Makaron Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 No to jakbyś dodał zdziebko więcej na koniec nic by się nie stało. Ale to już kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Gdybym wiedział to bym z pewnością dodał, bo lubię piwa nastawione smakowo/zapachowo wyraźnie w stronę chmielu. No cóż, następnym razem będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) W grudniu planuję zatrzeć na lenia i wybór padł właśnie na ESB - nie znalazłem na forum sensowniejszego niż ten wątku poświęconemu warzeniu tego stylu, więc się podpinam. Receptur szukam głównie na brewtoad (akurat tu klony Spitfire'a i Bishops Finger najbardziej mi podeszły) i beertools. Jednocześnie spojrzałem na to co mam w składziku (chmiele, słody karmelowe), albo w jego bezpośrednim sąsiedztwie (słody podstawowe Optimy) i ułożyłem coś takiego: Pilzeński Optima: 4,5kg Karmelowy jasny Optima 110 EBC: 0,25 kg Caramunich 110 - 130 EBC: 0,25 kg Zacieranie na jednotemperaturowo, 68°C przez minimum 60 minut (może nieco dłużej). 60' - marynka 15g szyszka 10,5AA 30' - aramis 15g szyszka 8,9 AA 20' - marynka 15g szyszka 10,5AA 5' - aramis 15g szyszka 8,9 AA Drożdże pewnie Safale 04 Brewtarget wylicza: OG: 14 -> FG: 3,6; ABV: 5,6; IBU: 40; barwa: 27,2 czyli wszystko w normie Myślę też o gipsie, myślę o mchu ale głównie myślę czy pierwszego reprezentanta stylu, nie zrobić ze sprawdzonego przepisu zamiast się bawić w takie klecenie ekonomiczne - byle taniej. Czasu jeszcze sporo, po drodze będzie wypłata, więc jestem otwarty na wskazówki Edytowane 12 Listopada 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Mało która receptura na stronga w BYOBRA ma fg wyższe niż 2.5°Blg (1.010). Dałbym trochę cukru do wyregulowania wytrawności, no i karmelowych jednak za dużo, o jakieś 200g. Nie są one też aż tak mocno chmielone na aromat w kotle, zwykle ze 20g i czasem drugie tyle na zimno. Pod tym względem Wheelerowi bym zaufał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Pod tym względem Wheelerowi bym zaufał. Przeglądałem Beertools, powoli zabieram się za Brewtoad i interesujące mnie przepisy wrzucam po lekkim tłumaczeniu do arkusza google https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ao-M8kyvgIXNdG54MnhDd1hUemxabFRfaW1KTklxNkE&usp=sharing ipewnie zdecyduję się wybrać któryś z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Dwie książeczki zawierają sporo receptur na te piwa: Brew Your Own Real Ale (Wheeler) i Real Ales for the Homebrewer (Ollosson). Tam bym przede wszystkim szukał inspiracji, a nie po internetach. Interesuje Cię jakieś konkretne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Interesuje Cię jakieś konkretne piwo? Nie. Dzięki za tropy, będę węszył. Rzut oka mnie podekscytował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się