Undeath Posted April 1, 2022 Author Share Posted April 1, 2022 01.04.2022warka 352 Brown Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale 4 kg Bestmalz Pils - 2,5 kg Bestmalz pszeniczny - 0,5 kg Bestmalz Special X - 0,4 kg Karmel 600 - 0,2 kg Czekoladowy Castlemaltings - 0,2 kg Zeus 13,9% - 25 g Cascade pl -50g Simcoe - 23 g Drożdże: 1450 Dannys Favorite i 090 SDS Śrutowanie: ponad 9 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego. bez modyfikacji ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 30 g 40' Cascade pl 25 g 0' w 75C 25 g Cascade pl i Simcoe Pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 68% oraz IBU 29 Odczyt z refraktometru: 14,6 Brix SG: OG - 1.057 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 352.1 20 litry Dannys Favorite Planowana burzliwa: 19C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 352.2 19 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 16, 2022 Author Share Posted July 16, 2022 16.07.2022warka 353 APA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 8 kg Zeus 13,9% - 30 g Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo - po 25 g Drożdże: US-05, 090 SDS Śrutowanie: ponad 8 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 30 g 0' w 75C 25 g Cascade pl, Ahtanum, Citra, Jaryllo Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 32 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.054 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 353.1 20 litry Us-05 Planowana burzliwa: 19C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 353.2 19 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h - Przerobiłem nareszcie łączenie filtrator kran Zakupiłem śrubunek na sztywne połączenie i tadam, filtruje się o wiele lepiej - brak zerwania lustra brzeczki, przez zasyssanie bokiem. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 24, 2022 Author Share Posted August 24, 2022 Przelałem do kega warka 353.2 - na SDS wcześniej miała cichą z dodatkiem po 25 g Simcoe, Ahtanum, Citra, Jaryllo. Pachnie dobrze chmielowo - infekcji jak na razie brak. Warka 353.1 na US-05 wylądowała na cichej do 4C z dodatkiem 50 g Ahtanum, 25g Citra i 10 g Jaryllo. Będzie bujane wiadrem codziennie. Fermentor stoi w lodówce. Dziś spiłem Brown ale z kega - później zlany na Dannys Favorite i poszło mi w kwas... Nie wiem już czy nie domyłem kega czy wcześniej się coś działo - zła passa się ciągnie i w tym piwie. Cały sprzęt jest sodowany i chlorowany - niestety mam zły czas ostatnio w browarze domowym i jak nie apteka w AIPA to tutaj kwas na maksa, choć dalej jest ciekawe piwo XD No nic drożdże wylane, węże wymienione, wiadra zalane chemią mocną. W przyszłym tygodniu plan jest warzyć zbożową AIPA - wykorzystać resztki słodu jakie zostały (w tym żytni i pszenice), a potem czas coś domówić na sezon lagerowy - dawno nie było marcowego i koźlaka W trakcie chce zlać lambiki swoje i zalać nowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Symonides Posted September 13, 2022 Share Posted September 13, 2022 Jarrylo...testowałeś już jakieś piwo z tym chmielem? Idzie bardziej w banan i goździk czy jednak nowofalowo?? BTW. Dobrze, że mi przypomniałeś. Czas nastawić jakieś dolniaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 17, 2022 Author Share Posted September 17, 2022 W dniu 13.09.2022 o 22:27, Symonides napisał: Jarrylo...testowałeś już jakieś piwo z tym chmielem? Idzie bardziej w banan i goździk czy jednak nowofalowo?? BTW. Dobrze, że mi przypomniałeś. Czas nastawić jakieś dolniaki Na dużych garnkach używałem go do American wheata. Nie jest jakiś super aromatyczny ale ujdzie. Dawał takie owocki cytrusowe - mandarynka w tronę tropików. Bardziej mi podpasowała Azzaca od niego. Zlałem APA do kega. Smak i zapach ok. Niestety nie wypaliło warzenia AIPA - drożdże pokryły się błoną w słoiku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 23, 2022 Author Share Posted October 23, 2022 23.10.2022warka 354 Hazy APA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 7 kg Bestmalz Wheat - 1 kg Carahell - 0,4 kg płatki owsiane 0,4 kg Zeus 14,5% - 40 g Cascade pl- 50 g Simcoe- 50 g Drożdże: FM -13, 090 SDS Śrutowanie: ponad 8,5 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 4 g chlorku wapnia ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 40 g 0' w 75C 50 g Cascade pl, Simcoe Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 13 blg przy wydajności 68% oraz IBU 40 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.054 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 354.1 23 litry FM-13 Planowana burzliwa: 19C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 354.2 20 litrów SDS Planowana burzliwa: 19C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 24, 2022 Author Share Posted December 24, 2022 (edited) ?.12.2022warka 355 Stout i Milk Stout (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 7 kg Karmelowy 300 - 0,4 kg Carafa III - 0,3 kg Pszeniczny - 0,3 kg Czekoladowy Fawecett - 0,15 kg Zeus 14,5% - 25 g Cascade pl- 50 g Simcoe- 50 g Laktoza 500 g Drożdże: FM -13, Śrutowanie: ponad 8,15 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Zeus 25 g 5' 25 g Cascade pl, Simcoe 0' w 75C 25 g Cascade pl, Simcoe Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 13 Brix SG: OG - 1.050 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 355.1 21 litry FM-13 Planowana burzliwa: 19C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 355.2 21 litrów FM-13 - Milk Stout - dodana laktoza do wiadra 500 g Planowana burzliwa: 19C -14 dni FG - 1.01? wiadro II [EDIT] Piwa już w kegach. - Czas 6 h - Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. Edited December 30, 2022 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 24, 2022 Author Share Posted December 24, 2022 (edited) ?.12.2022warka 356 Pils (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński - 8 kg Carapils- 0,4 kg Simcoe - 35 g Cascade pl- 50 g Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager Śrutowanie: ponad 8,4 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Simcoe 35 g 0' w 75C 50 g Cascade pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 12 blg przy wydajności 68% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix SG: OG - 1.048 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 356.1 21 litry Planowana burzliwa: 8C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 356.2 21 litrów Planowana burzliwa: 8C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h - Przepis z pamięci bo notatki gdzieś mi wcięło. Edited December 30, 2022 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted December 25, 2022 Share Posted December 25, 2022 Pils w 19 stopniach? Cisnieniowa fermentacja? Jaki szczep? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 30, 2022 Author Share Posted December 30, 2022 W dniu 25.12.2022 o 17:51, Bolt napisał: Pils w 19 stopniach? Cisnieniowa fermentacja? Jaki szczep? Nie zmieniłem z przeklejki już poprawiam. Zaczynał w 8 C, a teraz ma 11C. Nie interesuje mnie ciśnieniowa fermentacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 30, 2022 Author Share Posted December 30, 2022 No to kronikarsko - zabrałem się za rozlew lambików zaległych. Na pierwszy ogień poleciał Lambik z 2017 r. przelany na cichą z porzeczką w kwietniu 2018: https://www.piwo.org/forums/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzańskim/page/68/#comment-451010 "Wersja na Roeseale poszła do 14 *0,5l butelek oraz na mieszankę owoców jeżyny, porzeczki, malin oraz jeżyny 1,6 kg -12 litrów. Tutaj jest mocno kwaśno, dziko, rasowo lambikowo jestem z niego zadowolony. Jest o wiele bardziej posunięty w fermentacji niż wersja, która była na pierwszej gęstwie z niego. Bardzo fajnie wyszedł " Wersja Roeseale na porzeczce czerwonej/czarnej -wylądowała w butelkach 36*0,33l. Kwaskowaty, lekko octowy, aromat konny mocny, do tego owoce. W smaku lekka słodycz jest bardzo ciekawie. Mam nadzieje tylko, że po butelkowaniu nie zoctowieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 1, 2023 Author Share Posted January 1, 2023 (edited) 31.12.2022warka 357 RIS i Dark Sour Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński - 5 kg Strzegom Monachijski - 5 kg Malteurope Pszeniczny - 1 kg Słód uprażony na patelni elektrycznej - 0,5 kg do barwy palonej Strzegom karmelowy 600 - 0,3 kg Weyermann Carared - 0,3kg Weyermann Carahell - 0,2 kg Simcoe - 75 g Drożdże: FM13, Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD Śrutowanie: ponad 12,3 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 45 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego GOTOWANIE 70': FWH Simcoe 75 g RIS: Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 27 blg przy wydajności 68% oraz IBU 80 Odczyt z refraktometru: 28 Brix SG: OG - 1.118 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: 357.1 21 litry Planowana burzliwa: 19C-21 dni FG - 1.01? wiadro I Rano RIS już wyłaził z wiadra. Dark Sour Ale: WYSŁADZANIE:Ciągłe około 26 litrów - do garnka lidlowskiego i gotowane bez dodatku chmielu. Potem przetransferowane do garnka po RIS-ie na resztki chmielu i piwa, gotowane kolejne 40 minut. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 19l o gęstości 15,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU ?? Odczyt z refraktometru: 16 Brix SG: OG - 1.063 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 40 minut około 100 litrów. 357.2 19 litrów Planowana burzliwa: 8C -3 miechy o ile drożdże ruszą FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h - Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i Imperial Yeast F08 Sour Batch Kidz z datami do 2018 roku XD Zobaczymy czy ruszą w ogóle Edited January 1, 2023 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaerk Posted January 10, 2023 Share Posted January 10, 2023 Kwas lejesz tylko do wysładzania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 13, 2023 Author Share Posted January 13, 2023 W dniu 10.01.2023 o 12:23, jaerk napisał: Kwas lejesz tylko do wysładzania? Zazwyczaj tak. Wodę do zacierania mam często odstaną i dekantowaną znad osadu w niej. Wtedy podczas zacierania mam idealnie 5,4 pH. Jak nie mam odstanej wody to czasem skoryguje też tą do zacierania. Powoli myślę na RO i zabawą w profile wody odpowiednie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 11, 2023 Author Share Posted February 11, 2023 11.02.2023warka 358 Marcowe + Red Ale (receptura własna) SKŁAD: Viking Monachijski I- 7 kg Malteurope Pszeniczny - 1 kg Weyermann Caramunich typ 3 - 0,3 kg Weyermann Carapils- 0,2 kg Weyermann Carahell - 0,2 kg Viking karmelowy 600 - 0,1 kg Marynka 7,9% - 35 g Lubelski 3,7% - 25 g Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I oraz FM 54 Gorączka kalifornijska Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Marynkja35 g 0' w 75C 25 g Lubelski Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 13,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix SG: OG - 1.055 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 358.1 20 litry z Oktoberfestami - Marcowe Planowana burzliwa: 8C-14 dni FG - 1.01? wiadro I 358.2 21 litrów z FM 54 - Red Ale Planowana burzliwa: 18C -14 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 11, 2023 Author Share Posted February 11, 2023 11.02.2023warka 359 Koźlak (receptura własna) SKŁAD: Viking Monachijski I- 11 kg Malteurope Pszeniczny - 1 kg Weyermann Caramunich typ 3 - 0,4 kg Weyermann Carapils- 0,4kg Weyermann Carared - 0,2 kg Viking karmelowy 600 - 0,1 kg Marynka 7,9% - 65 g Lubelski 3,7% - 50 g Drożdże: White Labs WLP820 Oktoberfest Lager po Pilsie zbiór I Śrutowanie: ponad 13,1 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego ZACIERANIE:woda do zasypu - 38l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': FWH Marynkja 65 g 0' w 75C 50 g Lubelski Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 68% oraz IBU 31 Odczyt z refraktometru: 16,9 Brix SG: OG - 1.066 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 40 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 359.1 21 litry Planowana burzliwa: 8C-21 dni FG - 1.01? wiadro I 359.2 21 litrów Planowana burzliwa: 8C -21 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h - Podczas warzenia zalałem sobie zasilacz do mieszadła XD zamiast go odpiąć i wysuszyć porządnie, podłączyłem je po przetarciu. Efekt - spaliło się, zakopciło i wywaliło korki w domu XD No nic podwójna warka i się przestaje myśleć. Czas przejść na nowy zasialacz - może od Xboxa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 11, 2023 Author Share Posted February 11, 2023 Zlałem warkę 357 Pils do kegów i 3 butelek (obydwa wiadra). W smaku okej. Niech sobie dojrzeje z miesiąc i się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 25, 2023 Author Share Posted May 25, 2023 Jakoś brak weny do prowadzenia notatek ostatnio. Powstały dwie warki: ??.03.2023 warka 360 APA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) Piwo już spite - wlane do kegów, jedno nachmielone Simcoe drugie Citrą jako SH. Receptury nie zapisałem ale pewnie standard z poprzednich warek czyli 7,4 kg pilsa + karmelowy 30 Na citrze o wiele lepsze. Drożdże nie przypasiły mi - w pierwszym piwie po starterze były kwaskowate plus do tego sporo aldehydu ( pomimo 2,5 l startera!!! sic). Dałem im szansę w AIPA... ??.03.2023 warka 361 AIPA (receptura własna) na FM 54 Kalifornijska gorączka ( sraczka) Przepis z poprzedniej warki taki sam. IIIIIIIII się ponownie zawiodłem, znowu lekki aldehyd w jednym z wiader- o tyle dobrze że dały lekką owocowość i na maksa nachmieliłem to piwo na zimno. Dało się spić jak było mocno zimne. Drugi keg kilka dni temu wyciągnąłem dopiero z piwnicy - po jednym piwie mogę powiedzieć że jest lepiej, ale szczerze nijak to drożdże porównywalne do SDS. Wczoraj za to uwarzyłem: 24.05.2023 warka 362 American Saison i IPA (receptura własna) SKŁAD: Viking Monachijski I- 3,5 kg Optima Pszeniczny - 5 kg Bestmalz Pilzneński 3 kg Viking Żytni -1 kg Płatki owsiane - 1 kg Carapils - 0,3 kg Simcoe 13,6% - 80 g Citra ??% - 75 g Drożdże: FM 21 Odkrycie sezonu jedno wiadro i FM 54 Kalifornijska sraczka drugie wiadro Śrutowanie: ponad 12,5 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do wysładzania 35 litrów dodałem 15 ml kwasu mlekowego i 6 g Chlorku wapnia ZACIERANIE: woda do zasypu - 38l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Huehue - leciało ciurkiem przez 3,5 h XD no ale naleciało 70 litrów do gotowania choć nie powiem już miałem ochotę to wylać... GOTOWANIE 70': FWH Simcoe 80 g 0' w 75C 75g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 16,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 65 Odczyt z refraktometru: 17,3 Brix SG: OG - 1.068 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 362.1 20 litry FM 21 Planowana burzliwa: 19C-21 dni Cicha zobaczymy FG - 1.01? wiadro I 362.2 25 litrów FM 54 Planowana burzliwa: 19C -12 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 9 h Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted May 25, 2023 Share Posted May 25, 2023 9 godzin temu, Undeath napisał(a): brak @wena do prowadzenia notatek Niektórzy to mają dobrze, ja muszę sam prowadzić swoje zapiski 😜 Undeath, zasada and WojtekGaaD 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 29, 2023 Author Share Posted May 29, 2023 W dniu 25.05.2023 o 18:23, korzen16 napisał(a): Niektórzy to mają dobrze, ja muszę sam prowadzić swoje zapiski 😜 Trzeba sobie w życiu radzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 12, 2023 Author Share Posted November 12, 2023 (edited) Hura nareszcie trochę czasu na warzenie. W piwnicy ostały mi się resztki zeszłorocznych zapasów więc czas coś powarzyć. Piwo prawie nie powstało, bo SDS jeszcze stare saszetki nie Pure Pitch i nie chciały mi ruszyć w starterze - nastawione 1,5 l 2dni mieszania. Wieczorem dolałem jeszcze 0,5 l i rano dopiero dziś wyszła pianka. Więc na pierwszy ogień: 12.11.2023 warka 363 Cream Ale (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 8 kg Płatki kukurydziane - 0,5 kg Carapils - 0,45 kg Carahell - 0,35 kg Simcoe ??% - 30 g Lubelski - 24 g Columbus - 36 g Drożdże: WLP 090 San diego super oraz Us-05 Śrutowanie: ponad 8,8 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Brak ZACIERANIE: woda do zasypu - 38l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 70 l. GOTOWANIE 70': FWH Simcoe 30 g 0' w 75C lubelski -24 g i columbus - 36 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 13,1 Brix SG: OG - 1.048 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 363.1 20 litry WLP 090 Planowana burzliwa: 19C-21 dni Cicha zobaczymy FG - 1.01? wiadro I 363.2 25 litrów Us-05 Planowana burzliwa: 19C -12 dni Cicha: ?? FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Edited November 12, 2023 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 5 godzin temu, Undeath napisał(a): WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 70 l. [...] Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 12,5 Odparowujesz 25l przy gotowaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 12, 2023 Author Share Posted November 12, 2023 4 minuty temu, korzen16 napisał(a): Odparowujesz 25l przy gotowaniu? Się omksnęło 60 l miało być z 2 litry zostają z chmielinami, reszta odparowuje - gotuje pi razy drzwi 70 minut. Niby 10% powinno wody zredukować ale więcej wychodzi w praktyce Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 1 godzinę temu, Undeath napisał(a): Niby 10% powinno wody zredukować ale więcej wychodzi w praktyce U mnie podobnie, zawsze "ubywa" więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 6, 2023 Author Share Posted December 6, 2023 (edited) Dobra mam nadzieję, że się nie pomylę w tym wpisie, żeby @korzen16 nie musiał mnie poprawiać XD Zlałem: warkę 363.1 Cream ale - drożdże WLP 090 - wyszło 18,5 l do kega pepsi, oraz 6 butelek 0,5 l. Blg nie sprawdziłem w sumie. W smaku jest słodowe zobaczymy czy wyjdzie kremowość, aromat chmielowo - trochę ziołowy, goryczka w sumie spora na ten moment. Piwo klarowne. warkę 363.2 Cream ale - drożdże US-05 - wyszło 18,5 l do kega pepsi oraz około 6 litrów do małego kega pepsi. Blg końcowe 3,2 blg. W smaku podobnie z tym, że jest troszkę siarki. Natomiast piwo jest lekko zmętnione. Kegi poszły do lodówki pewnie otworzę, któregoś na weekend jak nagazuje. W piwnicy 8C. Plany na najbliższe piwa to wypróbowanie lagerowych drożdży od Lallemanda - novolagerów i diamondów jeżeli dobrze pamiętam. Na górnej fermentacji - SDS i US-05 pójdzie lekka IPA, SH na citrze. No i trzecie piwo to świateczne Edited December 7, 2023 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now