Jump to content

warka dwu słodowe


Recommended Posts

Piłem ostatnio warka mocne dwu słodowe , ma ktoś może pomysł jaki skład wybrać żeby zrobić coś w tym klimacie ?

Edited by pepe11
Link to comment
Share on other sites

Przecież to normalna warka strong.

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

Link to comment
Share on other sites

nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp

 

Reklama to jednak potężne narzędzie. Wystarczy napisać "piwo dwusłodowe" i dla wielu już jest godne uwagi, a nawet naśladowania. Pepe, jak sam napisałeś wyczuwasz posmaki palone więc jeżeli jest dwusłodowe, to musisz użyć słodu pilzneńskiego i palonego. Acha, nie zapomnij o kukurydzy, której do Warki dodaje się sporo. Możesz jeszcze dodać syropu glukozowego - będzie bardziej "strong"

Link to comment
Share on other sites

ogółem większość piw koncernowych jest dwusłodowa - słód karmelowy jest używany do korekcji barwy. Tylko te najjaśniejsze piwa na rynku są tylko na pilzneńskim.

Link to comment
Share on other sites

Czasem przy okazji pokazów tłumaczę ludziom jak dają się mamić "dwusłodowością" i "podwójnym chmieleniem" zwanym czasem "dodatkową porcją chmielu". I wówczas mówię im, że zdarzało mi się warzyć piwa, do których sypałem 5 rodzajów słodów.

Link to comment
Share on other sites

"Norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca", co oznacza ni mniej ni więcej że piwo można w naszym kraju robić ze wszystkego ;) Dwu słodowe może oznaczać pilzneński 5%, palony 2%, kukurydza (ryż, cukier, syrop glukozowo-fuktozowy lub mix tych składników) 93%

Link to comment
Share on other sites

Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu :D

 

Bardzo dużo wynika w waszych wpisów :) , cierpliwie odpisze , chodzi mi o efekt jaki uzyskali nie z jakiego to jest świństwa zrobione

piwo mi po prostu pasuje ,, smakowo '' chętnie bym coś podobnego zrobił używając ,, normalnych składników '' . Dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Link to comment
Share on other sites

W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych.

 

Filtracja bardzo zmienia smak piwa.

Dziękuję za pomoc. Odpuszczam sobie .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.