dziedzicpruski Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Chcę zrobić w następnym tygodniu czarne średnio mocne(około 15 blg) na belgijskich drożdżach,czyli stouta belgijskiego;rożni się to w zasypie od normalnego,czy tylko drożdże są tą różnicą ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 w zestawie BJCP stouta belgijskiego nie ma, więc będzie to bezstylowiec Zapewne bardzo dobry, polecam dodać Abbey albo Biscuit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Chcę zrobić w następnym tygodniu czarne średnio mocne(około 15 blg) na belgijskich drożdżach,czyli stouta belgijskiego;rożni się to w zasypie od normalnego,czy tylko drożdże są tą różnicą ?. Jaki masz pomysł na zasyp? A jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Też mam takie coś w planach. A konkretnie takie -> http://www.allagash.com/beer/year-round/black elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) no właśnie się zastanawiam nad zasypem,pewnie standard,czy baza podstawowy (pilzneński albo pal ale), 400 g jęczmienia palonego,250g czekoladowego,dam też 300g special B i jak proponuje mimazy Abbey albo Biscuit (też pewnie 300g),może jeszcze 200 cara 20 EBC. 400 g,albo 800g kaszy drobnej . drożdże; Belgian Wheat. Też mam takie coś w planach. A konkretnie takie -> a nie masz przypadkiem jakiejś receptury klona ?,chciałbym porównać z moimi imaginacjami. Edytowane 10 Maja 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Myślę, że to będzie ze 13.5°Blg, 35 IBU. 200g ciemnego syropu kandyzowanego lub inwertowanego no.3, 100g czekoladowego, 100g barwiącego, ze 300g crystal i reszta pale. Kolor pod 45-50 ebc. Się zobaczy, ale na pewno będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 to ja chcę coś mocniejszego,bardziej palonego i czarniejszego, i bez cukru ,do długiego leżakowania,minimum rok,bo i tak tego szybciej nie ruszę,nie lubię mocnych piw to i pokus nie mam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Pomyśl czy nie warto zamiast kaszy dodać owsa (płatków owsianych) moim zdaniem fajnie się komponuje z Biscuitem i palonym/czekoladowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Nie planuję niczego klonować, tylko zrobić coś "w podobie". Przede wszystkim, nie chcę w nim czuć alkoholu, więc cukier/syrop jedynie na smaczek, a i paloność też mnie bardzo nie jara. Celuję w czekoladę/lekką kawę + śliwki i ciemne owoce, w kolorze czarnym oczywiście. Tak sobie pomyślałem, że może jeszcze dam ze 200g pszenicy, na lepszą pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 nie mam dobrych doświadczeń z owsem,filtracja fatalna,piana również,ale z piana mógł to być przypadek,więc pozostanę przy kaszy. też nie chce alkoholu,to dyskwalifikuje jak dla mnie piwo,ale lubię mocno palone smaki więc jęczmienia palonego nie będę żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Zrobiłem,zamiast 15 blg wyszło 18,ale już nie będę zmieniał przez dolanie wody,zacierałem na wytrawnie,czyli 40 min. 62 i 20min 72 sC. do ilu to powinno zejść,żeby nie obawiać się granatów i jak długo ma trwac fermentacja,to moje pierwsze piwo o takim ekstrakcie i nie wiem czego się spodziewać,kiedyś robiłem 15 blg na blegian ale,zeszło do 3,5 blg ,dałem 120 g cukru na 22 l i po roku jakbym nie odgazował granaty miałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się