Viking Malt Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mamy obecnie śrutowniki tylko że żarnowe z małą wydajnością... Czy to wystarcza, czy lepsze były by walcowe (łuska będzie mniej zniszczona)??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Większość piwowarów domowych używa żarnowych śrutowników, ale inwestycja w walcowy spotkałaby się na pewno z miłym odzewem. No i wydajność jest inna. Nie wyobrażam sobie ześrutowania 25kg słodu na Porkecie, chyba, że napędzany silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Mała wydajność oznacza, że słód będzie grubo ześrutowany? Czy też różnica dotyczy tylko łuski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Ogólnie słód powinien być ześrutowany na walcowych, które dają super efekt (nie mielą na mąkę) i pozostawiają łuskę potrzebną do filtracji. Niestety nie oriętuje się jak to wygląda w domowym sprzęcie....co wolicie...nie ma pewnie znaczenia większego wydajność lecz smak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 To może jeszcze zapytam o cenę ześrutowania np. worka 25-kilogramowego na tym śrutowniku, który macie obecnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Ogólnie słód powinien być ześrutowany na walcowych, które dają super efekt (nie mielą na mąkę) i pozostawiają łuskę potrzebną do filtracji. Niestety nie oriętuje się jak to wygląda w domowym sprzęcie....co wolicie...nie ma pewnie znaczenia większego wydajność lecz smak.... Jak dla mnie wydajność na słodzie ześrutowanym w sklepie (a więc nie za drobno) jest zadawalająca, ważniejsze dla mnie jest uniknięcie ewentualnych problemów z filtracją. Co do smaku, to można się spotkać z opiniami, że zbyt drobne ześrutowanie może mieć negatywny wpływ na jakość piwa, ale sam nie sprawdziłem tego, bo nie mam śrutownika. zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 To może jeszcze zapytam o cenę ześrutowania np. worka 25-kilogramowego na tym śrutowniku, który macie obecnie? Jeszcze nie wiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W specyfikacji, która wstawiłeś znajduje się słód karmelowy czerwony, czy będzie on dostępny? czy chwilowo "wyszedł"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W specyfikacji, która wstawiłeś znajduje się słód karmelowy czerwony, czy będzie on dostępny? czy chwilowo "wyszedł"? Jest dostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Ja też chętnie skorzystam z oferty Słodowni Strzegom. I wychodzę z postulatem małego rabatu 5% dla forumowiczów www.piwo.org co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 :-) a dla samotnych matek wychowujących chłopców 7,5% ??? :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W specyfikacji, która wstawiłeś znajduje się słód karmelowy czerwony, czy będzie on dostępny? czy chwilowo "wyszedł"? A jest zapotrzebowanie na czerwony w browarnictwie? Głównie sprzedajemy go do Niemiec dla piekarnictwa i do UK na ekstrakty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nie no dla samotnych matek zdecydowanie 8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nie no dla samotnych matek zdecydowanie 8% Rabaty istnieją ala przy zakupie minimum 150...........ton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Rabaty istnieją ala przy zakupie minimum 150...........ton 'Challenge accepted!' To co? Jakaś akcja na piwo.org? Tylko potrzebujemy kogoś z prywatną bocznicą kolejową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 A jest zapotrzebowanie na czerwony w browarnictwie? Głównie sprzedajemy go do Niemiec dla piekarnictwa i do UK na ekstrakty.... tak, czasami się korzysta, z tego słodu, z tego co rozumiem to analog Carared. Korzystam z niego chociażby przy IRA czy IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 'Challenge accepted!' To co? Jakaś akcja na piwo.org? Tylko potrzebujemy kogoś z prywatną bocznicą kolejową Bocznicę kolejową zlikwidowaliśmy...pkp nieopłacalne..150 ton przyjedzie samochodami....może potrzebne 25 ton luzem na wywrotce??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 tak, czasami się korzysta, z tego słodu, z tego co rozumiem to analog Carared. Korzystam z niego chociażby przy IRA czy IPA Właśnie wyprodukowaliśmy 25 ton dla Angoli...nie jest łatwo złapać ten kolor(widać po przemiale czerwoną barwę)....kilka worków odłożymy, będzie w cenie jasnych karmeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Właśnie wyprodukowaliśmy 25 ton dla Angoli...nie jest łatwo złapać ten kolor(widać po przemiale czerwoną barwę)....kilka worków odłożymy, będzie w cenie jasnych karmeli To super, akurat na sezon ale'owy jak znalazł, już niedługo się zgłoszę po słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Gratuluje słodowni pomysłu do wyjścia na rynek detalowy. Również zamierzam korzystać z waszej oferty i to w miarę regularnie, jak to powiedział cezary pazura w nikosiu, "mi służy to co polskie" Pozdrawiam słodownię Strzegom. P.S Kiedyś Strzegom kojarzył mi się tylko z zeszytami które będąc w szkole musiałem kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Korzystam z niego chociażby przy IRA Uważaj na antyterrorystów Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Uważaj na antyterrorystów Będę uważał, ale na amatorów tego stylu - bo kilku ich wyhodowałem na własnej piersi (piwie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 A czy słód orkiszowy macie w ofercie bo na stronie nie widzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 A czy słód orkiszowy macie w ofercie bo na stronie nie widzę? To ja się zapytam o żytni i owsiany, bo myślę że zapytania o te słody są powszechniejsze. Ale traktuję to jako pytanie retoryczne, bo sprzedaż ma kluczowe znaczenie dla biznesu, jak będą zarabiali to będą sprzedawali;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 jak kupicie całą szarżę to Wam zrobią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się