b.dawid Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Witam, za jakiś miesiąc wybieram się na wakacje, mam zabeczkowanego stouta z refermentacją w kegu cornelius(bez podłączonej butli) planowałem zabrać beczkę zamiast piwa w butelkach, beczka zostanie najprawdopodobniej opróżniona w kilka dni(3-4?) dlatego nie wiem czy jest sens ciągać butle czy wystarczy zabrać ze sobą kranik i zwykłą pompką wytwarzać ciśnienie do opróżniania. Czy w tak krótkim czasie piwo może nabawić się syfu z powietrza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 ja bym jechał tyle co się da na ciśnieniu w kegu, a ostatniego dnia wypchnął pompką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Myślałem też nad zakupieniem pompki do kół na naboje co2, koszt coś koło 20pln+naboje(8pln/szt), kwestia tylko czy piwo się nie zasyfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Jak przeprowadzałeś refermentację w kegu? Nie tworzy się dodatkowy osad w kegu. Ile glukozy/cukru trzeba na keg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Mozna i w Cornelliusie. Tutaj wiecej o tym http://www.piwo.org/index.php?/topic/4916-Refermentacja-w-kegach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Da się wypchnąć wszystko bez pompki, trzeba w miarę nagazować wcześniej. Pół kega zejdzie pod własnym ciśnieniem, reszta grawitacyjnie ale już mocno wysycona z co2. Przerabialiśmy to w pociągu do Żywca. http://www.piwo.org/gallery/image/1865-warsa-w-skladzie-nie-bylo-ale-byl-maciej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Potwierdzam - na ostatnim festiwalu przez przypadek opróżniłem całego kega bez podłączenia do butli... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 oł dżizas, sorki nie zaglądałem ostatnio do tego wątku, z refermentacją nie ma problemu... miałem jedynie problem z szczelnym domknięciem, nie mam pojęcia czy to uszczelki już wyrobione czy wszyscy tak mają, trzeba było nakombinować z ułożeniem klapki, najlepiej to mieć podłączony wąż gazowy tak aby na bieżąco lekkie ciśnienie się wytwarzało zanim ruszy refermentacja. W ostateczności kupiłem pompkę na naboje co2 16g, koszt pompki 19,90+8pln/sztuka nabój, są też i większe naboje tylko trzeba mieć przejściówkę do tej pompki na większy gwint i gra gitara, może i takimi pompkami można nagazować piwo ale nie znalazłem nigdzie manometru z reduktorem taki żeby zamontować na przewód elastyczny 6mm(o ile są takie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) cukru dodałem 2/3 ilości butelkowej tzn na 19 litrów coś około 100g... Edytowane 25 Czerwca 2012 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Tak sobie wymyśliłem że jeśli ktoś planuje imprezę plenerową bez butli CO2 to można przed napełnieniem kega odkręcić zawór OUT i wyciągnąć rurkę, wtedy kega można położyć, lub ustawić do góry dnem. Podejrzewam, że o wiele prościej i szybciej będzie się lało piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Do momentu az sie skonczy gaz wtedy sie stworzy podcisnienie i nic juz z niego nie wyplynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Tak sobie wymyśliłem że jeśli ktoś planuje imprezę plenerową bez butli CO2 to można przed napełnieniem kega odkręcić zawór OUT i wyciągnąć rurkę, wtedy kega można położyć, lub ustawić do góry dnem. Podejrzewam, że o wiele prościej i szybciej będzie się lało piwo. Już lepiej wcisnąć złączkę na zawór IN, na rurce jest uszczelka i prawdopodobieństwo że będzie kapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi