jaras Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Tylko chyba na bayanusach a nie PDMach. G-995 przeżerają się przez brzeczkę miodową głębiej niż PDMy. Przynajmniej u mnie. I muszę gdzieś kupić aerometr, który obsługuje takie BLG Próbkę rozcieńcz 1:1 z wodą i wynik pomiaru zwykłym aerometrem pomnóż przez 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Albo zainwestuj w refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Tylko chyba na bayanusach a nie PDMach. G-995 przeżerają się przez brzeczkę miodową głębiej niż PDMy. Przynajmniej u mnie. W dwójniaku właśnie chodzi, żeby odfermentował płyciej, przez to będzie słodszy, dlatego sugeruję PDM'y jako delikatniejsze, a swoje robiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Próbkę rozcieńcz 1:1 z wodą i wynik pomiaru zwykłym aerometrem pomnóż przez 2. Tylko dla formalności - rozcieńczamy 1:1 ale wagowo, nie objętościowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) A wczoraj powstała warka IBU X, 23 l, 12 (?) BLG Skład: 2,6 kg - pszeniczny Bestmalz 2,3 kg - pilzneński Bestmalz 0,1 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,1 kg - karmelowy 30 0,08 kg - niesłodowany owies 300 g - suszona amerykańska żurawina z Lidla (60% żurawiny, 39% cukru, 1% tłuszcz roślinny i inne) 50g - Chmiel Lubelski 15 ml - kwas mlekowy 80% drożdże 3838 Bavarian Wheat Zacieranie: 18l wody 40°C - 40' 53°C - 10' kwas mlekowy do pH 5,5 73°C - 40' mashout i 10' przerwy 100 g żurawiny do filtracji Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 20g Lubelski 30 - 100 g żurawiny 20' - 20g Lubelski i 100 g żurawiny 10' - 10g Lubelski Przy okazji okazało się, że miałem cały gar brzeczki i BLG 12,5 - za dużo. Całość ma mieć 12, więc odlałem 5tkę 12stki, trochę na startery, a resztę uzupełniłem wodą aż było 10 BLG. Z tej 12stki zrobiłem american single hop: Simcoe wheat. 80' - gotowanie 30' - 3 g Simcoe 10' - 4 g Simccoe 5' - 4 g Simcoe 0' - 3 g Simcoe Generalnie zawsze warto zrobić sobie taki eksperyment Co do samej żurawiny - chodziła za mną odkąd ją zobaczyłem - wydawało mi się zawsze, że jej kwaskowatość strasznie pasuje do pszenicy. A na 90% wyjdzie mi czerwona pszenica! 2014-01-15: EDIT z wnioskami: dupa blada. Kolor od Żurawiny wyraźnie opadł, został lekko-pszeniczno słomkowy, ale taki bez głębi. Nędza. Aromat również. Został goździk (ładny), banan się nieco pogubił, na początku pojawiło się lekkie mydło, ale potem zeszło. Za to wersja chmielona Simcoe bardzo fajna, tak sobie wyobrażam American Wheat! Edytowane 15 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Wczoraj, po 4 tygodniach fermentacji warka #50 - czekoladowy porter - Starlight (23 BLG) trafiła z piwnicy do mieszkania. Pomiar pokazał 2,5 BLG. (po poprawce temperaturowej, bez poprawki na alkohol). Nie chce mi się przeliczać winiarskiego wzoru, ale to piwo będzie miało 12% ABV! I teraz najlepsze: ta fermentacja to 13 °C, piwnica i drożdże Wyeast 1007 German Ale. Nawet mnie zaskoczyły! A najlepsze są efekty: kawa, mocna, podbita czekoladą, w tle śliwka, lekka kwaskowatość. Mocno rozgrzewa, ale nawet na tym etapie alkohol nie jest przytłaczający. Być może będzie to najlepsze z moich dotychczasowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Ha! Warka #50 - Starligh (czekoladowy porter) poszła w butelki. 65 butelek 0,33 l z dodatkiem 127 g cukru (nagazowanie 2,3 vol), przy 2,5 BLG Cudeńko Teraz na pół roku w zapomnienie i będzie pysznie. Edytowane 27 Listopada 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) I dzisiaj kolejna warka, pierwszy nominalny dolniak. Właśnie pierwsza faza chmielenia. Warka #52 - - Pils - 12 BLG, 22 l, 41 IBU Skład: 3 kg - Pilzneński Bestmalz 0,7 kg - Wideński Bestmalz 0,2 kg - Czerwony 50 EBC Strzegom 0,1 kg - Pszeniczny Bestmalz 20 g - chmiel Iunga 30 g - chmiel Tradition 30 g - chmiel Saaz Wyeast 2278 Czech Pils Zacieranie: 10-50-25 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 20 g Iunga 20' - 10 g Saaz, 10 g Traditon 10' - 10 g Saaz, 10 g Tradition 5' - 10 g Saaz, 10 g Tradition Przy okazji #W10 dostało po 1 kg cukru do każdej piątki, a #W11 z dodatkiem 1,5 kg poszło w damę 5 l. Czas na wnioski: piwo fermentowało w temperaturze około 13 °C. Odrobinę za duża, IMHO, bo mam delikatne kwiatki (ale mogą być z chmielu). Ogólnie piwo fajne, przyjemne, z wyraźną i lekko pozostającą goryczką. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wczoraj, a więc 2013-21-09 do butelek poszło: #51 - Zombie. 3 BLG, 130 g cukru, 43 butelki 0,5 l #51 - Single Hop Simcoe - 25 g cukru, 9 butelek 0,4 l - 4 BLG Co ciekawe, kolor, który piwo miało po chmieleniu zupełnie opadł - nie zostało nic z tych żurawin. Smak lekko kwaskowaty - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pomiar pokazał 2,5 BLG. (po poprawce temperaturowej, bez poprawki na alkohol). Nie chce mi się przeliczać winiarskiego wzoru, ale to piwo będzie miało 12% ABV! Blg startowe 23 = 252g/l końcowe 2,5 zakładam poprawkę na alk 11% = 11*0,3+1 = 4,3 Blg końcowe 2,5+4,3=6,8= 68g/l 252-68=184 184/16.5 = 11,15% Tak z nudów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 No, mniej więcej Nie chciało mi się idealnie liczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Warka #52 - Let there be rock poszła do 41 butelek 0,5 l z dodatkiem 120 g cukru brązowego (biały się skończył). Fajne piwko i goryczka wyraźna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) To dzisiaj kolejny stout, bazowany na warce #42 - Friday I'm in love Warka - (nie do końca) Dry Stout - 22 l, 12,5 BLG, 43 IBU Skład: 3,3 kg - Pale Ale Bestmalz 1,0 kg - Monachijski Bestmalz 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,1 kg - czekoladowy jasny strzegom 0,1 kg - karmelowy 600 strzegom 0,20 kg - Carafa II Special 0,08 kg - Jęczmień palony 0,07 kg - barwiący 0,10 kg - zakwaszający 3 g mchu irlandzkiego 30 g - chmiel Challenger 8,4% a-k 20 g - chmiel Fuggels 4,6% a-k 15 g - chmiel Iunga 11,5% a-k 10 g - chmiel EKG 6,4% a-k 10 g - chmiel Zeus 14,0% a-k drożdże WLP022 Essex Ale Zacieranie: 53 °C - 10' 66 °C - 60' 73 °C - 10' mashout i 10' przerwy Chmielenie: Hop burst 80' - gotowanie 30' - 15 g Iunga, 10 g Zeus, 10 g Challenger 10' - 3 g Irish Moss, 10 g Challenger, 10 g Fuggels 5' - 10 g Fuggels, 10 g EKG, 10 g Challenger Edytowane 26 Grudnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Dzisiaj na prośbę żony powstaje czerwony lager. Ale nie, nie klon Tyskiego, tylko coś innego, potencjalnie lepszego. Założenia były takie: czerwone; w miarę delikatne, ale nie bezpłciowe; z wyraźną, ale nie mocną i męczącą goryczką; z ciekawym aromatem (coś więcej niż klasyczny dolniak). Po chwili kombinowania wyszło mi, że puszczę to na czech pilsach w temperaturze > 12 °C (nieco kwiatków nie zaszkodzi), nachmielę na około 25 IBU hop burstem i wykorzystam chmiele z antypodów, a dokładnie z Australii. Wybór padł na Stellę i Summer. I tak narodziła się: Warka #54 - Czerwony Wiewiór - Australian Red Lager. 24 l, 14 BLG, 26 IBU. Skład: 3 kg - Pilzneński Bestmalz 0,7 kg - Monachijski I Bestmalz 0,5 kg - Karmelowy Czerwony Strzegom 0,45 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,2 kg - Special B 0,15 kg - Zakwaszający 30 g - chmiel Stella 14,8% a-k 20 g - chmiel Summer, 6,10% a-k drożdże Wyeast 2278 Czech Pils, I-szy zbiór po warce #52 Zacieranie: 10-30-30 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 80' gotowanie 30' - 15 g Stella 15' - 10 g Summer, 5 g Stella 5' - 10 g Stella, 10 g Summer Edytowane 27 Grudnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Wychodzi na to, że crosis to skrót od Buck Rookgaard. U mnie z kolei dzisiaj wyszło ok. 40L Australian Gold na W34 i Galaxy, z czego jeden fermentator przeznaczony na chmielenie na zimno, to będzie co porównywać. No i u mnie wstawiłem to w 6 stopni, a kwiaty to pewnie wyjdą w poprzednim lagerze właśnie na tych czechach i też w takiej mniej więcej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Właśnie się tak zastanawiam, czy tego mojego nie nachmielić na zimno... a co, kto bogatemu zabroni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) No i warka #53 - Friday I'm in Love v 2.0 poszła w butelki - dokładnie 43 butelki 0,5 l z dodatkiem 131 g cukru białego. Generalnie miała ok 1,2 BLG. Bałem się dzikusów, ale w zapachu ani smaku nic nie czuję, a kilka osób już mówiło, że Essexy przegazowały im piwa. Tydzień temu miało niewiele ponad 2 BLG, więc to dojedzenie jest możliwe... Nic to, bądźmy dobrej myśli Pewnie wyszłyby ze 2 butelki więcej, ale nie miałem już czystych - 4 butelki musiałem wyrzucić, bo to te, których eterna nie kapsluje, a greta urywa. Podobne do tych z Lwówka/Fortuny, ale oznaczenie mają zaczynające się od 52.0 .... Edytowane 14 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 kilka osób już mówiło, że Essexy przegazowały im piwa I dopisuję się do tej grupy z przegazowanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Na warkę #55 szukałem czegoś prostego, a zgoda wstawił coś, co mnie zaciekawiło. Jego przepis na Golden Delicious spodobał mi się tak bardzo, że postanowiłem go skopiować, z całym szacunkiem dla niego. I tak w piątek powstała: Warka #55 - Doctor Alibi - Golden Ale - 22 l, 12,5 BLG, 18,6 IBU Skład: 2,0 kg - Pale Ale Bestmalz 2,0 kg - Pilzneński Bestmalz 105 g - Chmiel Sybilla (granulat z zeszłego roku), 6,5 % a-k Drożdże Wyeast 1007 German Ale - odlane z ostatniego startera Zacieranie: 67-63 °C - 90' 73°C - 15' mash out i 10' przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 10' - 105 g Sybilla Od groma osadów poszło do wiadra, bo się spieszyłem. I jeśli to wyjdzie, to będzie dobra metoda na pozbywanie się zalegających u mnie granulatów z różnych akcji. Tej Sybilli to mam jeszcze prawie 300 g //Wykombinowałem nazwę. I to nie byle jaką, bo kawałek oryginalnie nagrał Slash i Lemmy Kilmeister. Dlaczego Doctor Alibi? A bo i piwo nieco eksperymentalne, a z drugiej strony stanowi pretekst do zużycia resztek chmieli Edytowane 20 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) A dzisiaj w garze wyląduje warka nr #56. Będzie to rozgrzewka dla 1214 przed planowanym dubblem. Nazwa oczywista, wszak w tym roku Pearl Jam na Open'erze Warka #56 - - Belgian Blond Ale - 24 l, 12,5 BLG, 20 IBU - 73% wg polskiej wydajności I tak: Skład: 4,0 kg - pilzneński Bestmalz 0,1 kg - aroma Bestmalz 0,1 kg - Biscuit 0,1 kg - Carapils 15 g - Tettnanger, 4,5% a-k 10 g - Iunga, 11,5% a-k 10 g - Fuggels, 4,5 % a-k drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abbey Zacieranie: 67-63 °C - 60' 73 °C - 15' mashout i 10 minut przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 10 g Iunga 30' - 5 g Tettnanger 15' - 3 g mchu irlandzkiego 10' - 10 g Tettnanger, 10 g Fuggels Za to warka #54przyszła dzisiaj z piwnicy do domu.Ma 2,5 BLG i jutro idzie w butelki. Zapach piękny, goryczka taka,jaka miała być, tylko kolor bardziej miedziany niż czerwony... Edytowane 17 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzisiaj butelkowanie, a tymczasem dorzucam ostatnie ety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Aha, warka #54 - Czerwony Wiewiór przy 2,5 BLG poszła w butelki. Dodatek: 145 g cukru. Butelek wyszło 45 x 0,5 l. Kolor faktycznie bardziej ciemnej miedzi, niż czerwony, aczkolwiek przy odrobinie dobrej woli przejdzie. Natomiast aromat - powala. Ciemne owoce, mango, papaja. Genialny - bardzo polecam te chmiele do zabaw z dolniakami, bo mogą wyjść pyszne efekty. Jak tylko zwolni mi się 1 miejsce na górną fermentację powtórzę zasyp i chmielenie (oczywiście w nieco innych ilościach) i puszczę to na ejlach Edytowane 22 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Dodatek: 145 butelek cukru. Butelek wyszło 45 x 0,5 l. Czy to nowa jednostka? Ciekawa nie powiem, ile to jest gram? Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Pisane szybko, już poprawione. Poza tym wiesz, kupiłem sobie takie malutki, gramowe butelki cukru. A co! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) A dzisiaj: warka #57 - Anastasia v 2.0 - Jedenastka Imperialna Jedenastka- 23 l , 11,5 BLG, 20 IBU - wydajność 62,6% wg polskiego liczenia Skład: 3,0 kg - pilzneński Bestmalz 0,15 kg - pszeniczny Bestmalz 0,1 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,1 kg - monachijski I Bestmalz Lomik, 4,5% a-k, 100 g Wyeast 2278 Czech Pils - zbiór po warce # 54 Zacieranie: 10-40-20 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 80' - gotowanie 60' - 20 g Lomik 30' - 30 g Lomik 10' - 50 g Lomik Edytowane 24 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się