manowar Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, Forum śledzę od dłuższego czasu i w końcu zapadła decyzja o natarciu i zatarciu. Metoda BIAB - z jednej strony chyba mało u nas w kraju popularna, z drugiej wydawała się prosta - łatwa - przyjemna. Zacieranie infuzyjne 67C - 90min - potem mashout Zestaw Bitter EKO z piwodzieja - prosiłem o drobne śrutowanie i chyba tak było. Po kolei - zestaw startowy Zestaw zacierny Dodajemy słód Mieszamy Grzejemy - Mieszamy - Grzejemy Chmielimy Chłodzimy - dodajemy drożdże i do fermentatora Więcej zdjęć na blogu Edytowane 18 Czerwca 2012 przez manowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Coś więcej byś napisał... jaka wydajność, czas pracy, czy brzeczka ma dużo osadów, bo słyszałem że uzyskuje się niestety sporo osadów, choć czas przyjemny pracy. Ktoś pisał też że zaciera normalnie w worku a potem wysładza w nim w fermentatorze bez filtra z oplotu, zastanawiałem się czy ta metoda nie podnosi wydajności. Może kiedyś popróbuje, albo już ktoś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Podaj link do bloga - sam jestem zainteresowany BIAB-em. Jak robiłeś wysładzanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Nie wysladza sie. Po prostu uzywasz troszke wiecej slodu bazowego. Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Aj - zamknąłem sobie zakładkę z odpowiedzią i muszę pisać na nowo - więc będzie w skrócie. Start 19 - koniec 23,30. Zacieranie 67C i mashout 76C ok 1h45m - chmielenie 1h - reszta czasu podgrzewanie do 67 i do wrzenia. Długo strasznie trwało doprowadzenie do wrzenia ale to moja wina - użyłem poszewki na poduszkę. Ona strasznie słabo przepuszcza wodę więc wyjęcie jej i wyciśnięcie to był koszmar - a w tym czasie zacier podgrzewał się powoli. Trudno mi się odnieść co do ilości osadu - jakiś strasznego błota nie było - choć brzeczka była mętna i coś jeszcze na pewno się wytrąci. Co do wydajności - tu mam problem bo nie wiem ile dokładnie mam brzeczki - fermentator nie ma skali. Mam drugi identyczny to przy przelewaniu na cichą będę w stanie to jakoś zweryfikować - w każdym razie z zasypu 3,5 kg PALE ALE i 0,5 CARA BLOND otrzymałem 12 blg. Zaczynałem gotować mając 25-26l wiadomo że część wchłonął słód część odparowało - nie wiem czy jest 20l czy 18l - choć będę się starał zweryfikować jakoś. W każdym razie starałem się zrobić to co znalazłem o tym by zwiększać wydajność tzn - słód miał być drobno mielony, zacierałem dłużej, często mieszałem, zrobiłem mashup. Co do pytania o wysładzanie - tak jak Makaron napisał - nie wysładzałem - lekko wycisnąłem młóto - to co leciało (cieplejsze niż 20C - może 30-35) ,miało 11blg. Jakbym miał normalnie przepuszczalną torbę to może bym przelewał ciepłą wodą jako namiastka wysładzania - albo zanurzał i wyciągał by brzeczka przepływała przez młóto i jeszcze coś wypłukała - niestety poszewka skutecznie uniemożliwiła takie zabawy. W profilu ustawiłem stronę bloga: http://tanie-pijanie.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Co do wydajności - tu mam problem bo nie wiem ile dokładnie mam brzeczki - fermentator nie ma skali. Mam drugi identyczny Ja bym w takim wypadku wyskalował drugi (dość żmudna robota, jeśli skalujesz do 1l, ale już do 5l idzie szybciej, do tego możesz wykorzystać ten proces do jednoczesnej dezynfekcji/mycia), po czym zmierzył poziom brzeczki i odczytał na wyskalowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Można też postawić jedno wiadro obok drugiego i 'pi razy oko' określić (pod warunkiem że pojemniki są identyczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 No mam taki pomysł - bo pojemniki identyczne - może uda mi się to zrobić jutro - mogę chyba na 3 sposoby: 1. dolewać wody by był taki sam poziom - choć nie wiem czy będzie dobrze widzieć bo czapa z burzliwej fermentacji utrudni. 2. wyskalować drugi i podsumować po przelaniu na cichą - to pewnie zrobię 3. zważyć pusty fermentator a potem pełny - no i różnica to +/- ilość brzeczki W każdym razie drożdże pracują - nie robiłem fotek bo nie chcę co chwila otwierać fermentatora (choć bardzo mnie to kusi). Myślę że w piątek lub sobotę przeleję na cichą - wtedy coś będę mógł pstryknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 No mam taki pomysł - bo pojemniki identyczne - może uda mi się to zrobić jutro - mogę chyba na 3 sposoby: 1. dolewać wody by był taki sam poziom - choć nie wiem czy będzie dobrze widzieć bo czapa z burzliwej fermentacji utrudni. 2. wyskalować drugi i podsumować po przelaniu na cichą - to pewnie zrobię 3. zważyć pusty fermentator a potem pełny - no i różnica to +/- ilość brzeczki W każdym razie drożdże pracują - nie robiłem fotek bo nie chcę co chwila otwierać fermentatora (choć bardzo mnie to kusi). Myślę że w piątek lub sobotę przeleję na cichą - wtedy coś będę mógł pstryknąć. możesz zważyć i odjąć różnicę uwzględniając ciężar właściwy Twojej brzeczki ,ale czy nie łatwiej i szybciej będzie skorzystać ze wzoru na objętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Tylko należy pamiętać, że fermentor to nie walec, a ścięty stożek Ja to robię brutalnie - z identycznych fermentorów mam wyskalowany jeden, a objętość obliczam z grubsza przez zmierzenie wysokości miarką budowlaną i porównanie tej wysokości na wyskalowanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 No i pewne rozczarowanie przeżyłem... Brzeczki wyszło raptem 16l ... strasznie dużo po drodze zgubiłem 9l ... Co do wydajności to wygląda tak - na 2 sposoby liczenia - bo nie wiem jaki się przyjmuje: (160 x 12) / 4 000 = 48% - wydajność z zasypu wydajność rzeczywista - zakładając że w zasypie jest ok 80% ekstraktu (160 x 12) / (4 000 x 0,8) = 60% Gdybym miał więcej doświadczenia to: 1 - zacząłbym zacierać w 30l nie 25l 2 - wydłużyłbym jeszcze zacieranie 3 - użyłbym bardziej przepuszczalnego materiału i w czasie jak brzeczka grzała się do chmielenia to torbę pomajtałbym w drugim garnku z wodą o tem 80C - takie niby wysładzanie. Burzliwa zakończona: Zlewanie: Osad drożdżowy - zebrałem do słoja więc jeśli ktoś chętny z Warszawy chętnie oddam gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Pierwszy test - mało piany, mało gazu - pije się bardzo przyjemnie - żonie smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się