crosis Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Aaaaa i wszystko jasne - sprawdziłem. Zamiast 0,5 kg pilsa ostatnim razem wsypałem pełen kg. Korekta receptury zrobiona Edytowane 22 Marca 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Długo nic nie robiłem. Warka #30 radośnie fermentuje, wczoraj zeszła do 4,5, dzisiaj idzie na krótką cichą z papryczkami ancho, bo trochę za mało wędzona jest (a może zatrę odrobinę słodu wędzonego?). Jednocześnie 5l z niej poszło do bobasa z 10g średnio opiekanych francuskich płatków dębowych - tak w ramach eksperymentu. Warka #31 też radośnie fermentuje, mimo długiego startu. Ostatecznie z tej 15stki zlałem 5l na bobasa i zapakowałem 1 ancho i 1 mulato: zobaczę jak się sprawdzą w takim wydaniu i w jasnym piwie. Reszta, rozcieńczona wodą do oczekiwanej 10tki spokojnie sobie fermentuje. Dzisiaj za to powstaje warka #32 - Prima Aprilis Pils - - 12 BLG - 48,7 IBU wg BS2 Skład: 4kg - Pilzneński Bestmalz 0,5kg - Caramel Pils Bestmalz 0,3 kg - Monachijski typ I Bestmalz 0,1 kg - zakwaszający 25g - Pacific Jade (14,6 a-k) 30g - Dr Rudi (11,8 a-k) Wyeast 2001 Urquell Lager (1-szy zbiór, po warce #26). Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 50' 73°C - 60' mash out i 10' przerwy Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - 15g Pacific Jade 20' - 10g Dr Rudi 15' - 10g Pacific Jade 10' - 10g Dr Rudi 5' - 10g Dr Rudi A ja tymczasem organizuję płukanie gęstwy. Magazynek na drzwiach lodówki wygląda fajnie: T58, German Ale 1007, Forbidden Fruit 3463, Urquell Lager 2001, Belgian Abbey 1214, WLP090 San Diego, 2042 Danish Lager, oraz blend German Ale 1007 i 3068 Weihenstephan Weizen po Weizenbocku Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Noooo. Jak na prima aprilis narobiłem się całkiem serio. Pils poszedł do piwnicy się chłodzić, gęstwy wypłukane, Urquelle stoją w kolbie, a stout poszedł na cichą z dodatkiem 18g Ancho i 8g Pasillo. Nie powinien być zbyt pikantny, co mnie w sumie cieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie ma lekko, chce się pić, trzeba warzyć. Co prawda chmielenie jutro, ale już trwa przerwa scukrzająca. Warka #33 - Schwarzbier - - 12 BLG, 42 IBU \m/ Skład: 2,5 kg - Monachijski I Bestmalz 2 kg - Pilzneński Bestmalz 0,7 kg - żytni karmelowy/palony (cholera wie), koło 300 EBC 0,5 kg - Special B 25g Iunga (11,5 a-k) 80g - Lomik (4,5 a-k) 2042 Danish Lager (1-szy zbiór, po warce #23). Zacieranie: ciemne słody idą na przerwę beta glukanową z dodatkiem normalnego zacieru (tak 37°C), na 20 minut reszta: 53°C - 20' (ostatnio był słaby przełom) 63°C - 60' 73°C - 40' mashout i 10' przerwy Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - 25g Iunga 20' - 20g Lomik 15' - 20g Lomik 10' - 20g Lomik 0' - 20g Lomik Cóż, homeopatycznie to to nie jest, ale co mi tam, niech będzie gorzkie i pachnie Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Cóż, homeopatycznie to to nie jest, ale co mi tam, niech będzie gorzkie i pachnie pijesz do kogoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) He he, powiem Ci dobra linię obrałeś, toż to kopalnia nazw Ballady 1993 1. Legenda Wyśniona 2. Delirium Tremens 3. Robak 4. Bez Pamięci 5. Niewinność nie mówiac juz o klasyce Piwniczne widziadła, Śpisz jak kamień, Diabelski Dom, Noce Szatana ale to wszystko do Belgów, oczywiście Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) @josefik, wszak nazwa browaru i wszystkie inne warki nie wzięły się z niczego Legenda wyśniona idzie na blonda, Niewinność - będzie hefe weizen Delirium Tremens: jak zrobię wee heavy Lepiej pomyśl do jakiego stylu będą pasowały " ". @amap: nie no, wcale Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 @josefik, wszak nazwa browaru i wszystkie inne warki nie wzięły się z niczego wiem, wiem KAT teraz mało medialny, a tu tak pasuje do tych wszystkich blondasów tripli, dubbli, quadrupli, Gsa, nie zastanawiałem się wcześniej nad tym Lepiej pomyśl do jakiego stylu będą pasowały " ". Jedynie w grę wchodzi jakiś lambic na jagodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ano, to może być... ale nie wiem kiedy się na lambica zdecyduję. Na razie jednak zamierzam jakiś czas zostać przy polskich nazwach, tak więc sięgnę do korzeni: - KAT, - KSU, - TSA, - Turbo, - Siekiera - i inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 No, warka #32 wygląda tak: 20l, niemal 16 BLG. Wydajność: 69,5% wg uproszczonego, 88,4% wg BS2. Lubię to! A tymczasem trzeba sprawdzić ile wody dolać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Gamoń ze mnie. Herkulesa nie kupowałem, co za tym idzie zastąpiłem go 25g Iungi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Herkulesa nie kupowałem ....,a nie mówiłem Gamoń ze mnie. ....to też potwierdzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 prawie jak w rodzinie, wszyscy się ze sobą zgadzają... pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 też tak uważam w końcu jesteśmy jedną wielką piwowarską rodziną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A z rodziną najlepiej na zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) W warce #31 niestety cisza - Destika z niepłukanych drożdży (Budvar Lager) nie wystartowała przez praktycznie dwa tygodnie... jakieś minimalne podniesienie pokrywy i ciśnienia w rurce, minimalna piana. No nic, przynajmniej nie czuć dzikusów. Dzisiaj więc na szybko przeniosłem sporo piany z buzujących na całego Urquelli, z prima aprilisowego pilsa (warka #32). Dzisiaj też zadać Danish Lager do mojej ostatniej warki, czyli schwarzbiera (#33). Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 ty to w końcu co Ci padło Urquele czy Budvary bo jeszcze chwilę temu twierdziłeś że Urquele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Bo nie spojrzałem w notatki. Po to są notatki, żeby w nie spoglądać Ale za to jak piwnicę wysprzątałem... Paaaanie. A właśnie. Pozazdrościsz: właśnie raczę się Twoim dubelkiem. Odleżakowany smakuje genialnie. Okazało się (nie wiem jak), że mam jeszcze kilka butelek Masz chęć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 chcesz mnie częstować moim dubelkiem? właśnie go piję, zostało mi go tylko 2 skrzynki, także jeszcze zdążę skosztować Jeżeli to budvary Ci padły, to już wiemy dla czego, poczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) No i to by się zgadzało... A dubelek teraz już jest pierwsza klasa. Ty masz pewnie tego na 1214 - jeszcze go nie testowałem (reklamacja!), ale ten u mnie naprawdę rządzi Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 no został tylko ten na 1214, bo na 3522 się rozszedł. Dubelek jest w sam raz na piękną zimę tej wiosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 No właśnie... ja mam tego na 322 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 6 zbóż Ponieważ bardzo lubię Prince'a pozwolę sobie na sklonowanie receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 6 zbóż Ponieważ bardzo lubię Prince'a pozwolę sobie na sklonowanie receptury żeby twoje piwo wyszło takie same jak autorowi receptury, to musisz jeszcze załapać infekcję - tylko nie pamiętam jaką, w tym chyba była aptek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) żeby twoje piwo wyszło takie same jak autorowi receptury, to musisz jeszcze załapać infekcję ma nadzieję, że "takie samo" oznacza , a o załapanych infekcjach czytałem i będzie ciężko - do moich wysokości n.p.m. to nawet komary nie dolatują, a o mikrobach to już nie wspomnę. Natomiast regularnie odwiedzają moją posesję łanie z bykiem (stado liczy ok 20szt.), ale one to się chyba nie nadadzą do złapania tej "infekcji" , za to zeżarły mi pół ogrodu Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się