leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 bo przypomnę Ci twoją czarną pszenicę z ZUP'y. Pozwól, że zacytuję "klasyka": "Nikt nie wmówi Nam, że czarne jest czarne, a białe jest białe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 to może ograniczę swoją pomoc do "utylizowania" tylko piw "nieprzeterminowanych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Czarna pszenica nie miała infekcji, za to nie była pszenicą WB06 nie dały rady niestety. Za to weizenbock na stefanach już czuć bananami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 to czyj był ten kwasiżur którego degustowaliśmy jako drugi w ZUP'ie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Hę? W tym co jak co, ale kwasiżura nie było. Podwyższona temperatura fermentacji (jak stwierdziło grono po sensoryce) i WB06 jak najbardziej, ale kwasiżura to sobie wypraszam Zresztą, nie wiem czy mój był drugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 A pomijając złośliwości jednego takiego (zobaczysz Leszczu, nakicham Ci do piwa) dzisiaj był kolejny pracowity dzień. Gotowe 8 skrzynek czystych butelek, inwentaryzacja słodów prawie skończona... no i zrobione pomiary. I tak: warka #25 Weizenbock poszła do piwnicy. Po tygodniu fermentacji w kuchni zeszła do 6,5 BLG. W chwili pomiaru miała 15°C, resztę niech dofermentują German Ale. Czuć w niej banany, ładną pszenicę i slodowość... ale i goryczka jest. warka #24, czysty pilzneński - 5,5 BLG, 13°C. Baardzo fajne, lekkie piwo. Dodatek Lubelskiego na 20, 10 i 0 minut dał mu fajne cytrusy, taką lekką, przyjemną cytrynę. Nie mogę się doczekać aż zabutelkuję i odczekam kilka tygodni. warka 23, kombinacja na danish lager. Wolno im idzie, zadane 21go, ale bez startera - wyjątkowo wolno startowały, ale też nic z nimi nie robiłem. Dzisiaj miały 8,5 BLG przy 11°C, ale za ciągle piana na wierzchu (była na wężyku). Pomachałem wiadrem i niech sobie spokojnie jedzą. Tyle piwa w fermentacji nie miałem jeszcze nigdy, a jutro może zatrę coś do puszczenia na London ESB Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 dobra, kwasiżur w ZUP'ie faktycznie nie był twój, co nie zmienia faktu, że byłeś znakomitym kwasiżurowarem, aż prawidłowo nauczyłeś się dezynfekcji. Ostatnio nie dostałem od Cienie żadnego kwasa, ale nad pszenicą musisz jeszcze popracować zobaczymy co będzie z weissenbock'iem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 to czyj był ten kwasiżur którego degustowaliśmy jako drugi w ZUP'ie? druga seria zaczynała się od pale ale.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 to czyj był ten kwasiżur którego degustowaliśmy jako drugi w ZUP'ie? druga seria zaczynała się od pale ale.... Tylko tamten był czarny, ale już skojarzyłem winowajce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie ma lekko, jutro robię warkę #27 - Polish Ale Single Hop: Lubelski (12°Blg) Zasyp: 4,5 kg - Pilzneński 0,3 kg - pszeniczny 0,2 kg - wiedeński 0,2 kg - caramel pils Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 30' 73°C - 30' mash-out i 10' przerwy Chmielenie: 20g szyszki do gara 20g szyszki do filtratu 20g szyszki FWH 20g szyszki - 90' 10g szyszki - 60' 10g szyszki - 20' 10g szyszki - 10' 20g szyszki - 0' 20g na zimno na 4 dni Zobaczymy, co to będzie Pójdą na San Diego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Chmielenie: 20g szyszki do gara 20g szyszki do filtratu 20g szyszki FWH taka strata chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Nie wiem, zobaczę. Wyczytałem po gangielsku, że jednak coś ma to dawać, poza tym gadałem z kilkoma piwowarami, m.in. z Kopyrem. Co jak co, ale u nich chmielowego aromatu nie brakuje. Poza tym nawet jeśli... mam 1000g Lubelskiego w szyszkach. Zanim to zużyję, będą już zbiory z 2013 - mam sobie żałować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 proponuję następnym razem dodać trochę brzeczki do gara z chmielem - bedzie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Amap, amap A ten jak zawsze swoje Chmielu jest < 3% całości, ale ten znów będzie marudził. Najwyżej będziesz mógł stawiać swoje piwo przy moim i czekać, aż się nachmieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 no a twoje w tym czasie zapożyczy smak i wygląd od mojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 i wszyscy będą zadowoleni no kończyć to "słodzenie" p.s. amap, mam dla Ciebie tego 16miesięcznego stouta, wykopałem ostatnie 3 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Wy dalej to samo a swoją drogą wcześniej ludzie mówili że dodanie do zacieru chmielu nic nie da w tym Kopyr, i że jest to raczej placebo... więc skąd taka zmiana stanowiska? Czy przy większym wybiciu (widawa) to coś jednak daje? Będziecie w ZUPie 20 stycznia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 oszywiście.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja niestety nie... Ogólna niemoc spowodowała, że z dzisiejszego warzenia nici... ale co się odwlecze, to nie uciecze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 zakładasz że niemoc będzie trwała do 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 W weekend mam zasadę: warzenie kończę przed 19stą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 20.01.2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Aaaa, o to chodzi. Nie, po prostu na 20go są już plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #27 - Heavy Metal Świat Polish Ale Single Hop: Lubelski (12°Blg) (miała być zacierana w zeszłym tygodniu, ale czasu zabrakło) Zasyp: 4,5 kg - Pilzneński 0,3 kg - pszeniczny 0,2 kg - wiedeński 0,2 kg - caramel pils Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 30' 73°C - 30' mash-out i 10' przerwy //EDIT: po 30' w 73°C próba była nieco ciemna... dla pewności do mashoutu podgrzewałem przez 20' Chmielenie: 20g szyszki do gara 20g szyszki do filtratu 20g szyszki FWH 20g szyszki - 90' 10g szyszki - 60' 10g szyszki - 20' 10g szyszki - 10' 20g szyszki - 0' 20g na zimno na 4 dni Zobaczymy, co to będzie Pójdą na San Diego Edytowane 16 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Spoko, ja mam tak mało czasu, że nie wiem czy cokolwiek w tym miesiącu uwarzę jakiś kiepski ten styczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się