Skocz do zawartości

Browar ***Poremba***


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #74 Pils Bohemski

 

pilzeński 3,5kg

wiedyński 1kg

karmelowy 150 0,1kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 35min dekokt 20min

72C - 30min dekokt 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 15g - 75min

perle 30g - 60min

lubelski 30g - 10min

perle 30g - 2min

 

brzeczki 24,6l

OG - 13Blg (1.052)

FG - 1,4Blg (1.005)

ABV - 6%

drożdże Mangrover Jack's Bohemian Lager suche

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #75 Pils

 

pilzeński 2,2kg

monachijski 1kg

wiedyński 1kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 60min

72C - 10min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 15g - 75min

perle 15g - 45min

perle 15g - 10min

perle 20g - 2min

lubelski 25g - 2min

 

brzeczki 24,1l

OG - 12Blg (1.048)

FG - 1,4Blg 1.005

ABV - 5,6%

drożdże Gozdawa Czech Pilsner 18

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #76 Imperial Belgian Pale Ale

 

pale ale 4kg

monachijski I 1kg

pszeniczny 0,5kg

biscuit 0,3kg

karmelowy 60 0,2kg

karmelowy 30 0,1kg

 

Zacieranie:

64C - 20min

72C - 45min

78C - filtracja

 

Chmielenie

herkules (sz)15g - 60min

perle 20g - 45min

perle 35g - 2min

 

brzeczki 25l

OG - 16,4Blg (1.067)

FG - 1,3Blg (1.005)

ABV - 8,1%

drożdże gęstwa BFiS Gozdawa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #77 Doppelbock

pale ale 2,8kg
pilzeński 1,7kg
wiedyński 1,4kg
monachijski I 1kg
caramunich 0,27kg
caraamber 0,2kg

Zacieranie:
50C - słody i podgrzewanie
63C - 45min
72C - 20min
78C - filtracja

Chmielenie
taurus 15g -75min
perle 30g - 45min

Brzeczki 25l
OG - 18,8Bx 18,2Blg 1.075
FG - 9,5Bx 3,2Blg 1.012
ABV -8,3%
drożdże suche Saflager W 34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #78 Koźlak

 

pale ale 2,3kg

monachijski I 2kg

monachijski II 1kg

wiedyński 1kg

special W® 0,25kg

biscuit 0,24kg

 

Zacieranie:

64-62C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 10g - 60min

perle 20g - 45min

perle 20g - 20min

 

brzeczki 25l

OG - 17Bx 16,5Blg 1.067

FG - 8,2Bx 1.009

ABV - 7,6%

drożdże Bohemian Lager gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #79 Belgian Tripel

 

pale ale 2,5kg

pilzeński 2,4kg

monachijski I 0,9kg

cukier 1kg

 

Zacieranie:

63C - 45min

72C - 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

perle 25g - 30min

 

Brzeczki 26l

OG - 18,9Bx 18,3Blg 1.075

FG - 8,6Bx 1.006

ABV - 9%

drożdze gęstwa BFiS Gozdawa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #80 American Lager

pale ale 2,3kg
kukurydza 2,3kg (mój błąd bo nie skleikowałem kukurydzy tylko poszła odrazu do zacieru)

Zacieranie:
63C - 30min
72C - 30min
78C - filtracja

Chmielenie
amarilo - 25g - 60min
amarilo - 5g - 20min
amarilo - 5g - 15min
amarilo - 10g - 10min
amarilo - 5g - 5min

brzeczki 25l
OG - 9,6Bx 1.038
FG - 4,8Bx 1.007
ABV - 4%
drożdże gęstwa Czech Pilsner 18 Gozdawa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #81 Porter Bałtycki

pale ale 2,7kg
wiedyński 2kg
monachijski I 1,5kg
caraamber 0,4kg
biscuit 0,3kg
carafa I 0,12kg
czekoladowy 1200 0,1kg
pszenica prażona 0,05kg

Zacieranie:
63C - 20min
72C - 40min
78C - filtracja

Chmielenie:
herkules 20g - 60min
perle 30g - 30min

brzeczki 26,5l
OG - 15Bx 1.061
FG - 8,6Bx 1.017

ABV - 5,8%
drożdże gęstwa W34/70

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #82 Schwarzbeir

pale ale 3,5kg
pilzeński 1kg
czekoladowy 1200 0,08kg
carafa II 0,05kg
barwiący 0,07kg zimny ekstrakt do wysładzania

Zacieranie:
63C - 30min
72C - 30min
78C - filtracaj

Chmielenie
magnum 15g - 60min
perle 15g - 60min
perle 30g - 5min

brzeczki 25,7l
OG - 11,2Bx 1.045
FG - 6Bx 1.01
ABV - 4,6%
drożdże gęstwa Bohemian Lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #74 Pils Bohemski

 

pilzeński 3,5kg

wiedyński 1kg

karmelowy 150 0,1kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 35min dekokt 20min

72C - 30min dekokt 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 15g - 75min

perle 30g - 60min

lubelski 30g - 10min

perle 30g - 2min

 

brzeczki 24,6l

OG - 13Blg (1.052)

FG - 1,4Blg (1.005)

ABV - 6%

drożdże Mangrover Jack's Bohemian Lager suche

 

 

Masz jakąś opinię o tych drożdżach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #83 Belgian Pale Ale

 

pale ale 2,7kg

monachijski I 1kg

wiedyński 1kg

carabelge 0,4kg

karmelowy 30 0,25kg

karmelowy 300 0,135kg

 

Zacieranie:

63C - 35min

72C - 25min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

perle 30g - 60min

perle 30g - 15min

perle 30g - 5min

 

brzeczki 26,8l

OG - 12,5Bx 1.05

FG - 6,4Bx 1.009

ABV - 5,3%

drożdże suche Safbrew Abbage

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #84 Jasny Lager

 

kukurydza 2kg - skleikowana w 10l

pilzeński 2,5kg

pale ale 2kg

monachijski I 1kg

wiedyński 0,5kg

melanoidynowy 0,21kg

karmelowy 30 0,2kg

karmelowy 60 0,15kg

 

Zacieranie

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

magnum 10g - 45min

fugles 24g - 30min

EKG 33g - 5min

 

Fermentator 1

brzeczki 24l

OG - 11,9Bx 1.048

FG - 5,2Bx 1.003

ABV - 5,9%

drożdże gęstwa Gozdawa Czech Pilsner

 

Fermentator 2

brzeczki 24l

OG - 11,8Bx 1.047

FG - 5,4Bx 1.005

ABV - 5,5%

drożdże gęstwa Bohemian Lager

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #85 Stout

 

pale ale 2kg

wiedyński 1,5kg

pszeniczny 0,4kg

czekoladowy 1200 0,2kg

karmelowy 600 0,15kg

jęczmień prażony 0,06kg

 

Zacieranie:

63C - 40min

72C - 20min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

herkules (sz) 20g - 60min

lubelski (sz) 30g - 5min

 

brzeczki 26l

OG - 11Bx 1.044

FG - 6Bx 1.011

ABV - 4,3%

drożdże suche Safale S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #86 Belgian Dark Strong Ale

 

pale ale 3,5kg

monachijski II 3kg

wiedyński 0,4kg

carabelg 0,3kg

karmelowy 600 0,28kg

cukier kandyzowany 0,4kg

 

Zacieranie:

63C - 20min

72C - 50min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

perle 25g - 70min

tradition 30g - 70min

tradition 30g - 55min

lubelski (sz) 30g - 5min

 

brzeczki 25l

OG - 19,5Bx 1.081

FO -

ABV -

drożdże gęstwa Safbrew Abbage

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #87 WITAPA

 

pilzeński 2,5kg

pszeniczny 2,1kg

pszenica niesłodowa 0,5kg (skleikowana)

 

Zacieranie:

63C - 30min

72C - 30min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

chinook (sz) 31g - 60min

cascade USA 15g - 45min

curacao 20g - 15min

kolendra 20g - 15min

cascade D 30g - 5min

 

brzeczki 26l

OG - 12Bx 1.048

FG - 6,4Bx 1.01

ABV - 5%

drożdże suche Gozdawa Belgian Witbier

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #88 IRA

 

wiedyński 2,8kg

pale ale 1,7kg

melanoidynowy 0,2kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 60 0,15kg

karmelowy 600 0,05kg

jęczmień palony 0,05kg

 

Zacieranie:

65-67C - 80min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

tradition 45g - 60min

 

brzeczki 26,5l

OG - 12,4Bx 1.050

FG - 6,4Bx 1.009

ABV - 5,4%

drożdże gęstwa Safale S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze piwo uwarzone przez moją dziewczyne.
Warka #89 Belgian Dubbel

 

pale ale 3kg

wiedyński 1,5kg

monachijski II 1,1kg

pszeniczny 0,5kg

karmelowy 60 0,35kg

karmelowy 150 0,21kg

karmelowy 300 0,1kg

 

Zacieranie:

63C - 35min

72C - 40min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 10g - 60min

perle 20g - 45min

perle 15g - 30min

 

brzeczki 25l

OG - 17,5Bx 1.072

FG - 8Bx 1.006

ABV - 8,6%

drożdże Safbrew Abbage gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Sprzątanie magazynu z pszenicy.
Warka #90 Pszeniczniaki I i II

 

pszenica 2,92kg

wiedyński 4,40kg

pszenica ciemna 0,52kg

 

Zacieranie:

40-43C - 60min

52C - 15min

63C - 30min

72C - 45min

78C - filtracja

 

Wysłodziłem 25l o 17Bx

Chmielenie I 13l.
perle 20g - 60min

 

Chmielenie II reszty + 8l 9Bx

magnum 15g 60min

cascade D 30g 5min

 

Brzeczki I dolana przegotowana woda- 21l

OG - 10,5Bx 1.042

FG - 5,1Bx 1.006

ABV - 4,7%

 

Brzeczki II - 22l

OG - 11,5Bx 1.046

FG - 6Bx 1.009

ABV - 4,8%

 

Starter 1,5l drożdzy Gozdawa BW11.

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #91 Porter Pszeniczny

 

pszenica 3kg

pale ale 2kg

wiedyński 2kg

special W 0,25kg

biscuit 0,2kg

karmelowy 600 0,2kg

czekoladowy 1200 0,15kg

pszenica prażona 0,15kg

 

Zacieranie:

52C - 10min

63C - 25min

72C - 40min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 30g - 60min

tradition 30g - 5min

 

brzeczki 27l

OG - 18,9Bx 1.078

FG - 9,7Bx 1.013

ABV - 6%

drożdże Gozdawa BW11 gęstwa

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #92 American Amber Ale

 

pale ale 3,5kg

wiedyński 2,5kg

pilzeński 2kg

karmelowy 30 0,4kg

karmelowy 60 0,3kg

karmelowy 150 0,2kg

karmelowy 600 0,15kg

 

Zacieranie:

67C - 65C - 45min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 30g - 60min

centennial 20g - 60min

 

Fermentator 1

brzeczki 22,5l

OG - 13,4Bx 1.054

FG - 6,5Bx 1.008

ABV

chmielenie na zimno:

20g cascada sz USA

10g cascada D

10g centennial USA

 

Fermentator 2

brzeczki 23l

OG - 13,6Bx 1.055

FG -

ABV

 

Starter z U.S. West Coast suche

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #93 Stout kawowy

 

wiedyński 3kg

monachijski I 1,4kg

płatki owsiane 0,5kg

jęczmień prażony 0,3kg

carafa I 0,17kg

 

Zacieranie:

66C 68C - 75min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 25g - 60min

 

brzeczki 25l

OG - 12,7Bx 1.0513

FG - 6,5Bx 1.013

ABV - 5,2%

drożdże gęstwa U.S. West Coast

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #94 IPA

 

pale ale 4kg

pilzeński 1,3kg

monchijski 0,5kg

karmelowy 60 0,2kg

 

Zacieranie:

66C 68C - 80min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

equinox 25g - 62min

centennial 28g - 62min

 

Na zimno:

amarillo 15g

mosaic 15g

equmox 15g

 

brzeczki 25,5l

OG - 14,5Bx 1.059

FG - 6,5Bx

ABV - 6,5%

drożdże gęstwa U.S. West Coast

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #95 German Pale Ale

 

pale ale 2,5kg

monachijski 2,5kg

karmelowy 150 0,05kg

 

Zacieranie:

66C 68C - 75min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

magnum 20g - 60min

perle 15g - 30min

tradition 15g - 30min

perle 15g - 5min

tradition 30g - 5min

 

brzeczki 25l

OG - 13Bx 1.0526

FG - 6,1Bx 1.011

ABV - 5,6%

drożdże US-05

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka # 96 Old Ale

 

monachijski I 6kg

płatki owsiane 0,5kg

pale ale 0,3kg

caraamber 0,15kg

carabelg 0,15kg

 

Zacieranie:

63C - 45min

72C - 15min

78C - filtracja

 

Chmielenie:

tradition 30g - 60min

perle 20g - 60min

cukier 300g - 15min

 

brzeczki 26l

OG - 18,4Bx 1.0759

FG - 8Bx 1.01

ABV - 9%

gęstwa US-05

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.