zgoda Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Goryczka. I tutaj się zaskoczyłem: przy pierwszym próbowaniu zielonego piwa goryczka była atakująca, mocna. Teraz jest mocna, ale przyjemna, zbalansowana z resztą piwa. Pojawia się raczej z początkiem picia, zostaje na chwilę w ustach. Iunga jest stanowczo wdzięcznym chmielem - nie daje dodatkowych smaków. Piwo w smaku lekko kwaskowate, orzeźwiające. Nie jest ciężki, mało tego, jest bardzo lekkie, pijalne, z miłą goryczką. Niektórzy mają Iundze za złe, że ma mało charakteru, ale to jest taki chmiel w stylu Magnum, ma dać czystą goryczkę i nic więcej. Mam jednak wrażenie, że w większej ilości (>40g) wyłazi jego pochodzenie od Northern Brewer i robi się cierpki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Niektórzy mają Iundze za złe, że ma mało charakteru, ale to jest taki chmiel w stylu Magnum, ma dać czystą goryczkę i nic więcej. Mam jednak wrażenie, że w większej ilości (>40g) wyłazi jego pochodzenie od Northern Brewer i robi się cierpki. Mi się ta goryczka akurat w tym piwie bardzo podoba Na razie nie zamierzam stosować Iungo > 40g, więc jest ok A tymczasem opracowałem schemat chmielenia warki #21: Gotowanie: 90' 90' - 20g Iunga 60' - 10g Spalt Select 20' - 20g Lubelski (szyszka) 15' - 10g Perle (szyszka) 10' - 10g Perle (szyszka) 5' - 15g Lublin (szyszka) Nie wiem, czy nie za dużo aromatycznych i czy nie przykryje to gryki.... ale pal sześć, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 oj przykryj przykryje. Nie będzie czuć tej gryki, Dał bym tylko 10g perle i 20g lubelskiego w 5', goryczkę możesz zostawić jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) W sensie Iungę i Spalta? Dobra, zastosuję się. Zobaczymy, co będzie. Dzięki Po poprawce (Leszcza i mojej) 90' - 20g Iunga 60' - 10g Spalt Select 5' - 15g Perle (szyszka) 5' - 15g Lublin (szyszka) Edytowane 6 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Ej. To ja durny piszę o gryce, a Leszcz zamiast mi powiedzieć, żem głupi, to jeszcze przytakuje Przecież w warce #21 gryki nie ma. Ale nic, wrzucę aromatycznego na zimną - może będzie jeszcze ciekawszy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) faktycznie nie niepopaczałem, to ja mam twój wątek kontrolować, myślałem, że to jakieś specjalne gryczane bez gryki (prawie jak Łomża miodowa bez miodu), albo, że grykę dasz na cichą Edytowane 6 Listopada 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Warka #20, Slither prawie dofermentowała. Jest lekko ponad 4 BLG, więc czas będzie rozlewać. I od razu jedna rzecz: chmielenie Perle jest ok, piwo nie zabija aromatem chmielu, ale też nie czuję jakoś tej gryki. Może jak się ułoży to będzie lepiej... Eh, porwałem się na kilo tego słodu jak dureń i teraz będę miał te 0,6kg do usranej śmierci. Nic, bywa i tak. Za to ładnie fermentuje sobie warka #21, TNT. Temperatura w piwnicy spadła do 12 stopni, wina stanęły*, a German Ale wolno bo wolno, ale coś tam jedzą. I dobrze, nie spieszy się. Tymczasem w planach jakiś górniak (bo zwolniło się miejsce na fermentor w kuchni) no i chyba trzeba dolniaki robić Chcę poćwiczyć nieco Altowanie, bo warka #19 - Beautiful Dangerous jest altem jak się patrzy. I choć jest jeszcze młoda i musi leżakować, to jest jednym z lepszych piw jakie zrobiłem I tak, wiem, że alty to górniaki, ale jakieś tam warunki dla German Ale zawsze stworzę Na koniec fotka jeszcze mętnej warki #19 * - i tutaj jest trochę dupa, bo muszę 150l wina przenosić powoli między piwnicą a mieszkaniem, żeby pofermentowały, a potem się klarowały. Eh, taki los. Edytowane 15 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Było wsypać całe kilo, to byś coś poczuł. Ja nie daję mniej niż 800g gryki na warkę 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Słodu gryczanego? A jak pytałem jak tego używać to nikt się nie odzywał. W każdym razie dzisiaj właśnie warkę #20, czyli gryczane rozlałem przy 3,5BLG do 37 butelek 0,5 i 7miu bączków 0,33 z dodatkiem 128g cukru. Gryka dała trochę koloru, wydaje mi się, że kwaskowatości. Piwo ma jeszcze dziką goryczkę, ale zapowiada się raczej kwaskowato-orzeźwiające. Zobaczymy za dwa tygodnie - wtedy pierwsze degustacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Dobra, wczoraj uwarzyłem, a dzisiaj chmielę warkę #22 - . Niestety, coś mi się stało w kręgosłup i ledwo doczekałem do końca, wiadra myła LP. Dzisiaj się chmieli, ale też potrzebowałem pomocy żeby wstawić gar na kuchenkę. Mimo to plan był taki: na bazie warki #19 - Blonde Rock'n'Roll narodził się pomysł na kolejnego belga. Tym razem bliżej dubla, ale nie dubla jako takiego. Chciałem przyciemnić tę warkę, dodać jej trochę aromatów chlebowych i może odrobinę smakowej goryczki, zamiast czystej Iungi. Zapach chmielu chciałem też podbić, przy użyciu nieco bardziej aromatycznych. I tak: Zasyp: Pilzneński Strzegom: 3,9 kg Carapils: 1 kg Bisquit: 0,6 kg Pszeniczny Strzegom: 0,2 kg Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 150EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 300EBC Strzegom: 0,1 Zacieranie: 19l wody ~40°C ? wsypane słody - 53°C - 10 min - 63°C - 40 min - 73°C - 20 min mash out i 5 min Chmielenie 90' - gotowanie 90' - 10g Iunga 11% a-k & 10g Williamette 5,5% a-k 40' - 10g Williamette - 5,5% a-k 20' - 5g Williamette 10' - 15g Tettnanger - 4,4 ak Nie wiem ile dokładnie objętości było przed chmieleniem, ale miało 16,5BLG Wyeast 3522 Adrennes - gęstwa od leszcza, II raz Edytowane 27 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) I tak: Zasyp: Pilzneński Strzegom: 3,9 kg Carapils: 1 kg Bisquit: 0,6 kg Pszeniczny Strzegom: 0,2 kg Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,1 coś pan z tymi karmelami pomieszał !!! 3 razy ten sam? Edytowane 27 Listopada 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Do smaku doprawiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak go łupnęło w kręgosłupie to zamroczyło i trzy razy nasypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Marudy jesteście, ale przynajmniej widać, że ktoś to czyta. Chodziło oczywiście o: Karmelowy 30EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 150EBC Strzegom: 0,1 Karmelowy 300EBC Strzegom: 0,1 No. Lepiej. Sypałem zanim łupnęło. A właściwie to nie łupnęło, zaczęło napier***** bez łupnięcia. I ostrzeżenia. Skutkiem czego Lepsza Połowa uczestniczy teraz w co ciekawszych operacjach. Np przynieś wiadro z piwnicy itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie dość że czytają to beszczelnie błedy wyłapują..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Kanalie. Jak ma się takich kolegów, to nie trzeba mieć wrogów Aczkolwiek ja popełniam błędy, a nie błedy amapie A tak na poważnie to Lepsza właśnie przeniosła ze mną gar nachmielonej brzeczki z kuchni do łazienki i pomogła mi go przelać! Co prawda będzie mnie to pewnie coś kosztowało, ale niech tam będzie... Edytowane 27 Listopada 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Tylko nie kanalie a co do błędów, to jeszcze wszystko może się zdarzyć. A twoja LP to po prostu się odwdzięcza za opiekę po zabiegową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Chlopie, ta opieką pozabiegowa to najlepsze co mnie spotkało. :-) cisza, spokój, LP ciągle spała .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 No, to warki wyszło między 18 a 19l, 19,5 BLG Całkiem niezły wynik, 18l przy tym BLG daje wydajność 84% wg BS2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Warka # 21, TNT została przeniesiona do domu, z zamiarem jutrzejszego butelkowania Baaardzo długa fermentacja, bo drożdże zadane 6tego listopada, da to praktycznie miesiąc. Ale temperatura niska, bo w piwnicy ostatnio nawet do 8miu stopni zeszło (ale fermentacja tak w 12 była). Bałem się otwierania, bo różnie to bywało, ale tutaj żadnego filmu, absolutnie nic. Czyściutkie piwko. Opłaca się nie zaglądać. Dzisiaj sprawdziłem też BLG: zeszło poniżej 2, czyli w sam raz. Smak? Taki dolniak, ale z baaardzo wyraźną goryczką. Już wiem, że ani mojej lepszej połowie ani amapowi nie posmakuje. Za to bez szczególnego chmielowego aromatu - w końcu tylko trochę szyszek Perle tam poszło. Co ciekawe: piwo się nagazowało. Nie jakoś niesamowicie, ale przyzwoicie. Teraz pytanie: czy brać to pod uwagę przy kalkulacji surowca, czy raczej podczas powolnego wzrostu temperatury a potem podczas przelania i samego rozlewu ten CO2 co w nim teraz jest ucieknie i nie ma co go brać pod uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 gaz ci ucieknie, nie licz tego przy obliczaniu surowca - fizyki panie nie oszukasz. amapowi to koneser piw chmielonych homeopatycznie, czekać tylko czasów jak podczas gotowania będzie stawiał słoik z chmielem koło garnka i twierdził, że to wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 gaz ci ucieknie, nie licz tego przy obliczaniu surowca - fizyki panie nie oszukasz. amapowi to koneser piw chmielonych homeopatycznie, czekać tylko czasów jak podczas gotowania będzie stawiał słoik z chmielem koło garnka i twierdził, że to wystarczy O jakie świetne, jakie świetne.... ale się ubawiłem!!! ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 No co, przecież nie lubisz chmielonych piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Przechmielonych:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Mi tam goryczka w piwie nie przeszkadza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się