watson Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dzisiaj za to #86 - Spirit Crusher - Chocolate Stout. 16 BLG, 23 l, 30 IBU #96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Korekta zrobiona. Miło, że ktoś bardziej pilnuje moich warek niż ja Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Zboczenie zawodowe mam do cyferek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 urzędnik celny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 niestety nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Leszczu, wiem, że ty teraz masz zboczenie, ale nie możesz wszędzie widzieć UC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) A dzisiaj warka #97 - - Koźlak Radwanicki - 16,5 BLG, 21 IBUWzorowany na warce kolegi amapa - dzięki!Skład:2,7 kg - aromatic Bestmalz1,0 kg - monachijski Bruntal1,0 kg - pilzneński Bruntal0,5 kg - czerwony Strzegom0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom0,2 kg - melanoidynowy Strzegom40 g chmielu Traditiondrożdże WLP833 German BockZacieranie:wsypanie słodów: 54°C53°C - 5'63°C - 10'73°C - 40'mashout i 10' przerwyChmielenie:70' - gotowanie60' - 30 g Tradition5' - 10 g TraditionDzisiaj z chłodnicą Kurde, chłodnica dobra sprawa. 10 minut i mogłem zadawać drożdże Butelkowanie Krótki opis Degustacja A tymczasem grafika pasująca do tematu Edytowane 31 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) No dobra. Wczoraj, 2015-02-10 powstała warka #98 #98 - Voodoo Child 2.0 - NIE-Whisky Dunkelweizen - 25 l, 13,5 BLG, 17 IBU Walnąłem się przy odważaniu słodów i dałem zwykłego pilsa zamiast wędzonego torfem. Ćwiczenie do powtórki. Skład:2,35 - pszeniczny Bruntal2,30 - wędzony torfem (whisky) Bruntal - zwykły pils z bruntala0,2 - karmelowy 600 Strzegom0,2 - owies NS (nie wchodzi do zasypu)0,05 - barwiący StrzegomDrożdże Wyeast 3068 - III pokolenie (starter ze 120 ml pierwszego startera - II pokolenie)40 g - Willamette 6,2% a-kZacieranie:15' 44°C+1,5 l wrzątku i grzanie do 53°Clekkie grzanie (do 63°C) - dwa ostatnie kroki to 16'po 22' w 63°C lekkie grzanie20' 73°Cmashout i 10' przerwypalone w mash oucieChmielenie:70' - gotowanie60' - 15 g Willamette30' - 10 g Willamette5' - 15 g WillametteButelkowanie Krótki opisDegustacja Edytowane 31 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Z kolei dzisiaj, 2015-02-11 w butelki poszedł porter - warka #93 - Back in Black v 2.0 Wyszło 63 butelki, z czego same małe i 6 x 0,5 l. W sumie 115 g cukru (23 l) Zszedł do 5,5 BLG. (wiadro nr 2) Wrażenia są bardzo pozytywne. Dość mocno alkoholowy, jeszcze nie ułożony, z ładnym, czekoladowo-śliwkowym aromatem. Do tego sprawdziłem #96 - Spirit Crusher - belgijskiego stouta czekoladowego - zszedł do 6 BLG. Jeszcze 2-3 dni w pokojowej i idzie do piwnicy. Czekolada jest bardzo mocna, brakuje mi trochę oczekiwanych belgijskich nut, ale mam nadzieję, że wrócą. Z piwnicy wrócił #94 - Lithium - Red lager - za chwilę butelkowanie. Z rurki pachnie pięknie. Przy okazji ogarnąłem piwnicę - wszystkie portery i piwa do leżakowania poszły albo w skrzynki euro albo kartony - dzięki temu zwolniłem 6 skrzynek zwykłych. Czas uzupełnić butelki, bo w wiadrach pełno. A jutro: zesty lager Edytowane 12 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Apropo koziołka to z racji nazwy browaru jestem w temacie, polecam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Ha! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) A dzisiaj będzie warka #99. Żona chciała coś lekkiego, nie gorzkiego, ale z takim cytrusowym aromatem. Cóż robić, trzeba warzyć. Ale nie byłbym sobą, gdybym nie poszukał w tym eksperymentu.Chcę sprawdzić jak naprawdę wychodzi smak/aromat skórek cytrusowych. Więc uwarzę lagera z dużym udziałem surowców niesłodowanych (mają ewentualnie skontrować cierpkość), nachmielę symbolicznie na goryczkę, a potem zacznę dokładać skórki cytrusowe i sok. Skórek mam sporo, bo robiąc soki sobie je zostawiałem.Tak więc plan:Warka #99 - - Zesty Lager - 20 IBU, 23 l, 14 BLGSkład:2,0 kg - pilzneński Bruntal +1 kg podczas faking scukrzania1,0 kg - aromatyczny Bestmalz1,0 kg - pszenica NS0,5 kg - płatki owsiane0,35 kg - kaszka kukurydziana0,5 kg - owies NSdrożdże WLP833 III* pokolenie15 g Tetnanger15 g Fugglesskórki cytryn, pomarańczy, grejpfruitówsok z cytrusówZacieranie:wszystkie niesłodowane i płatki skleikuję wg schematu:11,5 l wody i: 30' w 66°C i 10' w 100°Cpotem na to reszta wody (7 l) i słodyi prawie 4 godziny (szlag by to): 73°C -> 64°Cmashout i 10' przerwy (w końcu curva)Wysładzanie jak krew z nosa. Chmielenie:70' - gotowanieFWH' - chmiel15' - 10 g skórki z zielonego grejpfruta, 15 g z cytryny, 20 g z pomarańczy, 38 g tartej, mrożonej cytryny5' - 16 skórki z zielonego grejpfruta, 35 g z cytryny, 52 z pomarańczy Butelkowanie Krótki opis Degustacja Edytowane 25 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 no to po whirlpoolu gomułka będzie jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 i kurde zacieranie masakra. Po godzinie nic. Dołożyłem w sumie 1 kg pilsa (2x po 0,5 kg). Jest szansa, że pomyliłem się przy odważaniu. A jak nie - to wyjdzie mocniejsze piwo po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 14 BLG. Koniec roboty: 01:00. Za to zapach brzeczki i smak niesamowity. Cokolwiek wyjdzie z tego piwa, lager na skórkach do powtórki na normalnym zasypie. Za to dzisiaj 3068 z Whisky Dunkelweizena postanowiły pozwiedzać kuchnię. Dżordże wędrowniczki, psia ich jednokomórkowa mać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Za to dzisiaj 3068 z Whisky Dunkelweizena postanowiły pozwiedzać kuchnię. Dżordże wędrowniczki, psia ich jednokomórkowa mać. To, że te drożdże wyjdą z wiadra jest pewne jak porozumienie w Jastrzębiu Wczoraj 21 zadane do wiadra, dziś rano liżą już pokrywę i wyglądają przez rurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj w butelki wskoczył Lithium - Red Lager, warka #94. Zszedł do 2,5 BLG, wyszło 46 butelek 0,5 l, 115 g cukru. Bardzo ładny zapach (o ile czuję przez katar), ale za to mało czerwony kolor. Nie tak czerwony jakbym chciał. Edytowane 16 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 A dzisiaj Drink - Scottish Ale 60/- - warka #95 poszedł w butelki. Zszedł do 2,6 BLG. Zabutelkowano z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45,5 butelki 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) A dzisiaj zabutelkowałem #96 - Belgian Chocolate Stout. Chyba przesadziłem z łuską i ziarnem, bo piwo zeszło do 6 BLG i jest "tłustawe". Piany raczej nie będzie. Zapakowałem w 45,5 flaszki 0,5l z dodatkiem 124 g cukru. Wstawię do piwnicy na pół roku i zobaczymy co będzie. Edytowane 21 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) A dzisiaj, w końcu - warka nr 100! #100 - Whiskey in the jar - Peated Lager - 13,5 BLG, 50 IBU Skład: 4,3 kg - wędzony torfem (whisky) - Bruntal 0,34 - czerwony Strzegom 6 g - CaCl2 Drożdże: Danish Lager po #94 - bez startera 50 (60?) g Galaxy 2012 12,2% a-k 10 g Iunga 2014 Zacieranie: 68°C - wsypanie słodów, ustalenie na 63°C grzanie do 68°C i 68*-64°C - 60' bez mashoutu Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Iunga 20' - 10 g Galaxy 15' - 10 g Galaxy 10' - 15 g Galaxy 5' - planowane 15 g Galaxy, ale waga pokazała 20 g po opróżnieniu paczki Chłodzenie do 25°C - chłodnicą - 10'. Zadane 400 ml wymieszanej gęstwy, 100 ml poszło na następne piwo (starter) Butelkowanie Degustacja Edytowane 31 Marca 2015 przez crosis pepek84 i Fryta 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Gratulacje dobra receptura na taki numer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj testowo otworzyłem #94 - Czerwonego Lagera. Pysznie wyszło i czerwono. Do tego przez pomyłkę zabrałem z piwnicy #95 - 60/- na słodzie whisky z Bruntala. Czuć tę wędzonkę, ten lekki torf. Przepyszność. Szczególnie cieszy #95 - gęstwa pójdzie na wee heavy Edytowane 24 Lutego 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Dzisiaj warka #101 - Wild Horses - Wild Old Ale - 17,3 BLG. Skład: 4,5 kg - pilzneński Bruntal 0,9 kg - monachijski ciemny Bestmalz 0,5 kg - pszenica niesłodowana 0,3 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,05 - pszenica prażona Strzegom Drożdże WLP099 Super High Gravity 20 g chmiel Iunga 50 g chmiel EKG 6 g CaCl2 5 ml kwas mlekowy 0,5 kg inwertu numer 1,5 (pół litra wody, pół kilo cukru, 1 ml kwasu - ponad godzina w 115°C) 33 g płatków Sherry 70 g płatków Whisky Zacieranie: 60' - 68-66°C Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 15 g Iunga 0' - 5 g Iunga, 50 g EKG Szybko przelałem z gara do wiadra i mam sporo osadu w fermentacji - nic to, niech będzie "old ale" Fermentacja w jedynce. Przelewanie Butelkowanie Degustacja W obu wiadrach piękne błony - albo się coś przyplątało, albo dupnie zdezynfekowałem. Nic to, pójdą tam jeszcze dodatkowe bakterie. Będzie Wild Horses - Wild Old Ale Edytowane 12 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) #98 - Voodo Child - Whisky Dunkelweizen 3 BLG, 150 g cukru, niemal 50 butelek (bez jakichś 100 ml). Nic dziwnego, że wyszło z wiadra. I właśnie to wyjście dało taką nutkę w zapachu, której nie kojarzę, ale mi się nie podoba. Nic to, zobaczymy. W każdym razie od lustra piwa do samej rurki cale wiadra było uwalone warstwą zaschniętych drożdży. Eh. Fermentował w piątce. Edytowane 4 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Testowo otworzyłem też wczoraj #96 - Spirit Crusher, Chocolate Belgian Stout Piwo przyjemnie nagazowane (lekko jak zaplanowałem), kremowe - czyżby jednak mąka żołędna dawała kremowość? Trzeba użyć jeszcze raz. Mętne jak kałuża - ale przy tej mące to też standard - za 3 miesiące będzie klarowne. Za to zapach - wczoraj dałem do testów dwóm kobietom: kawa i czekolada. W smaku mocne kakao. Czyli efekt osiągnięty - teraz tylko czekać na dojrzewanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się