking Żytni -1 kg
  • Płatki owsiane - 1 kg
  • Carapils  - 0,3 kg
  • Simcoe 13,6% - 80 g
  • Citra ??% - 75 g
  • Drożdże: FM 21 Odkrycie sezonu jedno wiadro i FM 54 Kalifornijska sraczka drugie wiadro

 

Śrutowanie: ponad 12,5 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 6 g Chlorku wapnia

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Huehue - leciało ciurkiem przez 3,5 h XD no ale naleciało 70 litrów do gotowania choć nie powiem już miałem ochotę to wylać...

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 80 g

0' w 75C 75g Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 16,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 65

Odczyt z refraktometru: 17,3 Brix

SG: OG - 1.068

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

362.1 20 litry FM 21

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

Cicha zobaczymy 

FG - 1.01? wiadro I

 

362.2 25 litrów FM 54

Planowana burzliwa:

19C -12 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 9 h

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.05.2023 o 18:23, korzen16 napisał(a):

Niektórzy to mają dobrze, ja muszę sam prowadzić swoje zapiski 😜

 

Trzeba sobie w życiu radzić :P

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hura nareszcie trochę czasu na warzenie. W piwnicy ostały mi się resztki zeszłorocznych zapasów więc czas coś powarzyć. Piwo prawie nie powstało, bo SDS jeszcze stare saszetki nie Pure Pitch i nie chciały mi ruszyć w starterze - nastawione 1,5 l 2dni mieszania. Wieczorem dolałem jeszcze 0,5 l i rano dopiero dziś wyszła pianka. Więc na pierwszy ogień:

 

12.11.2023
warka 363 Cream Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 8 kg
  • Płatki kukurydziane - 0,5 kg
  • Carapils - 0,45 kg
  • Carahell - 0,35 kg
  • Simcoe ??% - 30 g
  • Lubelski - 24 g
  • Columbus - 36 g
  • Drożdże: WLP 090 San diego super oraz Us-05

 

Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Brak

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 38l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 70 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Simcoe 30 g

0' w 75C lubelski -24 g i columbus - 36 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 13,1 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

363.1 20 litry WLP 090

Planowana burzliwa:
19C-21 dni

Cicha zobaczymy 

FG - 1.01? wiadro I

 

363.2 25 litrów Us-05

Planowana burzliwa:

19C -12 dni

Cicha: ??

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, korzen16 napisał(a):

Odparowujesz 25l przy gotowaniu?

 

Się omksnęło 60 l miało być z 2 litry zostają z chmielinami, reszta odparowuje - gotuje pi razy drzwi 70 minut. Niby 10% powinno wody zredukować ale więcej wychodzi w praktyce :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dobra mam nadzieję, że się nie pomylę w tym wpisie, żeby @korzen16 nie musiał mnie poprawiać XD

 

Zlałem:

warkę 363.1 Cream ale - drożdże WLP 090 - wyszło 18,5 l do kega pepsi, oraz 6 butelek 0,5 l. Blg nie sprawdziłem w sumie. W smaku jest słodowe zobaczymy czy wyjdzie kremowość, aromat chmielowo - trochę ziołowy, goryczka w sumie spora na ten moment. Piwo klarowne.

warkę 363.2 Cream ale - drożdże US-05 - wyszło 18,5 l do kega pepsi oraz około 6 litrów do małego kega pepsi. Blg końcowe 3,2 blg. W smaku podobnie z tym, że jest troszkę siarki. Natomiast piwo jest lekko zmętnione. 

 

Kegi poszły do lodówki pewnie otworzę, któregoś na weekend jak nagazuje. 

 

W piwnicy 8C. Plany na najbliższe piwa to wypróbowanie lagerowych drożdży od Lallemanda - novolagerów i diamondów jeżeli dobrze pamiętam. Na górnej fermentacji - SDS i US-05 pójdzie lekka IPA, SH na citrze. No i trzecie piwo to świateczne ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.