Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

10.11.2024
warka 372 Munich Helles (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Bestmalz Pilzeneński- 7,2 kg
  • Carapils Bestmalz - 0,25 kg
  • Caramunich I Weyermann - 0,1 kg
  • Melanoidowy Weyermann - 0,1 kg
  • Lubelski -3,8% - 25 g
  • Halertau Tradition 5,5% - 50 g
  • Drożdże: WLP 833 Oktoberfest Lager i WLP 860  Munich Helles Lager

 

Śrutowanie: ponad 7,75 kg w kilka minut.

 

Modyfikacja Wody: Do wody do zacierania 15 ml kwasu mlekowego, 15 g chlorku wapnia, 10 g Wodorowęglanu sodu. Do wody do wysładzani 15 ml kwasu mlekowego 10 g chlorku wapnia i 10 g Wodorowęglanu sodu.

 

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

64C- 35' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 78C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe w normie. Wyszło 55 l.

 

GOTOWANIE 70':

FWH Tradition 30 g

15' Lubelski 10 g

10' Mech irlandzki 10 g

0' w 75C Halertau Tradition 20 g i lubelski 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 45l o gęstości 11 blg przy wydajności 69% oraz IBU 15

Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix

SG: OG - 1.044

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 40 minut około 200 litrów.

 

FERMENTACJA: 

372.1 23 litry WLP 833

Planowana burzliwa:
12C-21 dni

FG - 1.01? - ?? blg wiadro I

 

372.2 22 litry WLP 860

Planowana burzliwa:

12C -21 dni

FG - 1.01? - ?? blg wiadro II


- Czas 5,5 h

 

[EDIT]

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.