Undeath Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) No to wtrącając jak zwykle nagły pomysł między zaplanowane warki: 13.06.2014 warka 121 American Wheat (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 1,2 kg Optima Pilzneński - 1,1 kg Strzegom Pszeniczny - 1,5 kg Pszenica niesłodowana - 0,5 kg Bestmalz Monachijski - 0,3 kg Bestmalz CaramelPils - 0,2 kg Cascade 6,6% 25 g Chinook 11% 25g Citra 10% 25 g Drożdże WLP090 San Diego Super zbiór II po APA Single Hop Vic Secret. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,8 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 64-61C-60' 74-71C-20' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml. GOTOWANIE: FWH Chinook 10 g 30' Cascade 10 g 10' Citra 10 g 0' w 70C Cascade, Citra, Chinook po 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,3 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 26 Odczyt z refraktometru: 12,8 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy. Planowana burzliwa: 18 C - 18 dni bez cichej [EDIT] 01.07.2014 zlałem do 43*0,5 l butelek przy 3 blg. Piwo ma ładny aromat kwiatowy, w smaku zbożowe lekko słodkie, zobaczymy jak się nagazuje, nie jest mocno chmielone, ale wydaje się mega pijalne. DEGUSTACJA: z tego piwa też zadowolony nie jestem, wyszło trochę za treściwe, do tego aromat niestety płaski, czuć zbożowość i lekki chmiel, ale bardzo delikatnie, w smaku okej, dość mętne wyszło... Jednak brakuje mi w tym stylu chmielu na zimno, następną wersję taką zrobię, cały czas miałem takie uczucie podczas picia tego piwa, że czegoś mu brakuje KOMENTARZ: - Czas pracy 6 h - Wpadł kumpel parę piwek się w trakcie wypiło, mecz obejrzało, ogólnie przyjemnie się robiło piwko W przyszłym tygodniu Cream Ale powstanie Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Na zdjęciach jak piwo wygląda, a walory smakowe dziwne tego piwa. Jednym będzie smakowało innym nie... a że od dziecka lubię buraka to mi wchodzi jak złoto W aromacie czuć buraka, jest też goździk i banan, do tego jest słodkawe od buraka w aromacie W smaku fajne orzeźwiające, z lekką goryczką i też smakiem soku burakowego ale nie zostaje on i jest fajny jak dla mnie, kwaskowate jak na pszenicę przystało, jeszcze małe wysycenie, ale będzie dobrze Ogólnie piwo na plus, zobaczymy jak w niedzielę je ocenią Wrocławiacy Ano od razu poczułem stefany w tym piwie i aż musiałem sprawdzić w notatkach czy się nie pomyliłem (znaczy aż się zdziwiłem że w ogóle wiedziałem ), a że też buraki od małego podchodziły to jest przyjemne. Chociaż na więcej niż jedno to już bym chyba się nie skusił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ano od razu poczułem stefany w tym piwie i aż musiałem sprawdzić w notatkach czy się nie pomyliłem (znaczy aż się zdziwiłem że w ogóle wiedziałem ), a że też buraki od małego podchodziły to jest przyjemne. Chociaż na więcej niż jedno to już bym chyba się nie skusił... Hehe dokładnie, tak z tym piwem jest Ogólnie eksperyment ciekawy i udany, tak jak mówiłem jednym smakuje innym nie, ale jest traktowany bardziej i jako ciekawostka oraz żeby pokazać że można. Jedyne co mnie wkurza to brak piany w tym piwie, która szybko opada Zobaczymy mam jeszcze całego kega jego Może na Żywca zabiorę? Wczoraj też w końcu napiłem się swojego witka, który jako młode piwo był bardzo fajny, ludziom bardzo smakował z kega, ja niestety nie miałem okazji go się napić z kranu.... Niestety teraz wyszła spora siarka, i do tego aromat mega świeżej chlorofilowej kolendry... a tak zadowolony z tego piwa byłem, no niestety jedno z gorszych jakie jednak zrobiłem... Zostało mi parę butelek które idzie do utylizacji szybkiej, bo nie ma sensu go dłużej trzymać Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dzisiaj zlałem warkę nr 119 Truskawkową pszenicę z chili do 42*0,5l butelek przy 3,5 blg (7 brix przed korektą) Średnio na jeża coś mogę o niej powiedzieć bo najadłem się ostrego sosu słodko-kwaśnego i totalnie nie czułem papryczki Więc nie wiem czy jest czy jej nie ma w smaku, truskawki coś czuć było, ale tak to delikatnie zwiększona kwaśność no i bananowy profil stefanów Na cichą poszła też warka nr 120 APA single hop Cascade wyszło 21,5l przy 3,8 blg (8 brix przed korektą), piwo jak poprzednik czyste w profilu, coś tam cascade czuć goryczka dobra. małą próbkę miałem więc w smak się nie zagłębiałem ale było wszystko w porządku. Dostało na cichą 50 g Cascade za tydzień poleci do kega Drożdże zebrane czas na kolejnego SH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Jak oceniasz Krzysiek Cascade DE w stosunku do Cascade USA? Mam na myśli smak i aromat. Nadaje się single hop ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 No jestem w trakcie single hop za jakieś dwa tygodnie odpowiem bo powinno się już nagazować... Na tym etapie przelewania na cichą chmiel daje radę ale jeszcze nie czuć mocno jego aromatu Zobaczymy czy się nadaje dam znać jak coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Nie ma to jak zapomnieć, że się uwarzyło piwo A o to efekt mojej pracy z zeszłego tygodnia 18.06.2014 warka 122 APA Single Hop Galaxy (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 2 kg Optima Pilzneński - 1,5 kg Bestmalz Monachijski - 1 kg Bestmalz CaramelPils - 0,5 kg Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Bestmalz karmelowy jasny 30 - 90 g Strzegom karmelowy 150 -160 g Strzegom bursztynowy - 100 g Galaxy 15,2% 80 g Galaxy 15,2% 50 g Drożdże WLP090 San Diego Super zbiór II po APA Single Hop Vic Secret. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,55 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 64-61C-60' korekta pH kwasem mlekowym 80% 1 ml 74-71C-25' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml. GOTOWANIE: 60' Galaxy 15 g 30' Galaxy 5 g 10' Galaxy 15 g 5' Galaxy 15 g 0' w 75C Galaxy 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14,3 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 55 plus 1 litr odzyskany z chmiel na starter. Odczyt z refraktometru: 14,8 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy. Planowana burzliwa: 18 C - 9 dni cicha -5 dni z Cascade 50 g [EDIT] 26.06.2014 na cichą przelałem wyszło 22 litry, przy 3,4 blg (7,8 brix przed korektą) i dostało 50 g Galaxy na cichą na 5 dni. Smak fajny aromat galaxy piwko będzie bardzo fajne [EDIT] 08.07.2014 Tym czasem wracamy do browaru i dziś po 12 dniach cichej dopiero zlałem warkę 122 APA Single Hop Galaxy wyszło 18,5 l do kega na 1,4 bara docelowo i 9*0,5l butelek przy 3,2 blg (7,2 brix przed korektą) No dupy aromatem nie urywa, to nie jest ten galaxy co w ubiegłych latach, ale piwko jest w miarę dobre, zobaczymy po nagazowaniu bo teraz ma trochę ściągającą goryczkę i lekki zapach kociej kuwety (tak jak Zgoda pisał) ale jest też lekka kwiatowość i owocowość. DEGUSTACJA: O tyle o ile o piwie można powiedzieć, że dobre to niestety aromat tragiczny, Galaxy 2013 to porażka parę osób określiło ten zapach jako kocia kuweta, mi bardziej on idzie nawet w stronę starych skarpet oszczanych przez kota. Jak się go nie wąchało przyjemnie się piło, w smaku idealny balans goryczka/chmiel. Rezygnuje w tym roku z tego chmielu. KOMENTARZ: - Czas pracy 6 h Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Festiwal, festiwal i po festiwalu, burakowe z kega zrobiło furorę w niecałą godzinę poszedł cały keg, i tak jak pisałem jednym smakowało innym nie, fakt jeden jestem niezadowolony bo w kegu piwo dostało trochę siarki, heh w butelce tego nie stwierdziłem no bywa, może kiedyś jeszcze powtórzę jak będzie mi się nudziło Większy szał zrobiło moje piwo Pszeniczne truskawkowe z chili ludziska wypytywali się o nie całą sobotę No nic trzeba uzupełnić butelki i kegi piwem więc następne powstanie Cream Ale, jakoś w tygodniu jak ogarnę browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Festiwal, festiwal i po festiwalu, burakowe z kega zrobiło furorę w niecałą godzinę poszedł cały keg, i tak jak pisałem jednym smakowało innym nie, fakt jeden jestem niezadowolony bo w kegu piwo dostało trochę siarki, heh w butelce tego nie stwierdziłem no bywa, może kiedyś jeszcze powtórzę jak będzie mi się nudziło (...) Ja piłem z końcówki i siarka była już minimalna, do tego szybko się ulatniało w kuflu. Wyszło lepiej, niż się spodziewałem smak buraka jedno, ale podobał mi się efekt, który określiłbym jako ziemistość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Ja piłem z końcówki i siarka była już minimalna, do tego szybko się ulatniało w kuflu. Wyszło lepiej, niż się spodziewałem smak buraka jedno, ale podobał mi się efekt, który określiłbym jako ziemistość Hehe o będzie zdjęcie przynajmniej tego piwa, dokładnie efekt też mnie zaskoczył w piwie, ale ogólnie i tak dalej to piwo traktuje jako ciekawostkę, nie wiem czy większe ilości jego na raz dałoby radę wypić i czy ta charakterystyczna burakowa ziemista słodkość nie byłaby męcząca przy drugim kuflu jego Może zrobić na innych drożdżach? Bardziej neutralnych? Ale to może za rok teraz trochę innych piw mam w planach Tym bardziej że się napaliłem po kilku fajnych piwach na chili W sumie dwie butelki z burakowym dostały dwie osoby na festiwalu jeszcze więc zaczekam na ich opinie Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 postaram się coś skrobnąć jak już pójdzie w ruch jeszcze raz dzięki za reklę biedronki i obiecuję poprawę następnym razem bo wyszło słabe ratio 5:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) No taką miałem tylko, ale zawsze ci się przyda na zakupach A jak modna teraz jest! A ilością się nie przejmuj ja cię nie poinformowałem, a wiedziałem że weźmiesz jedno, ale słyszałem za to że bardzo dobre, chwalili to twoje CDA Ja też się odezwę jak spróbuje... nazbierało się kilkanaście piw do spicia z wymian przestaje nadążać z ich piciem Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A ilością się nie przejmuj ja cię nie poinformowałem, a wiedziałem że weźmiesz jedno, ale słyszałem za to że bardzo dobre, chwalili to twoje CDA undeath - poprawka - nasze CDA - LP bierze czynny udział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dobra będę pamiętał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 miło było spotkać. piwo z burakami - niezapomniane wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No mi też miło wszystkich było spotkać I do zobaczenia na innych imprezach! A tymczasem się zmotywowałem choć nie powiem ciężko było i zlałem piwo do kega 18,5l i 6*0,5 litra butelek, a była to warka 120 APA Single Hop Cascade przy 3,8 blg (8 brix przed korektą), ciekawie nie powiem, aromat kwiatowy, goryczka łagodna trochę karmelu i landrynki, czekam na nagazowanie, ale ogólnie efekt mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) 25.06.2014 warka 123 Cream Ale (receptura własna) SKŁAD: Optima Pilzneński - 3 kg Pszenica niesłodowana - 0,5 kg Płatki ryżowe - 0,5 kg Kaszka kukurydziana -0,35 kg Saphir 4,3% 70 g Na cichą: Saphir 4,3% 50 g Cascade 6,6% 15 g Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale, zbiór pierwszy trochę podkarmiona gęstwa gdzieś 120 ml. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 3,5 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 10l Zrobienie kleiku wsypanie kaszki kukurydzianej 66C-10' potem podgrzanie do 100C i wsypanie płatków ryżowych gotowało się 10 minut w tym czasie 3,5 kg zasypu do gara na 54'-10' wlanie kleiku temperatura ustala się na 68-63C-65' korekta pH kwasem mlekowym 80% 1 ml 10' - 75C WYSŁADZANIE: 8+8 = około 16 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 4,5 ml. GOTOWANIE: FWH Saphir 25 g 15' Cascade 15 g 5' Saphir 15 g 0' w 75C Saphir 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 70% oraz IBU 20 Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy. Planowana burzliwa: 18 C - 14 dni [EDIT] 08.07.2014 wylądowała na cichą 23l przy 2,9 blg (6,2 brix przed korektą) w smaku wodniste i pustawe trochę więc stwierdziłem, że dodam jeszcze do aromatu Saphire 50 g, bo tam królowała słodkość i trochę jakby ryż? Strasznie mętne zlałem, na ostatnie dwa dni wyląduje w lodówie żeby się ładnie sklarowało. [EDIT] 13.07.2014 zlałem wyszło 18,5l (1,5 bar) i 8*0,5l butelek przy 2,8 blg (6 brix przed korektą) wyszło trochę mętne, ale aromat ma ładny Idealne lekkie piwo takie o jakie mi chodziło. DEGUSTACJA: Zamiast piwa lekkiego otrzymałem średnio treściwe, z specyficznym smakiem kukurydzy. Piwo nie było złe, ale miałem lekko mydlasty zapaszek, nie wiem czy to połączenie chmielu czy lekka infekcja, ogólnie bardzo pijalne i keg osuszony w parę dni... Jednak nie taki miałem zamiar i efekt mnie nie zadowolił, muszę trochę inaczej robić bardzo lekkie piwa, zobaczymy przy następnym, ale raczej pominę kaszkę, a zostawię sam ryż. Chmiel też zastosuje szlachetniejszy Saphir zły nie jest ale dał arbuzowy mydlasty zapach. KOMENTARZ: - Czas pracy 6,5 h, Poszło mało sprawnie coś... - Nieźle wydajność 70% dawno takiej nie miałem, ciekawe czy to sprawka płatków i kaszki czy słodu z Optimy Pierwszy z anglików zrobiony czekam na drożdże teraz a w trakcie powstanie AIPA może na weekend? Zobaczymy Na dole zdjęcia kleiku i zielonej brei czyli chłodzonej brzeczki... Pierwszy raz użyłem chmielu Saphir ale bardzo ciekawie się zapowiada. Zobaczymy co wyjdzie... w sumie to ja chciałem zrobić lekką 10-11 ale wyszła dwunastka, a miejsca w fermentorze już nie ma, trochę mnie zaskoczyło to 70% Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 A co mierzysz miarką na trzecim zdjęciu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Miarką? Tym żółtym ci chodzi czy drewnianym? Drewniane to łyga do mieszania podczas chłodzenia, idzie wtedy szybciej, natomiast to szklane żółte to termometr, sprawdzam tak temperaturę, do jakiej schładzam chłodnicą piwo Wkładam go razem z chłodnicą na ostatnie 15 minut chmielenia żeby odkazić i przynajmniej znam temperaturę, kiedy przerwać chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 wygląda jak metrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Hehe w końcu mgr inż. budownictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Hehe w końcu mgr inż. budownictwa Coś Ty, inżynier to raczej z suwakiem logarytmicznym - im większy suwak, tym ważniejszy inżynier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) natomiast to szklane żółte to termometr Ale numer.Byłem pewien że to metrówka Edytowane 26 Czerwca 2014 przez arusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 natomiast to szklane żółte to termometr Ale numer.Byłem pewien że to metrówka Mierzy ile metrów sześciennych uwarzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ale numer.Byłem pewien że to metrówka Tak się przyglądam temu zdjęciu i w sumie wcale się nie dziwie, faktycznie pod tym kątem co jest zrobione zdjęcie może wyglądać jak metrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się