Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

Tylko chyba na bayanusach a nie PDMach.

G-995 przeżerają się przez brzeczkę miodową głębiej niż PDMy. Przynajmniej u mnie.

I muszę gdzieś kupić aerometr, który obsługuje takie BLG

Próbkę rozcieńcz 1:1 z wodą i wynik pomiaru zwykłym aerometrem pomnóż przez 2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko chyba na bayanusach a nie PDMach.

G-995 przeżerają się przez brzeczkę miodową głębiej niż PDMy. Przynajmniej u mnie.

W dwójniaku właśnie chodzi, żeby odfermentował płyciej, przez to będzie słodszy, dlatego sugeruję PDM'y jako delikatniejsze, a swoje robiące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wczoraj powstała warka

;) IBU X, 23 l, 12 (?) BLG

 

Skład:

2,6 kg - pszeniczny Bestmalz

2,3 kg - pilzneński Bestmalz

0,1 kg - Caramel Pils Bestmalz

0,1 kg - karmelowy 30

0,08 kg - niesłodowany owies

300 g - suszona amerykańska żurawina z Lidla (60% żurawiny, 39% cukru, 1% tłuszcz roślinny i inne)

50g - Chmiel Lubelski

15 ml - kwas mlekowy 80%

drożdże 3838 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

18l wody

40°C - 40'

53°C - 10'

kwas mlekowy do pH 5,5

73°C - 40'

mashout i 10' przerwy

100 g żurawiny do filtracji

 

Chmielenie:

80' - gotowanie

60' - 20g Lubelski

30 - 100 g żurawiny

20' - 20g Lubelski i 100 g żurawiny

10' - 10g Lubelski

 

Przy okazji okazało się, że miałem cały gar brzeczki i BLG 12,5 - za dużo. Całość ma mieć 12, więc odlałem 5tkę 12stki, trochę na startery, a resztę uzupełniłem wodą aż było 10 BLG.

 

Z tej 12stki zrobiłem american single hop: Simcoe wheat.

80' - gotowanie

30' - 3 g Simcoe

10' - 4 g Simccoe

5' - 4 g Simcoe

0' - 3 g Simcoe

 

Generalnie zawsze warto zrobić sobie taki eksperyment :)

 

Co do samej żurawiny - chodziła za mną odkąd ją zobaczyłem - wydawało mi się zawsze, że jej kwaskowatość strasznie pasuje do pszenicy. A na 90% wyjdzie mi czerwona pszenica! :D

 

2014-01-15: EDIT z wnioskami:

dupa blada. Kolor od Żurawiny wyraźnie opadł, został lekko-pszeniczno słomkowy, ale taki bez głębi. Nędza. Aromat również. Został goździk (ładny), banan się nieco pogubił, na początku pojawiło się lekkie mydło, ale potem zeszło. Za to wersja chmielona Simcoe bardzo fajna, tak sobie wyobrażam American Wheat! :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, po 4 tygodniach fermentacji warka #50 - czekoladowy porter - Starlight (23 BLG) trafiła z piwnicy do mieszkania. Pomiar pokazał 2,5 BLG. (po poprawce temperaturowej, bez poprawki na alkohol).

 

Nie chce mi się przeliczać winiarskiego wzoru, ale to piwo będzie miało 12% ABV!

 

I teraz najlepsze: ta fermentacja to 13 °C, piwnica i drożdże Wyeast 1007 German Ale. Nawet mnie zaskoczyły!

 

A najlepsze są efekty: kawa, mocna, podbita czekoladą, w tle śliwka, lekka kwaskowatość. Mocno rozgrzewa, ale nawet na tym etapie alkohol nie jest przytłaczający. Być może będzie to najlepsze z moich dotychczasowych piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ha! Warka #50 - Starligh (czekoladowy porter) poszła w butelki. 65 butelek 0,33 l z dodatkiem 127 g cukru :) (nagazowanie 2,3 vol), przy 2,5 BLG

 

Cudeńko :) Teraz na pół roku w zapomnienie i będzie pysznie.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dzisiaj kolejna warka, pierwszy nominalny dolniak. Właśnie pierwsza faza chmielenia.

 

Warka #52 -

- Pils - 12 BLG, 22 l, 41 IBU

 

Skład:

3 kg - Pilzneński Bestmalz

0,7 kg - Wideński Bestmalz

0,2 kg - Czerwony 50 EBC Strzegom

0,1 kg - Pszeniczny Bestmalz

20 g - chmiel Iunga

30 g - chmiel Tradition

30 g - chmiel Saaz

Wyeast 2278 Czech Pils

 

Zacieranie:

10-50-25

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

80' - gotowanie

60' - 20 g Iunga

20' - 10 g Saaz, 10 g Traditon

10' - 10 g Saaz, 10 g Tradition

5' - 10 g Saaz, 10 g Tradition

 

Przy okazji #W10 dostało po 1 kg cukru do każdej piątki, a #W11 z dodatkiem 1,5 kg poszło w damę 5 l.

 

Czas na wnioski:

piwo fermentowało w temperaturze około 13 °C. Odrobinę za duża, IMHO, bo mam delikatne kwiatki (ale mogą być z chmielu). Ogólnie piwo fajne, przyjemne, z wyraźną i lekko pozostającą goryczką.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj, a więc 2013-21-09 do butelek poszło:

#51 - Zombie. 3 BLG, 130 g cukru, 43 butelki 0,5 l

#51 - Single Hop Simcoe - 25 g cukru, 9 butelek 0,4 l - 4 BLG

 

Co ciekawe, kolor, który piwo miało po chmieleniu zupełnie opadł - nie zostało nic z tych żurawin. Smak lekko kwaskowaty - zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomiar pokazał 2,5 BLG. (po poprawce temperaturowej, bez poprawki na alkohol).

 

Nie chce mi się przeliczać winiarskiego wzoru, ale to piwo będzie miało 12% ABV!

 

Blg startowe 23 = 252g/l

końcowe 2,5

zakładam poprawkę na alk 11% = 11*0,3+1 = 4,3

Blg końcowe 2,5+4,3=6,8= 68g/l

252-68=184

184/16.5 = 11,15%

 

Tak z nudów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To dzisiaj kolejny stout, bazowany na warce #42 - Friday I'm in love

 

Warka

- (nie do końca) Dry Stout - 22 l, 12,5 BLG, 43 IBU

 

Skład:

3,3 kg - Pale Ale Bestmalz

1,0 kg - Monachijski Bestmalz

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,1 kg - czekoladowy jasny strzegom

0,1 kg - karmelowy 600 strzegom

0,20 kg - Carafa II Special

0,08 kg - Jęczmień palony

0,07 kg - barwiący

0,10 kg - zakwaszający

3 g mchu irlandzkiego

30 g - chmiel Challenger 8,4% a-k

20 g - chmiel Fuggels 4,6% a-k

15 g - chmiel Iunga 11,5% a-k

10 g - chmiel EKG 6,4% a-k

10 g - chmiel Zeus 14,0% a-k

drożdże WLP022 Essex Ale

 

Zacieranie:

53 °C - 10'

66 °C - 60'

73 °C - 10'

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

Hop burst

80' - gotowanie

30' - 15 g Iunga, 10 g Zeus, 10 g Challenger

10' - 3 g Irish Moss, 10 g Challenger, 10 g Fuggels

5' - 10 g Fuggels, 10 g EKG, 10 g Challenger

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na prośbę żony powstaje czerwony lager. Ale nie, nie klon Tyskiego, tylko coś innego, potencjalnie lepszego.

 

Założenia były takie:

  • czerwone;
  • w miarę delikatne, ale nie bezpłciowe;
  • z wyraźną, ale nie mocną i męczącą goryczką;
  • z ciekawym aromatem (coś więcej niż klasyczny dolniak).

Po chwili kombinowania wyszło mi, że puszczę to na czech pilsach w temperaturze > 12 °C (nieco kwiatków nie zaszkodzi), nachmielę na około 25 IBU hop burstem i wykorzystam chmiele z antypodów, a dokładnie z Australii. Wybór padł na Stellę i Summer. I tak narodziła się:

 

Warka #54 - Czerwony Wiewiór - Australian Red Lager. 24 l, 14 BLG, 26 IBU.

 

Skład:

3 kg - Pilzneński Bestmalz

0,7 kg - Monachijski I Bestmalz

0,5 kg - Karmelowy Czerwony Strzegom

0,45 kg - Pszeniczny Bestmalz

0,2 kg - Special B

0,15 kg - Zakwaszający

30 g - chmiel Stella 14,8% a-k

20 g - chmiel Summer, 6,10% a-k

drożdże Wyeast 2278 Czech Pils, I-szy zbiór po warce #52

 

Zacieranie:

10-30-30

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

80' gotowanie

30' - 15 g Stella

15' - 10 g Summer, 5 g Stella

5' - 10 g Stella, 10 g Summer

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to, że crosis to skrót od Buck Rookgaard.

 

U mnie z kolei dzisiaj wyszło ok. 40L Australian Gold na W34 i Galaxy, z czego jeden fermentator przeznaczony na chmielenie na zimno, to będzie co porównywać. No i u mnie wstawiłem to w 6 stopni, a kwiaty to pewnie wyjdą w poprzednim lagerze właśnie na tych czechach i też w takiej mniej więcej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i warka #53 - Friday I'm in Love v 2.0 poszła w butelki - dokładnie 43 butelki 0,5 l z dodatkiem 131 g cukru białego. Generalnie miała ok 1,2 BLG. Bałem się dzikusów, ale w zapachu ani smaku nic nie czuję, a kilka osób już mówiło, że Essexy przegazowały im piwa. Tydzień temu miało niewiele ponad 2 BLG, więc to dojedzenie jest możliwe... Nic to, bądźmy dobrej myśli :)

 

Pewnie wyszłyby ze 2 butelki więcej, ale nie miałem już czystych - 4 butelki musiałem wyrzucić, bo to te, których eterna nie kapsluje, a greta urywa. Podobne do tych z Lwówka/Fortuny, ale oznaczenie mają zaczynające się od 52.0 ....

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na warkę #55 szukałem czegoś prostego, a zgoda wstawił coś, co mnie zaciekawiło. Jego przepis na Golden Delicious spodobał mi się tak bardzo, że postanowiłem go skopiować, z całym szacunkiem dla niego. I tak w piątek powstała:

 

Warka #55 - Doctor Alibi - Golden Ale - 22 l, 12,5 BLG, 18,6 IBU

 

Skład:

2,0 kg - Pale Ale Bestmalz

2,0 kg - Pilzneński Bestmalz

105 g - Chmiel Sybilla (granulat z zeszłego roku), 6,5 % a-k

Drożdże Wyeast 1007 German Ale - odlane z ostatniego startera

 

Zacieranie:

67-63 °C - 90'

73°C - 15'

mash out i 10' przerwy

 

Chmielenie:

80' - gotowanie

10' - 105 g Sybilla

 

Od groma osadów poszło do wiadra, bo się spieszyłem.

 

I jeśli to wyjdzie, to będzie dobra metoda na pozbywanie się zalegających u mnie granulatów z różnych akcji. Tej Sybilli to mam jeszcze prawie 300 g ;)

 

//Wykombinowałem nazwę. I to nie byle jaką, bo kawałek oryginalnie nagrał Slash i Lemmy Kilmeister. Dlaczego Doctor Alibi? A bo i piwo nieco eksperymentalne, a z drugiej strony stanowi pretekst do zużycia resztek chmieli :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj w garze wyląduje warka nr #56. Będzie to rozgrzewka dla 1214 przed planowanym dubblem. Nazwa oczywista, wszak w tym roku Pearl Jam na Open'erze :)

 

Warka #56 -

- Belgian Blond Ale - 24 l, 12,5 BLG, 20 IBU - 73% wg polskiej wydajności

 

I tak:

Skład:

4,0 kg - pilzneński Bestmalz

0,1 kg - aroma Bestmalz

0,1 kg - Biscuit

0,1 kg - Carapils

15 g - Tettnanger, 4,5% a-k

10 g - Iunga, 11,5% a-k

10 g - Fuggels, 4,5 % a-k

drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abbey

 

Zacieranie:

67-63 °C - 60'

73 °C - 15'

mashout i 10 minut przerwy

 

Chmielenie:

80' - gotowanie

60' - 10 g Iunga

30' - 5 g Tettnanger

15' - 3 g mchu irlandzkiego

10' - 10 g Tettnanger, 10 g Fuggels

 

Za to warka #54przyszła dzisiaj z piwnicy do domu.Ma 2,5 BLG i jutro idzie w butelki. Zapach piękny, goryczka taka,jaka miała być, tylko kolor bardziej miedziany niż czerwony...

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha, warka #54 - Czerwony Wiewiór przy 2,5 BLG poszła w butelki. Dodatek: 145 g cukru. Butelek wyszło 45 x 0,5 l.

 

Kolor faktycznie bardziej ciemnej miedzi, niż czerwony, aczkolwiek przy odrobinie dobrej woli przejdzie. Natomiast aromat - powala. Ciemne owoce, mango, papaja. Genialny - bardzo polecam te chmiele do zabaw z dolniakami, bo mogą wyjść pyszne efekty. Jak tylko zwolni mi się 1 miejsce na górną fermentację powtórzę zasyp i chmielenie (oczywiście w nieco innych ilościach) i puszczę to na ejlach :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatek: 145 butelek cukru. Butelek wyszło 45 x 0,5 l.

 

Czy to nowa jednostka? :D Ciekawa nie powiem, ile to jest gram?

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj:

warka #57 - Anastasia v 2.0 - Jedenastka Imperialna Jedenastka- 23 l , 11,5 BLG, 20 IBU - wydajność 62,6% wg polskiego liczenia

 

Skład:

3,0 kg - pilzneński Bestmalz

0,15 kg - pszeniczny Bestmalz

0,1 kg - karmelowy 30 Strzegom

0,1 kg - monachijski I Bestmalz

Lomik, 4,5% a-k, 100 g

Wyeast 2278 Czech Pils - zbiór po warce # 54

 

Zacieranie:

10-40-20

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

80' - gotowanie

60' - 20 g Lomik

30' - 30 g Lomik

10' - 50 g Lomik

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.