pepe11 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Piłem ostatnio warka mocne dwu słodowe , ma ktoś może pomysł jaki skład wybrać żeby zrobić coś w tym klimacie ? Edytowane 27 Czerwca 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Co to znaczy podobne w klimacie? Zrób mocne jasne i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Co to znaczy podobne w klimacie? Zrób mocne jasne i już. piłeś Warkę o której piszę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przecież to normalna warka strong. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przecież to normalna warka strong. nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 nie pije na co dzień piw koncernowych ale wpadła mi ręce Warka dwu słodowa z takim ciekawym palonym posmakiem , żadne z tych które warzyłem nie było blisko więc nie mam pomysłu na zasyp Reklama to jednak potężne narzędzie. Wystarczy napisać "piwo dwusłodowe" i dla wielu już jest godne uwagi, a nawet naśladowania. Pepe, jak sam napisałeś wyczuwasz posmaki palone więc jeżeli jest dwusłodowe, to musisz użyć słodu pilzneńskiego i palonego. Acha, nie zapomnij o kukurydzy, której do Warki dodaje się sporo. Możesz jeszcze dodać syropu glukozowego - będzie bardziej "strong" Gabe i Sojer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 ogółem większość piw koncernowych jest dwusłodowa - słód karmelowy jest używany do korekcji barwy. Tylko te najjaśniejsze piwa na rynku są tylko na pilzneńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Czasem przy okazji pokazów tłumaczę ludziom jak dają się mamić "dwusłodowością" i "podwójnym chmieleniem" zwanym czasem "dodatkową porcją chmielu". I wówczas mówię im, że zdarzało mi się warzyć piwa, do których sypałem 5 rodzajów słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 "Norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca", co oznacza ni mniej ni więcej że piwo można w naszym kraju robić ze wszystkego Dwu słodowe może oznaczać pilzneński 5%, palony 2%, kukurydza (ryż, cukier, syrop glukozowo-fuktozowy lub mix tych składników) 93% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 "Zawiera słód jęczmienny" Jak to dumnie brzmi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 "Zawiera słód jęczmienny" Jak to dumnie brzmi "może zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 "Zawiera słód jęczmienny" Jak to dumnie brzmi "może zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego" albo: słód i chmiel identyczny z naturalnym,hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Panowie... popłakałem się ze śmiechu! Dzięki za tak wdzięczne podsumowanie tematu Bardzo dużo wynika w waszych wpisów , cierpliwie odpisze , chodzi mi o efekt jaki uzyskali nie z jakiego to jest świństwa zrobione piwo mi po prostu pasuje ,, smakowo '' chętnie bym coś podobnego zrobił używając ,, normalnych składników '' . Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych. Filtracja bardzo zmienia smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 W domu, podobnie smakowego nie zrobisz, bo musiałbyś filtrować. Najlepiej zapomnieć o kopiowaniu piw przemysłowych. Filtracja bardzo zmienia smak piwa. Dziękuję za pomoc. Odpuszczam sobie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się