lutoslawski Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 @jake chciałbym skorzystać z twojego doświadczenia i spróbować wita z twojego przepisu, i mam pytanie czy dałoby się zastąpić pszenicę niesłodowaną podwójną porcją płatków pszenicznych? A na wypadek gdyby udało mi sie zdobyć ziarna pszenicy to mam inne pytanie - śrutujesz ją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zamiast pszenicy mogą być płatki, czemu nie. Pszenicy jeszcze trochę mam, dlatego jej używam, ale generalnie wolę płatki. Pszenicę śrutuję oczywiście. Z mojego przepisu wyrzuć skórkę cytrynową, bo daje za mocny smak, który przykrywa inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) No.116 - Last Child (Witbier) (2014-06-21) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 2 kg - Płatki pszenne - 1 kg - Pszenica niesłodowana - 0,8 kg - Płatki owsiane - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,15 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - Płatki, pszenica + 200 g słodu pszenicznego skleikowane w 62°C - 20 min, potem 100°C - Słód + kleik - 51 °C - 15 min - 66 °C - 60 min - 72 °C - 15 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): 10 litrów (I) - 12,5 g Lubelski - 60 min - 10 g kolendry - 10 min - 10 g Curacao - 10 min - 7,5 g skórki ze świeżej pomarańczy - 5 min - 0,5 g rumianku - 5 min - 5 g kolendry - 0 min - 7,5 g Lubelski - 0 min - 100 g cukru 10 litrów (II) - 10 g Aurora - 60 min - 10 g kolendry - 15 min - 10 g skórki słodkiej pomarańczy - 15 min - 0,5 g kminu rzymskiego - 5 min - 1 g rumianku - 5 min - 7,5 g skórki ze świeżej pomarańczy - 0 min Wyszło 10 i 10 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 3463 Forbidden Fruit , temperatura fermentacji 16 °C (po dwóch dniach 21 °C) - I /21 °C - II. Witbier1.pdf Witbier2.pdf Ocena: Zbyt słodowe. Niepotrzebny słód melanoidynowy. Edytowane 15 Lipca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) No.117 - Rats In The Cellar (Saison) (2014-06-28)Zasyp:- Słód pilzneński Strzegom - 1,65 kg- Słód pale ale Strzegom - 1 kg- Słód pszeniczny Strzegom - 0,5 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg- Pszenica niesłodowana - 0,2 kg- Słód melanoidynowy - 0,05 kg- Słód zakwaszający - 0,05 kgZacieranie: - 51 °C - 10 min- 64 °C - 60 min- 72 °C - 15 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 20 g Marynka - 60 min- 5 g Aurora - 25 min- 15 g Lubelski - 15 min- 20 g Curacao - 15 min- 200 g cukru - 5 min- 10 g Lubelski - 0 min- 10 g skórki cytrynowej - 0 minWyszło 21,5 litra 12,5 °Blg zadane starterem Wyeast 3724 Belgian Saison, temperatura fermentacji 22 °C.Saison.pdf Ocena: To nie jest mój ulubiony styl piwa. Edytowane 27 Lipca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) No.118 - Combination (Flanders Red Ale) (2014-07-26)Zasyp:- Słód pilzneński Strzegom - 1,4 kg- Słód wiedeński Strzegom - 1,4 kg- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,6 kg- Pszenica niesłodowana - 0,3 kg- Kaszka kukurydziana - 0,3 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kgZacieranie: - Pszenica i kukurydza skleikowane 20 minut w temperaturze 75 °C i zagotowane- 69-67 °C - 90 min- 78 °CGotowanie (90 minut):- 20 g Goldings - 60 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane drożdżami BREWGO-02, temperatura fermentacji 18 °C.Na cichą w szklanych balonach dodam mieszankę Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 25 g 2015-04-11 - rozlew Część rozlana z zagęszczonym sokiem z wiśni, tak aby wyszło 12 g cukru w soku na litr. Druga część z glukozą - 12 g/l. Dodatkowo to niektórych butelek dodałem ksylitolu w różnych proporcjach, np. oznaczenie na kapslu FK1 oznacza 1 g ksylitolu na 100 ml piwa. Piwo w smaku jest już prawie normalne, nawet nie za kwaśne. Flanders Red Ale.pdf Ocena: Dodać więcej płatków dębowych. Edytowane 27 Lipca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Używałeś brewgo2 wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Nie, ale miałem gdzieś stare i przydałoby się wreszcie zużyć. A że to piwo nie zależy bardzo od drożdży na fermentacji burzliwej, więc zaryzykowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Jak chcesz spróbować coś zrobić na tych drożdżach, to za tydzień mogę zebrać gęstwę. Sam jestem ciekaw efektów, ale do końca wakacji już nic nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Awaryjnie niedawno używałem, raczej już nie skorzystam☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 A co w nich złego? Fermentować zaczęły po 5 godzinach, Co dalej, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) No.119 - Sick As A Dog (Lambic) (2014-09-27) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 2 kg - Słód pale ale Strzegom - 1,7 kg - Pszenica niesłodowana - 1 kg - Płatki pszeniczne - 0,8 kg Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 68-66 °C - 90 min - 72 °C - 20 min - 76 °C Gotowanie (90 minut): - 110 g mieszanki starych chmieli Hallertauer postarzanych dodatkowo w piekarniku - 40 min Wyszło 21 litrów 14 °Blg zadane drożdżami Gozdawa Pure Ale Yeast 7, temperatura fermentacji 18 °C. Na cichą w szklanych balonach dodam mieszankę Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 25 g Lambic.pdf Edytowane 27 Września 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) No.120 - Nobody's Fault (White IPA) (2014-10-09) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 1,6 kg - Słód pale ale Strzegom - 2 kg - Płatki pszeniczne - 2 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Gips - 2,5 g Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 63 °C - 45 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Taurus - 60 min - 10 g Goldings - 20 min - 15 g Citra - 10 min - 20 g Curacao - 10 min - 20 g kolendra - 10 min - 5 g mech irlandzki - 10 min - 2 g pożywka dla drożdży - 10 min - 15 g Citra - 5 min - 15 g Cascade - 5 min - 1 g kmin rzymski - 5 min - 1,5 g rumianek - 5 min - 20 g Citra - 0 min Wyszło 21 litrów 15 °Blg zadane drożdżami Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C. White IPA.pdf Ocena: Rewelacja. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Jak efekty na tych BrewGo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Nie wiem, za rok będę wiedział Teraz śmierdzi kocim moczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) No.121 - Get The Lead Out (Witbier) (2014-11-08) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 2 kg - Płatki pszeniczne - 1,6 kg - Płatki owsiane - 0,5 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 67 °C - 60 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 20 g Marynka - 60 min - 20 g kolendra - 15 min - 15 g Curacao - 10 min - 30 g skórki świeżej pomarańczy (z dwóch pomarańczy) - 5 min - 1,5 g rumianek - 5 min Wyszło 21,5 litra 12,5 °Blg zadane gęstwą Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C. Witbier.pdf Ocena: Najlepsze drożdże do Witbiera. Piwo wzorcowe, do powtórzenia. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Info dla wszystkich : Jake jest fachowcem kieleckim od witków, bardzo fajne piwka. Jeśli wszystko będzie ok to 2 butelki bym przyjął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Spoko, masz u mnie 2 butelki i 2 butelki White IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Ja też chętnie bym się z kolegą po sąsiedzku wymienił - niby mam tak blisko, a tak daleko Obecnie na stanie mam bardzo fajną, acz już starzejącą się pszeniczkę, American Wheat, a w drodze są Lager wiedeński i Polish IPA - fajnie by było, żeby ktoś jeszcze mógł te piwka ocenić i wskazać ewentualnie błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Thorin przy lagerze wiedenskim mogę dopomòc przy oceni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Ja też chętnie bym się z kolegą po sąsiedzku wymienił - niby mam tak blisko, a tak daleko Obecnie na stanie mam bardzo fajną, acz już starzejącą się pszeniczkę, American Wheat, a w drodze są Lager wiedeński i Polish IPA - fajnie by było, żeby ktoś jeszcze mógł te piwka ocenić i wskazać ewentualnie błędy Za 2-3 tygodnie będę miał coś do wymiany, więc bardzo chętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) No.122 - Lick And A Promise (Donkerbier) (2014-11-22) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 1,6 kg - Płatki pszeniczne - 1,6 kg - Słód pale ale Strzegom - 0,4 kg - Płatki owsiane - 0,2 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 66 °C - 60 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 5 g Taurus - 60 min - 15 g Brewers Gold - 60 min - 10 g Perle - 15 min - 15 g Curacao - 15 min - 20 g kolendra - 10 min - 30 g skórki świeżej pomarańczy i mandarynki (z jednej pomarańczy i dwóch mandarynek) - 5 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Brewferm Blanche, temperatura fermentacji 18 °C. Donkerbier.pdf Ocena: Mniej kolendry i będzie bardzo podobne do Belfasta z Jabłonowa. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) No.123 - Home Tonight (RIS) (2014-12-06)Zasyp:- Słód pale ale Strzegom - 4,5 kg- Słód barwiący Strzegom - 0,7 kg (ekstrahowany zimną wodą)- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg- Jęczmień palony Strzegom - 0,35 kg- Pszenica palona Strzegom - 0,3 kg- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg- Płatki owsiane - 0,2 kg- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg- Kreda - 5 g- Gips piwowarski - 4 gZacieranie: - 67 °C - 60 min- 78 °CGotowanie (90 minut):- 1,7 kg płynny super jasny ekstrakt słodowy Gozdawa - 90 min- 25 g Taurus - 60 min- 30 g Marynka - 60 min- 15 g Marynka - 20 min- 40 g Perle - 10 min- 2 g pożywka dla drożdży - 10 minWyszło 21 litrów 22 °Blg zadane drożdżami Gozdawa Pure Ale Yeast (2 torebki), temperatura fermentacji 16 °C, po tygodniu przeniosę do 18 °C.RIS.pdf Ocena: Po miesiącu od zabutelkowania dobrze nagazowane. Smak jeszcze nie do końca ułożony. Edytowane 3 Marca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) No.124 - Draw The Line (Dortmunder) (2014-12-20)Zasyp:- Słód pilzneński Soufflet - 3 kg- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg- Słód zakwaszający - 0,1 kg- Gips piwowarski - 10g- Kreda - 5 g- Chlorek wapnia - 5 gZacieranie: - 64 °C - 25 min- 72 °C - 35 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 30 g Brewers Gold - 60 min- 15 g Hallertauer Mittelfrüh - 15 min- 15 g Hallertauer Spalter Select - 5 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 10 °C.Dortmunder.pdf Ocena: Estry, ale nie dominujące. Edytowane 4 Maja 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) 3mamkciuki Edytowane 20 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) No.125 - I Wanna Know Why (Bohemian Pilsener) (2015-01-03)Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:1Zasyp:- Słód pilzneński Soufflet - 3,7 kg- Słód Weyermann Carapils - 0,3 kg- Słód monachijski Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg- Słód zakwaszający - 0,1 kg- Chlorek wapnia - 1 gZacieranie:- 63 °C - 20 min- odebrane 1/3 dekoktu- dekokt 72 °C - 20 min, gotowanie 10 min- 72 °C - 20 min- 78 °CGotowanie (90 minut):- 30 g Premiant - 60 min- 20 g Saaz - 20 min- 2 g pożywka dla drożdży Wyeast - 15 min- 15 g Saaz - 5 min- 15 g Saaz - 0 minWyszło 21 litrów 13 °Blg, zadane starterem Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 8 °C.Bohemian Pilsener.pdf Ocena: Za mała goryczka. Estry i aldehyd - kolejny raz w piwie fermentowanym na świeżych drożdżach ze startera, a nie z gęstwy. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się