Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Ano jedno Nie tyle co literówka co Ctrl+C Ctrl+V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zlałem warkę 277 RIS-a do 36*0,33 butelek oraz 9 litrów do balona przy 9.3 blg - 1.037 FG. Samo piwo trochę alkoholowe, natomiast aromat kawa z owocami. W smaku goryczka idealna słodowość nie dominuje, a samo piwo sprawia wrażenie bardzo wytrawnego. 10.5% będzie miażdżyć. No to do zobaczenia za 3-4 miesiące jak trochę dojrzeje. Do balona tak jak pisałem dodałem Lochristi Brettanomyces Blend THE YEAST BAY gęstwę rozruszaną w 2 litrach brzeczki. Aromat tej mieszanki mi się bardzo spodobał - spiłem piwo od Bartka browar u Koziołka i był świetny, a od niego dostałem gęstwę. Zobaczymy czy ruszą przy takim procentażu Zakładam jakieś 2 miesiące fermentacji a ile będzie to trwało to zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Ano jedno Nie tyle co literówka co Ctrl+C Ctrl+V Wszystkie piwa robisz na tej samej wodzie? Nie zauważyłem żebyś sprawdzał pH zacieru a to właśnie on ma wpływ między innymi na wydajność zacierania. Jak masz miękką wodę to zacier sam sobie poradzi z pH. Ale przy twardej a właściwie bardziej alkaliczne trzeba mu pomóc. Nie żebym się mądrzył bo ilością warek bijesz mnie o głowę ale sam mam twardą wodę w kranie a lubię warzyć pilsy i temat ten mnie dosyć interesuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Tak, warzę piwa na tej samej wodzie choć nie do końca - niektóre z pierwszych warek powstawały na paskudnej wrocławskiej wodzie i nijakiej z Biedry . Ogólnie moja woda jest pośrodku jeżeli chodzi o twardość i inne parametry, nie jest ani idealna pod angliki ani pod pilsy choć robię i takie i takie piwa, a wychodzą nieźle skoro łapią finały. Czasem ją modyfikuje ale rzadko o tym na forum piszę (taki rodzaj notatek) ale częściej z lenistwa nie robię modyfikacji. Generalnie powiem Ci Kurt jeżeli ma się wodę w miarę okej to nie widzę potrzeby modyfikacji, bo piwa przy prawidłowej fermentacji i umiejętnym dobraniu składników wyjdą całkiem dobrze. I z tego co widzę często na konkursach woda daje niuanse - które przy słabym piwie nie dają plusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) 03.02.2018warka 281 Rauchbier (receptura własna) SKŁAD: Steinbach wędzony bukiem - 5 kg Malteurope Mep@Vienna - 4 kg Strzegom karmelowy 30 - 0,3 kg Marynka 7% - 60 g Mech Irlandzki 5 g Drożdże: obydwa wiadra Munich Lagery po Marcowym Śrutowanie: 9,3 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 68C- 60' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Marynka 60 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.053 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 180 litrów. FERMENTACJA: 281.1 22 litrów Planowana burzliwa: 10C - 21 dni FG - 1.01? wiadro I 281.2 22 litrów Planowana burzliwa: 10C - 21 dni FG - 1.01? wiadro II [EDIT] 21.02.2018 W trakcie poszedł rozlew warki 281 Rauchbier wyszło 40*-0,5 l butelek przy 3,3 blg - 1.013 FG. Mam nos zatkany więc raczej nici z oceny aromatu i smaku, na tyle co wyczułem to jest okej. 3.03.2018 W trakcie poszedł rozlew warki 281.2 Rauchbier wyszło 45*-0,5 l i 2*0,33 butelek przy 3,2 blg - 1.013 FG. Ładnie czuć wędzonkę, profil lagerowy jest dobrze Wyjdzie dobry rauch mam nadzieje. - Czas pracy 7 h - Pierwszy raz mi się hopstopper zatkał. Nic nie leciało po paru litrach... Musiałem tradycyjnym sposobem zlać niestety. CIekawe czy to wina mchu czy taki przełom białkowy miałem - bo osadów an dnie z 1,5 litra zostało. Zobaczymy przy wiedeńskim lagerze. Edytowane 3 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Wczoraj zapomniałem dopisać podczas warzenia zlałem 278.2 Marcowe do keg 18,5l. Nie zrobiłem pomiaru... z pośpiechu bo drożdże z niego leciały do Rauchbiera no cóż bywa. Przy okazji taka mała rada dla tych co widzą, że na sprzęcie odłożył się kamień piwny. Po tym jak zatkał mi się hopstopper i musiałem zlać Rauchbiera klasycznie - wężykiem po whirpoolu. Miałem też mega przełom, a po dodaniu 5 g mchu irlandzkiego wszystkie osady mi wytrąciło i tak po zlaniu 2 litry na dnie to sam osad i chmieliny. Oczywiście odkładałem jego wymoczenie w mocniejszym stężeniu NaOH do momentu aż się zatka... Norma u mnie. Więc stwierdziłem, że od razu po wczorajszym warzeniu żeby nie marnować ciepłej wody z chłodnicy wymoczę jeszcze gar i właśnie chłodnicę. Powiem szczerze człowiek sobie nie zdaje sprawy ile syfu mu narasta z kolejnymi warkami na sprzęcie. Wlałem do gara około 26 litrów wody + 8 litrów z wiader które się moczą już gotowego roztworu NaOH, dosypałem do 1 kg ługu i zostawiłem na noc. Rano w garze soda była brązowa - nic nie było widać, po wyjęciu chłodnicy i hopstoppera i opłukaniu - odchodziło z nich płatami (kamień piwny), a sprzęt lśni jak nowy Nic się z tym nie zrobi bo jednak zarasta to samoczynnie pomimo szorowania po warzeniu. Jednak muszę postanowienie zrobić by co 20 warek zalać tak sprzęt. Odmaczam teraz gar lidlowski mam nadzieje że też ładnie się wyczyści Mam nadzieje, że hopstopper się nie zatka więcej. Polecam wszystkim przelecenie swojego sprzętu tak sodą A sprzęt wygląda jak nówka. Hopstopper w końcu nie ma pozatykanych oczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Gdzieś na forum czytałem, że ług sodowy nie służy emalii, to tak à propos moczenia lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 @Undeath dobrym patentem oprócz ługowania jest użycie zmywarki (wyczytałem o tym na forum i stosuję tę metodę). Po warzeniu sprzęt pakuję do zmywarki i wybieram program do garnków. Po 2h wyciągam suchy i błyszczący. Co ciekawe zmywarka skutecznie pozbywa sie resztek chmielu z wnętrza sitka hop-stoppera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 28 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Gdzieś na forum czytałem, że ług sodowy nie służy emalii, to tak à propos moczenia lidla. W długim kontakcie Jak na wszystko soda tak działa. U mnie emalia służy tylko do grzania wody. 4 minuty temu, Daniel() napisał: @Undeath dobrym patentem oprócz ługowania jest użycie zmywarki (wyczytałem o tym na forum i stosuję tę metodę). Po warzeniu sprzęt pakuję do zmywarki i wybieram program do garnków. Po 2h wyciągam suchy i błyszczący. Co ciekawe zmywarka skutecznie pozbywa sie resztek chmielu z wnętrza sitka hop-stoppera. Mój gar nie wejdzie do zmywarki. Hopstopper dawałem nie raz, a pomimo tego z czasem zachodzi kamieniem piwnym. Sam polecałem Ci tą zmywarkę Wydaje mi się, że wydłużona ona czas użytkowania ale nie redukuje jego do 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Zlałem własnie warkę 278 Marcowe do butelek przy 3,9 blg - 1.015FG. Właściwie się skapnąłem, że to koło marcowego stać nie będzie z 15,4 blg początkowym W smaku jest miło słodowe ale i tak wytrawne. Nie wiem czy znowu za mocna goryczka nie wyszła ale wydaje mi się że będzie okej. No to na wiosnę zaglądnę co u niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Też ostatnio mi się dwa razy przytkał. Pierwszy raz zbagatelizowałem sprawę, ale przy drugim stwierdziłem, że coś jest nie halo i po przemyśleniach stwierdziłem, że trzeba go umyć. Doba moczenia w OXY i podobny efekt brud schodził płatami. Hopstoper jest znowu przejrzysty i następna filtracja chmielin przebiegła idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) 09.02.2018warka 282 Wiedeński Lager (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Vienna - 8,6 kg Wyermann Caramunich II - 0,16 kg Marynka 7% - 60 g Lubelski 3,5% - 50 g Drożdże: obydwa wiadra Munich Lagery po Marcowym Śrutowanie: 8,76 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 66C- 40' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Marynka 50 g 20' Lubelski 20 g 0' w 70C Lubelski 30 g i Marynka 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 13,3 blg przy wydajności 66% oraz IBU 25 Odczyt z refraktometru: 13,8 Brix SG: OG - 1.054 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 180 litrów. FERMENTACJA: 282.1 22 litrów Planowana burzliwa: 10C - 33 dni FG - 1.013 wiadro I 2821.2 22 litrów Planowana burzliwa: 10C - 33 dni FG - 1.013 wiadro II [EDIT] Wczoraj 11.03.2017 zlałem do butelek warkę 282 Wiedeński Lager wyszło: wersja 282.1 46*0,5l butelek wersja 282.2 18,5l keg i 6*0,5 butelek przy 3,2 blg - 1.013 FG. Oby dwa piwa w smaku i aromacie okej. - Czas pracy 7 h Edytowane 12 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Nie robisz przerwy diacetylowej ? Nie za długa ta burzliwa? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Dnia 12.02.2018 o 20:23, Kurt napisał: Nie robisz przerwy diacetylowej ? Nie za długa ta burzliwa? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Robię ale nie zawsze to tutaj uzupełniam. Przy ostatnich lagerach wygląda to mniej więcej tak że ostatnie 4-5 dni spędzają piwa w 18C, następnie chłodze przez noc znowu do 11C i do butelek. Burzliwa w sam raz, piwo ładnie mi się wyklaruje, doje właśnie diacetyl i siarkowodór Lagery potrzebują więcej czasu niż alesy na fermetnacje. A dzisiaj zlałem warkę 279.2 Kazbek Pils do kega 18,5 litra oraz 3 butelek. Nie zmierzyłem blg bo nie miałem jak próbki ogrzać. Piwo pachnie i smakuje okej. Miałem jedną wersję nachmielić na zimno kazbekiem ale rezygnuje po spróbowaniu tego piwa. Chmiel nie ma efektu wow ani nie jest owocowy zbytnio - uderzył w coś ala sybilla więc nie widzę sensu. Zlałem też dziś do butelek warkę 280 WItbiera wyszło 44 butelki 0,5 l przy 4 blg - 1,016FG. No to wyszedł całkiem nieżle, trochę słodszy i pełniejszy tak jak planowałem pod teściową. Kolendra nie dominuje, skórka jest ładnie w aromacie. Goryczka ciut wysoka i wychodzi gdzieś tam w smaku lekkie mydełko. Powinno się ułożyć przez prawie miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) 16.02.2018warka 283 American Brown Lager (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Lager - 7,5 kg Fawcett Brown - 1 kg Vikingmalts Colorado Honig - 0,4 kg Marynka 7% - 40 g Chinook USA 201612,8% - 50 g Citra 2016 13,5% - 50 g Cascade PL 2016 4,5% - 50 g Drożdże: obydwa wiadra FM 30 Bohemska Rapsodia po Kazbek Pils zlewanym w trakcie. Więc drożdże z wiadra do wiadra. Śrutowanie: 8,76 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 66C- 40' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Marynka 40 g 5' po 25 g Citry, Chinooka i Cascade pl 0' w 70C po 25 g Citry, Chinooka i Cascade pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40l o gęstości 12 blg przy wydajności 66% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix SG: OG - 1.048 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 40 minut około 180 litrów. FERMENTACJA: 283.1 20 litrów Planowana burzliwa: 10C - 24 dni 10C - 7 dni Cicha z Cascade pl i Citra po 50 g. FG - 1.01? wiadro I 283.2 20 litrów Planowana burzliwa: 10C - 24 dni 10C - 7 dni cicha z Cascade pl 100 g. FG - 1.01? wiadro II [EDIT] 12.03.2018 Dzisiaj zlałem na cichą warkę 283 American Brown Lager jedno i drugie wiadro. Jedno dostało 50 g Citry i 50 g Cascade Pl 2016, drugie 100 g Cascade Pl 2016. 21.03.2018 r zlałem do kegów warkę 283 American Brown Lager obydwa kegi weszły tak samo 18,5 l przy 3 blg -1.012 FG. Wersja z Citra i Cascade średnioaromatyczna pachnie tropikiem i kwiatami, choć głównie przebija się dominujący aromat słodu brown. Wersja na Cascade PL jest głównie kwiatowa i baza piwa identyczna Brown dominuje aromat i chmiele się z nim na chwilę obecną uzupełniają. Zobaczymy jak to będzie smakowało - teraz z 2 miesiące leżakowania Piwa nie były super klarowne ale myślę, że w kegach dojdą do swojego optimum. - Czas pracy 7 h - Bez żadnych kłopotów uwarzone. Dam na cichą jakieś chmiele, ale chyba nie tą Citrę po wrzuceniu dawała mega cebulą. Pójdzie mieszanka chyba Chinook PL 2017 + Cascade pl 2016 ----------------------------------------------------------- Zlałem też warkę 279.1 Kazbek Pils do 40*0,5 butelek przy 3 blg -1.012 FG. Goryczka znowu ciut mocna A już celowałem w niższą. A samo piwo okej, czyste bez estrów, słodowo-chmielowe. Poleży z 2 miechy w butelkach. Edytowane 21 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 21 minut temu, Undeath napisał: drożdże z wiadra do wiadra Wlewasz do wiadra po poprzednim piwie czy przelewasz drożdże do czystego i na to brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 5 minut temu, Mibor napisał: Wlewasz do wiadra po poprzednim piwie czy przelewasz drożdże do czystego i na to brzeczka? Do czystego wiadra brzeczka i dopiero drożdże. W sumie nie lałem jeszcze brzeczki chyba na ciasto drożdżowe zawsze odstrasza mnie ten osad. Umycie wiaderka to mniej niż 5 minut roboty tylko, że 1 h czekania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 W takim razie zlewasz wszystkie drożdże czy jednak mniej więcej wyliczoną objętość? Ja ostatnio zlałem FES'a bezpośrednio na ciasto po Black IPA. Skutek tego to mega burzliwa fermentacja i w sumie krótko trwająca. Drożdży było ewidentnie za dużo, raczej nie powtórzę tego więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Tylko Mibor ja dzielę gęstwę na dwa wiadra i druga sprawa to jest lager i tu pojęcie za mało drożdży jest względne. Już parokrotnie tak robiłem i wychodziło bez jakiś dziwnych rzeczy. Dla alesów robiłem tylko tak dla mocnych piw i też było dobrze. A tak to staram się zbierać gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Spoko, zdaję sobie sprawę, że to lager i grzybków trzeba więcej. Byłem ciekaw czy zlewasz w te same wiadra, bo co niektórzy to praktykują i za ich przykładem też tego spróbowałem, ale moim zdaniem nie tędy droga. Dziś próbowałem tego FES przy okazji kontroli odfermentowania i jutro mimo, iż nie planowałem, zleję jutro to piwo znad drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 12 godzin temu, Mibor napisał: Spoko, zdaję sobie sprawę, że to lager i grzybków trzeba więcej. Byłem ciekaw czy zlewasz w te same wiadra, bo co niektórzy to praktykują i za ich przykładem też tego spróbowałem, ale moim zdaniem nie tędy droga. Dziś próbowałem tego FES przy okazji kontroli odfermentowania i jutro mimo, iż nie planowałem, zleję jutro to piwo znad drożdży. A co daje drożdżami? Bo piłem takie piwa i właśnie wydaje mi się, że są mocno drożdżowe wtedy. Co do sposobu generalnie można zawsze odlać trochę gęstwy ale to kombinowanie - dodatkowo omija się jej płukanie czyli wszystkie osady z poprzedniej warki zostają w kolejnym piwie. Jedyny plus takiego działania dla kogoś kto ma częste infekcje - rzadkie otwieranie wiadra, a tak to tradycyjny sposób lepszy moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Z wiadra daje porządnie, ale może to też być spowodowane oblepieniem ścianek wiadra i pokrywy drożdzakami. Bo jak pisałem fermentacja była mocno burzliwa i drożdzaki wyłaziły do butelki (miałem blow off tube zrobione). Z próbki którą pobrałem do pomiaru już tego nie czuć, ale chce jeszcze to piwo przetrzymać tydzień to wolę przelać. Po tym eksperymencie wiem że tradycyjny sposób lepszy, bo odpada też kombinowanie z napowietrzaniem brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) 21.02.2018warka 284 Kożlak (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Vienna - 5,5 kg Weyermann Carapils - 0,2 kg Wyermann Carabohemian - 0,3 kg Marynka 7% - 60 g Lubelski 4% - 50 g Drożdże: Munich Lager po Rauchbierze prosto po rozlewie wiadro do wiadra. Śrutowanie: 6 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 22l 66C- 60' po 10 minutach odjęte 1/3 zacieru do osobnego gara podgrzane do 74 -10' następnie gotowane przez 30 minut. 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:7+6+5 = około 18 litrów z korektą 6 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 80': 70' Marynka 30 g 5' 25 g Lubelskiego i 15 g Marynki + 2 g Mchu irlandzkiego 0' w 70C 25 g Lubelskiego i 15 g Marynki Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 15,9 blg przy wydajności 66% oraz IBU 28 Odczyt z refraktometru: 16,5 Brix SG: OG - 1.065 FG - 1.01? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 25 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 10C - 21 dni [EDIT] 2.04.2018 W poniedziałek zlałem warkę 284 Koźlak wyszło 40*0,5l butelek przy 3 blg - 1.012 FG. Wyszło całkiem nieźle ale musi się poukładać na spokojnie bo jest trochę męcząco słodowy. Po dojrzewaniu zejdzie trochę melanoidowość. - Czas pracy 7 h --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W trakcie poszedł rozlew warki 281 Rauchbier wyszło 40*-0,5 l butelek przy 3,3 blg - 1.013 FG. Mam nos zatkany więc raczej nici z oceny aromatu i smaku, na tyle co wyczułem to jest okej. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) 3.03.2018warka 285 Porter Grodziski (receptura własna) SKŁAD: Słód Grodziski - z browaru Grodzisk Wlkp. - 5 kg Malteurope Mep@Vienna - 3 kg Malteurope Mep@Lager - 1,5 kg Weyermann Carafa III special - 0,2 kg Weyermann jęczmień prażony - 0,2 kg Bestmalz czekoladowy - 0,2 kg Weyermann Carapils - 0,2 kg Weyermann Carabohemian - 0,2 kg Vikingmalt Colorado Honig - 0,2 kg Weyermann Special W -0,2 kg Bestmalz Black - 0,1 kg Marynka 7% - 45 g Drożdże: Munich Lager po Rauchbierze prosto po rozlewie wiadro do wiadra. Śrutowanie: 11 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 68C- 60' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+8= około 28 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 80': 60' Marynka 45 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 22,3 blg przy wydajności ??% oraz IBU 30 Odczyt z refraktometru: 23,2 Brix SG: OG - 1.093 FG - 1.01? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 30 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 10C - 31 dni [EDIT] 28.03.2018 Zlałem dzisiaj na cichą warkę 285 Porter grodziski na cichą. Wyszło 21l piwa przy 7 blg - 1,028 FG. Piwo dość palone mi wyszło, wędzonka ciekawa i goryczka ciut duża na tym etapie. Zlewam tylko i wyłącznie dlatego, że piwo mi wyszło delikatnie z wiadra i jakoś nie widzę by się zaczął klarować. 19.04.2018 Zlałem właśnie warkę 285 Porter Grodziski wyszło 40*0,5l i 1*0,33l przy 7,5 blg - 1.030 FG. Jestem bardzo zadowolony z smaku i aromatu. Słód grodziski dał radę, piwo ma sporo ciała i super wędzonkę w szynkowym wydaniu. Poukłada się będzie jeszcze lepiej. - Czas pracy 12 h --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W trakcie poszedł rozlew warki 281.2 Rauchbier wyszło 45*-0,5 l i 2*0,33 butelek przy 3,2 blg - 1.013 FG. Ładnie czuć wędzonkę, profil lagerowy jest dobrze Wyjdzie dobry rauch mam nadzieje. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) 3.03.2018warka 285 .1 Ciemny Lager (receptura własna) SKŁAD: Wysłodziny po porterze z 14 litrów + 1 litr odzyskany z chmielin Marynka 7% - 5 g Chinook Pl 2017 8,6% - 20 g Cascade Pl 2017 -5,5% - 20 g Drożdże: FM 30 Bohemska Rapsodia - gęstwa po Pilsie około 120 ml. GOTOWANIE 80': 80' Marynka 5 g 0' w 65C po 20 g Chinooka i Cascade Pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 10l o gęstości 13,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU ?? Odczyt z refraktometru: 14,1 Brix SG: OG - 1.055 FG - 1.01? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 20 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 10C - 24 dni ostatnie 7 dni z Cascade i Chinook po 30 g. [EDIT] 20.03.2018 Dorzuciłem do fermentora po 30 g Cascade i Chinook pl 2017. 27.03.2018 Zlałem do kega warkę 285.1 Ciemny Lager wyszło 9,5l przy 4 blg - 1.016 FG. W smaku wyszło mega wędzone, szynkowe lekko oscypkowe. Nie spodziewałem się aż takiej intensywności tego słodu. Jest też lekki cytrus nawet z chmielu Chyba dobrze się zapowiadają nowy rocznik Chinooka i Cascade z Polski. Jak zwykle przesadziłem z goryczką Musze jednak zredukować jej moc przy takim chmieleniu na zimno. - Czas pracy 12 h Edytowane 27 Marca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się