Jacenty Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis: Do wykonania piwnych lodów potrzebne są: Piwo Porter – 2 szklanki Śmietana kremówka – 2 szklanki Żółtka jaj – 15 sztuk Mleko – 3/4 szklanki Cukier puder – 1 szklanka Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut. Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy! Slonx i Usiu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westmalle Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Szkoda, że wcześniej nie odkryłam tego przepisu. Ale cóż, zimą też można lody wcinać. Na pewno wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Lato się zaczęło, upały nastały, niektórzy sezon zakończyli, a coś trzeba robić. A może lody? Znalazłem taki przepis: Do wykonania piwnych lodów potrzebne są: Piwo Porter – 2 szklanki Śmietana kremówka – 2 szklanki Żółtka jaj – 15 sztuk Mleko – 3/4 szklanki Cukier puder – 1 szklanka Czekoladowe, kokosowe wiórki, kolorowa posypka – do ozdoby wedle uznania Potrzebny będzie sporej wielkości rondel, aby wszystkie składniki się zmieściły. Najpierw wlewamy piwo, które łączymy ze śmietaną kremówką oraz mlekiem. Te trzy połączone składniki gotujemy na bardzo małym ogniu. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Powoli dodajemy gorącą mieszankę z rondla (z piwem) do ubitych żółtek i nieustannie mieszamy, aż do chwili, gdy się zmieszają. Następnie wlewamy całość do rondla i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Masę powinniśmy mieszać ok. 5-6 minut. Następnie gotowy krem wlewamy do miski wypełnionej wodą z lodem, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Po 30 minutach wlewamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Powinny się tam znajdować co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wiórkami i ze smakiem jemy! Przygotowywałeś lody z tego przepisu? Jaką porcję można uzyskać z powyższych proporcji? W piątek wyprawiam urodziny i myślę, że byłoby to znakomita niespodzianka dla przybyłych gości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się