antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 jak w temacie. jaki powinien być zapach w pomieszczeniu przy prawidlowej fermentacji z brewkita? co powinno niepokoic, jaki zapach? a co jest jak najbardziej w porzadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zapach zależy od drożdży i czasami od chmieli. Niektóre śmierdzą zgnilizną i siarą, np. niektóre lagerowe. Czasami nie mają wyraźnego zapachu, np. drożdże Chico, ale czuć jest np. sosną z amerykańskich chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 a jakies niepokojace zapachy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Najlepiej nie wąchać wtedy człowiek się nie stresuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachopies Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Przy moim skromnym doświadczeniu mogę Ci powiedzieć, że zapachy jakie towarzyszyły fermentacji to: -lekko kwaskowy, bimberek - to przy Lagerze z cukrem -kwiatowy, słodki - przy Real Ale na słodowym Tylko nie był to zapach, który czuć było w całym pomieszczeniu, lecz jedynie u wylotu rurki fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 u mnie czuc lekko jablka jakby cos takiego a z rurki czuc cos w stylu drozdzy. to dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Jabłka to może być aldehyd octowy, który drożdże powinny przerobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 czyli bedzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Poczekaj spokojnie do końca fermentacji , butelkuj i ciesz się dobrym piwkiem Zapach podczas fermentacji może zniechęcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 nie zagladam tam. Obiecalem sobie ze nie bede zagladal ani probowal dopoki nie przyjdzie czas. Musi byc spoko. Babelkuje az milo. Zrobic pomiar cukromierzem czy nie trzeba tego co dzien robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ja robię dopiero jak fermentacja ustaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 ok dzieki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 a wystapienie aldehydu octowego czym jest spowodowane? Niedofermentowaniem. Za wysoką temperaturą fermentacji, zbyt intensywną fermentacją, infekcją, trudno jednoznacznie stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 teraz temperatura od samego rana jest w okolicach 18-19 stopni. Zmniejszyc jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zostaw.Jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 a koledze czesto pojawia sie aldehyd w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Źle to wróży. Wącham często rurkę, ale takich zapachów nigdy nie miałem. S-33 pachną u mnie normalnie. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A jakie zapachy byś określił u siebie Jacenty na S-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Po doświadczeniach z US-05 i S-04 - bardzo ładny zapaszek z rurki, niepokoi mnie zapach na S-33 podczas burzliwej. Czuć jakby zgniłymi jajami, chyba to zapach siarko-wodoru, w każdym razie nie ładny zapach. Fermentuję w temp 21-22C, czy to normalny zapach na tych drożdżach, może ze wysoka temperatura? Dodam, że przerabiają słód wędzony + pszeniczny. Mój grodzisz na tych drożdżach walił siarą niczym kaszubski diabeł Purtek, ale piwo wyszło pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Aha czyli wszytko jest jak trzeba, widocznie wędzonka ma tutaj dużo do gadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 W sumie ciężko określić jaki zapach S-33 wydzielają. Jedno wiem na pewno, nie czuć nic co mogłoby być nie miłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Wiem, że to nie na temat, ale muszę spytać. Korek, skąd Ci się Purtek wziął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Bajo, w temacie o tych drożdżach ktoś się z tym też spotkał i pytał czy to normalne. Występowały zatem już takie przypadki, jednak zapach ten nie przenosił się do gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się