mcpol1 Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Witam jak w temacie... czy podczas zacierania jednotemp. można zastąpić słód Pale ale słodem pilzneńskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Można. Ja tak zacieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Mam słód z Balitc Maltu, a tam mają tylko pilzneński i ciemny karmel, bez problemu robię warki z jednotemperaturowym zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 zależy co chcesz uzyskać. Pilzneński napewno się scukrzy ale efekt smakowy nie będzie ten sam. Jeżeli w recepturze jest pale ale (szczególnie w przypadku piw angielskich) to wypadało by użyc właśnie ten słód. Jak już naprawdę nie masz innego wyjścia jak stosować pilzneński zamiast pale ale to dodaj trochę munich i biscuita. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 dzięki za odpowiedzi... jeszcze nic nie robię ale planuję zakup słodów i zastanawiam się jakie do jakich piw. Podstawa to pilzneński a chciałem zrobić PaleAle między innymi . chyba zamówię duże opakowanie pilzneńskiego, a gdzieś czytałem, że dzisiejsze słody można zacierać jednotemp. tyle że nie byłem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Pale Ale w większych opakowaniach wychodzi podobnie jak pilzneński, np. tu: http://twojbrowar.pl/prestashop/313-slod-pale-ale-castlemalting-25-kg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 No mi bliżej do CP a tam pilznenski 20kg za 80 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Ze źródeł zbliżonych do brytyjskich micros dowiaduję się, że jakkolwiek "modny" jest słód pale Maris Otter, spora część z nich nawet nie spogląda w tę stronę tylko do wszystkiego używa lager malt, bardzo zbliżonego do naszego pilzneńskiego. A do tego najpopularniejszymi drożdżami wśród nich są US-05. Szok i niedowierzanie, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Kilka lat temu pracowałem w UK i totalnym przypadkiem wylądowałem na "minifestiwalu" piwa zorganizowanym by uczcić urodziny najstarszego pubu w Boxford. Pod namiotem lali z 15 firkinów rewelacyjne Ale, wszystkie z lokalnych, malutkich browarów. Facet obsługujący ten kram okazał się być pracownikiem browaru Bath - podczas rozmowy o składnikach powiedział że największą uwagę przykładają do chmielenia i w piwach o zdecydowanym aromacie chmielu (IPA, Bitter etc.) używają lager malt, tak samo w przypadku piw typu session które leją do firkina. Maris Otter wykorzystywali natomiast przy piwach butelkowanych - ciekawe, co? Osobiście w moich Ale używam tylko pilzneńskiego, ze wzgledu na wygodę - mam w mieście słodownię, a nie mają tam Pale Ale. Nie powiedziałbym żeby różnica była zatrważająca, no ale o gustach się nie dyskutuje podobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Osobiście mam takie zdanie, jeżeli chodzi o piwa, które w recepturach mają pale ale: - jeżeli zaopatrujemy się bezpośrednio w słodowni to ze wzglądu na cenę warto użyć pilzneńskiego (w naszych słodowniach nie robią pale ale) - jeżeli kupujemy w sklepie piwowarskim to moim zdaniem warto dołożyć do pale ale - różnica w cenie przy różnego typu promocjach jest znikoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 . A do tego najpopularniejszymi drożdżami wśród nich są US-05. Szok i niedowierzanie, co? No w sumie skorzystałem z propozycji Olo333 i skusiłem sie na PaleAle z TB no i wykorzystam chyba tak sobie myślę US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi