VeryBerry Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. Jak juz napisałem w poście powitalnym, rozpoczynam moją przygodę z prawdziwym warzeniem:) Przygotowałem sobie własny przepis na moje "piwo marzeń". Nie chce rozpoczynać od prostych warek ponieważ na początek chciałbym się przekonać dodatkowo że ten cały czas spędzony przy zacieraniu jest tego wart i że piwa któego sobie sam nawarzę nie będę mógł kupić w żadnym markecie!:> VeryBerryPA (23l): słody: ilość: 1 Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® 2,5 kg 2 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann ® 0,7 kg 3 Słód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann 0,2 kg 4 Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® 0,4 kg 5 Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann ® 1 kg chmiele 1 Chmiel Citra (USA) 12,7% A-A 15 g 2 Chmiel Styrian Golding (SLO) 4,1 % A-A 15 g 3 Chmiel Perle (DE) 9,7 % A-A 30 g drożdże Drożdże Safbrew S-33 1 paczka Zacieranie: - 20min. temperatura 63st - podgrzać do 67st - trzymać do czasu otrzymania negatywnej skrobi. chmielenie czas: 65min. - perle po pierwszych 5min gotowania - styrian 25min przed końcem chmielenia - citra 15min przed końcem chmielenia co sądzicie o tym przepisie? Wyjdzie z tego coś do czego będzie można się przyssać? ps. Zastanawiałem się nad wyborem drożdży bo na ich temat jestem aktualnie całkowicie zielony (w gre wchodza tylko drozdze suche) z góry dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Do takiego piwa na pewno wziąłbym us-05, a nie s-33. Nie wiem czemu ma być to Twoje piwo marzeń, przecież to będzie dopiero 5 warka w tym 1 zacierana. Pomyśl o czymś prostym, zachowaj chmielenie j.w. daj 5 kg pale ale i dodatkowo 0,5 karmelowego ok. 120 EBC. Do tego us-05 i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Wg mnie zdecydowanie za dużo słodów specjalnych. Słody bazowe - jak sama nazwa wskazuje - powinny dominować w zasypie, słody specjalne powinny być tylko dodatkami. Ja bym dał 4 kg Pale Ale 1kg Monachijski II 500g Abbey Malt Chmiele możesz tać takie jak piszesz, choć stosujesz niecodzienne połączenie chmieli europejskich i amerykańskich Drożdże zdecydowanie US-05 Zacieranie - na lenia 75min w 65 stopniach i na pewno wyjdzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Do takiego piwa na pewno wziąłbym us-05, a nie s-33. Nie wiem czemu ma być to Twoje piwo marzeń, przecież to będzie dopiero 5 warka w tym 1 zacierana. Pomyśl o czymś prostym, zachowaj chmielenie j.w. daj 5 kg pale ale i dodatkowo 0,5 karmelowego ok. 120 EBC. Do tego us-05 i będzie OK. napisałem piwo marzeń, ponieważ próbowałem stworzyć konsystencje oraz aromat wg pewnego schematu który pojawił mi się w głowie, i po uzyskaniu efektu o którym myślałem te piwo było by perfekcyjne dla moich kubków smakowych. Fakt, że efekt pradopodobnie nie będzie taki jak się spodziewam bo to pierwsza warka zacierana, i nie obędzie się bez błędów, ale mam nadzieje ze będzie to coś chociaż zbliżonego do tego co chce osiągnąć: - intensywny czerwony kolor - wyrazisty słodowo-karmelowy smak - zrównoważona goryczka z odrobiną egzotycznego orzeźwienia (stąd chmiel o aromacie cytrusów) Wg mnie zdecydowanie za dużo słodów specjalnych. Słody bazowe - jak sama nazwa wskazuje - powinny dominować w zasypie, słody specjalne powinny być tylko dodatkami. Faktycznie mogło być ich trochę dużo, wiec zmieniłem proporcje i wyglądają one następująco: Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® 3 kg Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann ® 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann 0,2 kg Słód Caraamber ® 60-80 EBC Weyermann ® 0,3 kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann ® 1 kg Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura. Nie uważam, żeby robienie piwa z dwóch słodów jest pójściem na łatwiznę. Samo zacieranie jest już dużym wyzwaniem, a piwa z dwóch słodów będziesz z pewnością robił w przyszłości. Dwa słody nie znaczy, że wyjdzie marne piwo. Edytowane 27 Czerwca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zrobiłem niedawno świetne piwo z 1 słodu. Adrian też miał okazję próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Zrobiłem niedawno świetne piwo z 1 słodu. Adrian też miał okazję próbować. Było wyśmienite Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Szczerze mówiąc im bardziej kombinuję ze swoimi piwami i sklejam swoje receptury tym więcej wad w swoich piwach znajduje, także na początek nie polecam kombinować Ze swoich 4 warek za najlepszą wciąż uznaję drugą, która była zwykłą pszenicą, 2 słody + szczypta karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Nie chce w pierwszej warce iść całkowicie na łatwizne warząc z 2 słodów. Chce trochę poznać smaki oraz właściwości składników i m.in stąd bardziej skomplikowana receptura. Pod wpływem reklam koncerniaków chyba, można zaobserwować nowy podział receptur: ze względu na ilość zastosowanych słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Jak jest tych słodów od groma to czemu ich nie stosować?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Tylko dlatego, że jest ich od groma? Moim zdaniem każdy składnik pełni określoną rolę w piwie, jak ich namieszasz od groma, to i tak nie będziesz wiedział co który wniósł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Masz rację. Chodziło mi o to, że jest ich tyle, że kupuje się sporo, a potem gdy zaczynają się terminować zastanawiasz się jak tu je na siłę wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Odnośnie receptur z 5-cioma i więcej różnych rodzajów słodów, tak z drugiej strony dodam, że w tym sezonie jedne z lepszych piw które uwarzyłem to było 100% pils Edytowane 3 Lipca 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Stosowanie większej ilości słodów powinno być jakoś umotywowane. Ok, warzyłem 6 zbóż, ale wg receptury z CP - sam bym takiej nie złożył. Jak teraz planowałem kilka warek, zawsze sprawdzałem już istniejące przepisy, starałem się doczytać co i dlaczego się w nich wzięło. W sumie co z tego, że dołożysz jakiegoś słodu, skoro piwo na tym nie zyska, bo będzie go za mało? Na początek warto trzymać się sprawdzonych receptur, co nie oznacza, że nie można eksperymentować. Za moje największe osiągnięcie uważam modyfikację zacierania dla 6 zbóż z CP, tak, żeby osiągnąć pełniejsze, mniej wytrawne piwo. Powiodło się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Tak mnie trochę nastraszyliście swoimi postami. Ale o to w sumie mi chodzilo - czyli o warażenie waszej opinii. To że nie jest taka jaką bym chciał otrzymac to już inna bajka Zastanowie się jeszcze nad moim pierwszym prawdziwym piwkiem i moze na poczatek sprobuje jakiegoś sprawdzonego przepisu jak grand champion belgijskie pale ale, czy "czerwony topór" IRA z wiki.piwo. Na początek warto trzymać się sprawdzonych receptur, co nie oznacza, że nie można eksperymentować. Za moje największe osiągnięcie uważam modyfikację zacierania dla 6 zbóż z CP, tak, żeby osiągnąć pełniejsze, mniej wytrawne piwo. Powiodło się no ja tez sugerowalem sie belgijskim pale ale, i troche w nim namieszalem wg wlasnego uznania- najwiecej w chmielach bo w moim przepisie zmienily sie calkowicie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się