Undeath Opublikowano Niedziela o 15:12 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 15:12 10.11.2024 warka 372 Munich Helles (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pilzeneński- 7,2 kg Carapils Bestmalz - 0,25 kg Caramunich I Weyermann - 0,1 kg Melanoidowy Weyermann - 0,1 kg Lubelski -3,8% - 25 g Halertau Tradition 5,5% - 50 g Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860 Munich Helles Lager Śrutowanie: ponad 7,75 kg w kilka minut. Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 15 g chlorku wapnia, 10 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 10 g chlorku wapnia i 10 g Wodorowęglanu sodu. ZACIERANIE: woda do zasypu - 28l 64C- 35' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 78C mash out WYSŁADZANIE: Ciągłe w normie. Wyszło 55 l. GOTOWANIE 70': FWH Tradition 30 g 15' Lubelski 10 g 10' Mech irlandzki 10 g 0' w 75C Halertau Tradition 20 g i lubelski 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 45l o gęstości 11 blg przy wydajności 69% oraz IBU 15 Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix SG: OG - 1.044 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 372.1 23 litry WLP 833 Planowana burzliwa: 12C-21 dni FG - 1.01? - ?? blg wiadro I 372.2 22 litry WLP 860 Planowana burzliwa: 12C -21 dni FG - 1.01? - ?? blg wiadro II - Czas 5,5 h [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się