Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

10.11.2024
warka 372 Munich Helles (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 7,2 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,25 kg
  • Caramunich I Weyermann - 0,1 kg
  • Melanoidowy Weyermann - 0,1 kg
  • Lubelski -3,8% - 25 g
  • Halertau Tradition 5,5% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager

 

Śrutowanie: ponad 7,75 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 15 g chlorku wapnia, 10 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 10 g chlorku wapnia i 10 g Wodorowęglanu sodu.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Tradition 30 g

15' Lubelski 10 g

10' Mech irlandzki 10 g

0' w 75C Halertau Tradition 20 g i lubelski 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 11 blg przy wydajności 69% oraz IBU 15

Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix

SG: OG - 1.044

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

372.1 23 litry WLP 833

Planowana burzliwa:
12C-21 dni

FG - 1.012 - 3 blg wiadro I

 

372.2 22 litry WLP 860

Planowana burzliwa:

12C -21 dni

FG - 1.012 - 3 blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

22.12.2024 

372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 

372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe.

 

 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 372 poszła do rozlewu:

 

372.1 - na WLP 833 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy 3 blg. Przyzwoicie odfermentowało. Jeszcze trochę siarki w tle zostało, piwo dość goryczkowe i lekka słodowość. 

 

372.2 - na WLP 860 poszło 18,5 l w keg i 6 butelek 0,5 l przy takim samym blg - 3. Znacznie lepsze od pierwszego wiadra, zapowiada się właśnie typowo hellesowo, goryczka tu daje przyjemniejsze odczucie, piwo też jest słodowe.

 

Nagazuje szybko kega na WLP 833 i pewnie na drugi dzień świąt pójdzie na rodzinne spotkanie. 

 

19.12.2024
warka 373 West Coast IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 9 kg
  • Cukier - 0,5 kg
  • Chinook -11% -100 g
  • Citra 12% - 100 g
  • Centenial 8% - 50 g
  • Simcoe 13,9% - 100 g
  • Drożdże: US-05

 

Śrutowanie: ponad 9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

69C- 45' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Chinook 100 g + cukier

10' Mech irlandzki 10 g

0' w 75C Citra 25 g i Simcoe 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 43l o gęstości 16 blg przy wydajności 69% oraz IBU 70

Odczyt z refraktometru: 16,5 Brix

SG: OG - 1.066

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

373.1 23 litry US-05

Planowana burzliwa:
19C-14 dni

cicha 7 dni z 50 g Citry i 25 g Simcoe

FG - 1.012 - 3 blg wiadro I

 

373.2 20 litry US-05

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

cicha - 7 dni z 50 g Simcoe i 25 g Citry + Olejek HopzOil Majik

FG - 1.012 - 3 blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

2.01.2025 Przelane obydwa wiadra na cichą. Warka 373.1 z 50 g Citry i 25 g Simcoe, Warka 373.2 z 50 g Simcoe i 25 g Citry i dodałem resztkę olejku Hopzoil Majik nie wiem ile go tam wyszło

 

9.01.2025 Zlana warka 373.1 West Coast IPA - 18 l do kega 9 butelek 0,5l przy 3 blg.

10.01.2025 Zlana warka 373.2 West Coast IPA - 9 litrów do kega i 21 butelek 0,5 l przy 3 blg.

 

 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

01.01.2025
warka 374 Citra Pils (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 8 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,4 kg
  • Iunga szyszka -11% - 10 g
  • Citra 13,2% - 125 g + 150 g Cicha
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy

 

Śrutowanie:  8,4 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 7 g chlorku wapnia, 7 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 7 g chlorku wapnia i 7 g Wodorowęglanu sodu.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 10 g i Citra 25 g

10' Whicflock 1 tabletka

5' Citra 50 g

0' w 75C Citra 50 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42 l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix

SG: OG - 1.051

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

374.1 21 litry WLP 860

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

Cicha - 7 dni - 75 g Citra

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

374.2 19 litry WLP 833

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

Cicha - 7 dni - 75 g Citra

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

- 2 litry brzeczki zebrane na startery

 

[EDIT]

 

 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.01.2025
warka 375 Marcowe (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 4,4 kg
  • Viking Wiedeński - 4 kg
  • Caramunich Bestmalz - 0,3 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,2 kg
  • Melanoidowy - 0,1 kg
  • Iunga  -11,5% - 50 g
  • Lubelskki - 3,8% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager zbiór pierwszy gęstwy

 

Śrutowanie:  9 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego,. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 52 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 50 g

15' Lubelski 25 g

10' Mech 10 g

0' w 75C Lubelski 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 38 l o gęstości 14,0 blg przy wydajności 69% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 45 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

375.1 17 litry WLP 860

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

375.2 21 litry WLP 833

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

- Niestety dziś spore straty przez słód. Nie polubię się nigdy z Vikingiem - po mchu zebrało się 5 litrów osadów na dnie (sic!) zalepiło mi całkowicie hopstopper i musiałem zlewać ręcznie. Taka ilość osadów to jakiś kosmos nie pamiętam kiedy ostatni raz tak miałem. Żeby nie tracić tego zlałem do wiaderka i wrzuciłem do lodówki żeby z wierzchu zebrać brzeczkę chociaż na startery bo szkoda to wylewać. 

 

[EDIT]

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zlałem parę dni temu warkę 374 Citra Pils - jedna warka na 833 poszła do kega natomiast 860 nachmieliłem na cichą 100 g Citra w sobotę zlewanie do kega i butelek. Obydwie praktycznie identyczne odfermentowanie - do 6 brix co po korekcie daje 2,66 blg. 

 

13.02.2025
warka 376 Koźlak i Tropical IPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 10,07 kg
  • Viking Wiedeński - 1 kg
  • Caramunich I Bestmalz - 0,3 kg
  • Caramel hell Bestmalz - 0,23 kg
  • Karmelowy 600 -0,2 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,1 kg
  • Melanoidowy Bestmalz - 0,1 kg
  • Iunga  -11,5% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager Zbiór II po pilsie i WLP 077 Tropicale Yeast Blend -odpalone z soli - starter stopniowy - 50/400/2200 ml

 

Śrutowanie:  12,00 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego,. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 35l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 52 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Iunga 50 g

10' Mech 10 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 43 l o gęstości 16,5 blg przy wydajności 69% oraz IBU 33

Odczyt z refraktometru: 17,2 Brix

SG: OG - 1.068

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 10C w 45 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

376.1 21  litry WLP 833

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.01? - ?blg wiadro I

 

376.2 22 litry WLP 077 

Planowana burzliwa:

19C -14 dni

Cicha: 7 dni z Citrą i innymi chmielami

FG - 1.01? - ? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.