amap Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 jak to robisz, że te twoje piwa są tak klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 nie wiem, tak mi to wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 ale dajesz coś do klarowania? mech, żelatynę, karuk, cokolwiek? cold crash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Nic, nigdy nie klarowałem żadnego piwa żelatyną czy czymkolwiek innym. Cold crash nie występuje - lagery stoją piwnicy, reszta w kuchni. Z mchem warzyłem ostatnio w dawno temu, zresztą, zawsze jest z zapiskach. A które moje piłeś? Edytowane 6 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 wszystkie jasne i wszystkie cristal clar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 A wrażenia? Jak złe to daj PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 przechmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Amap może dosyp u siebie chmielu, to też będziesz miał klarowniejsze piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 To kurde napisał. Nawet nie wiem co dostałeś, a Ty z takim tekstem Wychlałeś pewnie wszystkie nawet nie patrząc, co to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 A co ty Andrzej wali ostatnio chmielu na potęgę: http://www.piwo.org/topic/5538-browar-radwanicki/?p=337991 Macie z tego samego ujęcia wodę? Sprawdź Andrzej parametry, bo jak masz mętne piwka to może w tym problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 to nie chodzi o to że ja mam mętne piwa, bo po jakimś czasie u mnie są klarowne ale nie tak klarowne jak u przemka...... a wodę na pewno mamy inną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Wiesz co, u mnie każde piwo po zabutelkowaniu stoi 2-3 w pokojowej, żeby drożdże ruszyły, zwłaszcza jeśli to górna fermentacja. Potem w skrzynkach stoi w piwnicy - jak zresztą widziałeś. Piwa faktycznie klarują mi się bardzo szybko i głównie na kryształ - przy odpowiednim laniu wylewasz praktycznie wszystko i do szklanki nie trafia ani odrobina osadu. Jak to robię? Nie wiem. Czasem piwa są klarowne już przy butelkowaniu - wtedy staram się zaciągnąć jednak odrobinę gęstwy z dna, żeby jednak miało to jak ruszyć. Jak widzisz, mam w sumie zazwyczaj wyraźną warstwę osadu na dnie w butelkach. Nie oddzielam osadu zimnego, nawet jak używam chłodnicy - piwo jest przelewane do wiadra przez sita na gorąco i potem w wiadrze chłodzone chłodnicą. Rzadko też modyfikuję wodę, jak coś do chlorek wapnia/kwas mlekowy, a i to tylko do zacierania, do wysładzania mi się nie chce. W sumie tyle. W przypadku ani jednego piwa nie wspomagałem klarowania sztucznie. A jeśli był jakiś dodatek do gotowania, jak mech, to zawsze jest w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 No i nie zapominaj jeszcze, że to wiele zależy od szczepu drożdży... np. nasze ulubieńce czyli WLP 090, TV2, German Ale, Essex Ale itp. mają wysoką flokuacje i ładnie się zbijają w fermentorze i często po burzliwej/cichej leje się już mega klarowne piwko, a jeszcze swoje w butelce osiądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Tylko, że ja ostatnio z tych co wypisałeś to używałem tylko TV2, i to akurat w tym piwie w wyniku wielu pasaży słabo się klarowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 #97 - koźlak radwanicki poszedł do butelek. 4,6 BLG, 130 g cukru, 50 butelek. Jest pyszny. Amap - próbka pobrana do pomiaru - idealnie klarowna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) A wczoraj #102 - Whisky Baltic Porter - Svantevit - 19 BLG, 24 l. Piwo w sam raz do leżakowania. Skład: 4,0 kg - whisky Bruntal 0,5 kg - Munich Bestmalz 0,5 kg - Munich Dark Bestmalz 0,5 kg - bursztynowy Strzegom 0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,4 kg - karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg - karmelowy 600 Strzegom 0,6 kg - cukier trzcinowy biały puder 58 g - chmiel Lubelski Select, pies go drapał z alfa kwasami 500 ml - gęstwa WLP833 german bock - II pokolenie Zacieranie: 53°C - 10' 66°C-64°C - 40' 73°C - 20' mash out i 10' przerwy Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 18 g Lubelski Selekt 15' - cukier 5' - 40 g Lubelski Selekt Butelkowanie Degustacja Będziemy wolni - na zawszeBędziemy walczyć o honorSłowiańskie bogi będą trwać wiecznieRodzimej wiary nie wyrwiecie z naszych serc! Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Nr #99 poszedł do butelek. 140 g cukru, 5 BLG, 46 butelek. Za to dzisiaj powstała warka: #103 - Automatic Overdrive - French Lager - 12 BLG Skład: 3,5 kg - pilzneński Bruntal 0,3 kg - pszeniczny Bruntal 0,2 kg - Caramel Pils - Bestmalz 5 g CaCl2 5ml kwasu mlekowego German Bock III pok Zacieranie: 68°C-66°C - 60' Chmielenie: 70' gotowanie FWH - 10 g Sybilla 20' - 5 g Aramis, 5 g Triskel 15' - to samo 10' - po 10 g 5' - po 10 g 0' - po 20 g Butelkowanie Degustacja Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mam niejasne wrażenie, że przy warce: #98 - Voodoo Child 2.0 - Whisky Dunkelweizen walnąłem się przy zasypie i mam po prostu dunkelweizena. Ale poczekam - w pierwszej wersji aromat whisky też wyszedł później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Planuje zrobić podobny zasyp do Twojego i jestem ciekaw czy się pomyliłeś czy ten Bruntal wędzony taki kiepski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) To już drugi taki zasyp, także mogę Ci powiedzieć: Bruntal jest fajnie wędzonym torfem słodem i czuć go spokojnie. Czuć - tzn w piwie są obecne aromaty whisky. Ale jeśli szukasz efektu "bum" czyli absolutnej dominacji fenoli, spalonych kabli i podkładów - to trzeba brać CM. Edytowane 16 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Więc tak: (piszę z pamięci ;p) - szkot - ciekawe, bardzo ciekawe, torf lekko wyczuwalny, zapach i posmak ziołowy trochę denerwuje ale można przywyknąć; zaskoczyło mnie to piwo..... - lager lithium.... - bardzo fajne, taji esb w wersji dolniakowej, ze słodyczą płynnie przechodzącą w gorycz, która trochę zbyt długo pozostaje... - porter roczny - no niestety słabo, spodziewałem się jakiegoś łał a tu nic.... piana i kolor ok, zapach nikły a smak też.... coś czuję, że to trefna butelka była :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 amap, dzięki za opinie. Nie wiem czy spojrzałeś na etykietę szkota - to było 9 BLG . Większość ludzi, w tym dzisiaj bar3q jest tym zaskoczona. Lithium mi bardzo smakuje, włącznie z goryczką, ale to kwestia gustu. Co do portera - nie wiem co jest nie tak - miałeś gaz w butelce? Po kilku opiniach doszedłem do wniosku, że Eterna średnio dociska niektóre butelki 0,33. Ale w sumie po tym porterze nie ma co szczególnego oczekiwać - to 19stka bez szału i fajerwerków. Ciągle jednak zacieszam z jednego powodu - moja zła passa smrodu została zakończona wraz ze zmianą miejsca trzymania startera. Szkoda tylko tych kilku warek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 tak wiem, że szkot miał 9blg porter miał gaz i - no właśnie - był bez szału i fajerwerków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 A dzisiaj, korzystając z tego, że żona gra z koleżanką w pociągi narobiło się tak: #100 - Peated Lager - 120 g cukru, 45 butelek, zszedł do 2,5 BLG. - Fermentował w numerze 1. Słód wędzony torfem z Bruntala jest nierówny jak polskie przejazdy kolejowe. Raz daje świetne efekty, raz ledwo wyczuwalne. Ale ogólnie piwo zapowiada się świetnie. #101 - Old Ale. Poszło do dwóch balonów (zeszło do ~6 BLG): *1 - 33 g płatków Sherry - 10 l *2 - 70 g płatków Whisky - 15 l Mimo tych 6 BLG piwo jest bardzo wytrawne - po doświadczeniach z dubblem (info poniżej) wydaje mi się, że po płatkach będzie wręcz "winne". #92 - dama dubbla, który od 2015-01-12 leżakował (4,5 l) z dodatkiem 15 g płatków high vanila, poszła w końcu w butelki. Wyszo niemal 14 pełnych 0,33 l. 27 g cukru 5 BLG. Płatki dały straszną wytrawność, piękną nutę aromatyczną i fajną taninowość. Trzeba potrzymać te 14 butelek z pół roku, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Hehehe, no widzisz - generalnie cieszę się, że cię zaskoczył. Nie wiem co się składało dokładnie na element zaskoczenia, czy kwestia smaku i 9 BLG, czy sama lekka torfowość. W każdym razie - mi to piwo smakuje. A co do portera - no właśnie. 19 BLG bez szału i czegokolwiek fajnego. Aczkolwiek da się wypić, właśnie otworzyłem Swoją drogą - jak odebrałeś aromat w Lithium? Dla mnie on ma mocną owocową nutę. Edytowane 20 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się