dziedzicpruski Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Chciałem zrobić coś koło 10 blg,tylko czy to ma sens,czy ktoś robił coś w ten deseń ?,14-15 blg kompletnie mnie nie pociąga. Jeszcze jedna sprawa;czy dodaje się do niego surowce niesłodowane-myślę o płatkach pszennych. Drożdże będą to Biere de Garde,z tego co czytałem nie są tak opieszałe jak dedykowane,czy jednak czeka mnie długa fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Co prawda nigdy nie warzyłem tak słabego Saisona ale noszę się z zamiarem popełnienia w tym miesiącu czegoś w tym stylu, o Blg zbliżonym właśnie do 10. Według książki Farmhouse Ales ma to sens, i będzie to zgodne z tradycją tego stylu. Gęstość początkowa Saisonów przed 1900 wachała się pomiędzy 7 a 9 Blg, zwiększając się na przełomie wieku do 10.3-12.7 Blg. Mocniejsze piwa w tym stylu pojawiły się później. Tak więc bardziej będzie to "classic Saison" niż "light". Co do składników niesłodowanych, panuje spora dowolność, taki urok tego stylu. Moim skromnym zdaniem, uwiarygodni to jeszcze bardziej wiejski charakter piwa. Jeśli chodzi o drożdże używałem Wyeast 3724 Saison do piw o gęstości ~15 Blg i nie zauważyłem żeby były jakoś wyjątkowo leniwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się