Oskaliber Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wymyśliłem sobie tą recepturę jakiś miesiąc temu, teraz ją weryfikuję bo czas warzenia się zbliża i zastanawiam się skąd wziąłem tyle tego monachijskiego? Przeglądam inne receptury i albo on nie występuje albo jest go dużo mniej, no ale przejdźmy do konkretów: 16Blg, 19SRM, 69IBU Pale Ale 3.8kg Monachijski 1.4kg Carapils 0.25kg Caraamber 0.25kg Caramel/Crystal 30EBC 0.25kg Zacieranie jednotemperaturowe 66C Chmielenie: Simcoe 25g - 60min Citra 10g - 25min Simcoe 10g - 20min Cascade 10g - 15min Citra 15g - 2min Simcoe 15g - 2min Cascade 15g - 2min Cascade 15g - na zimno Citra 15g - na zimno Gips piwowarski 4g Mech irlandzki 4g Safale US-05 Czy wyjdzie z tego coś sensownego? Co byście zmienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dla mnie OK. Trochę dużo wszelkich karmelowych, ale jasnych więc ujdzie. Myślę, że w AIPA-ie kluczowe jest chmielenie, a to daje dużą dowolność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wywal Carapils i zostaw do jakiegoś pilsa, przy takim składzie słodów podstawowych przejdzie niezauważalny. Zacieranie powinno być wytrawne, myślę, że 65°C może być lepsze ale to już szczegół. Trochę przekombinowane to chmielenie w okolicy 20 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Już mam tego Carapilsa kupionego i ześrutowanego, a pilsy to najbliżej w zimę, więc się zepsuje to go już sypnę. Prześledziłem dużo receptur na AIPA w 'zapiskach piwowarów domowych' i czasami też widziałem nieźle kombinowane pomysły na chmielenie, więc zrobię tak jak piszę i zobaczymy co z tego wyjdzie Zastanawia mnie tylko ten monachijski. Nie za dużo go tam? W końcu z tego co czytam, ma on wzmacniać słodowość w piwie, a przecież nie o słodowość nam w AIPA chodzi. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Pale ale też daje jej trochę. w AIPA bardziej chodzi o to żeby karmelu nie było. Spokojnie możesz w ogóle wywalić karmele i zachować do np. bursztynowego amerykańskiego ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wymieszaj chmiele i dodawaj porcjami co ileś minut (dowolność) Osobiście chmieliłem tak dwie swoje AIPY i efekty są co najmniej "ciekawe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Mnie się ta receptura podoba, z wyjątkiem tego monachijskiego. Z mojego doświadczenia monachijski pasuje do amerykanskich piw (z drożdżami Chico i amerykańskimi chmielami), ale tylko do ok. 10% zasypu, powyżej tej ilości psuje smak piwa. Z drugiej strony jeden z nowszych IPAs, Zombie Dust używa dużo monachijskiego i jest podobno dobre. PS. Właśnie przeczytałem mój post i to zupełnie nie ma sensu, więc zrób to co codziennie robi moja żona: zignoruj mnie pobłażliwie, po czym zrób to co chciałeś zrobić. qNik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się