Jump to content

Browar ***Poremba***


Recommended Posts

Witam

Na początku mojej zabawy w warzenie piwa domowego rzuciłem się od razu na warzenie z zacieraniem. Duża pomoc teoretyczna otrzymałem od Pierona któremu dziękuje. :)

 

Warka #1 Piwo jasne.

Słód pilzneński 5kg

 

Chmiel:

Sybilla 60g - 60min

Lubelski 40g 15min

 

Zacieranie:

10' - 52°C

20' - 63°C

40' - 73°C

77°C - filtracja

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Wysładzanie:

I tu mój brak doświadczenia i wiedzy nie wiedziałem iloma litrami wysładzać. Po chmieleniu wyszło mi 19l brzeczki o gęstości 16Blg.

 

Fermentacja burzliwa 3.06-5.06 (5,5Blg)

Fermentacja cicha 5.06-16.06 (5Blg)

 

Refermentacja: 103g glukozy

 

31x0,5l reszta wypita podczas meczu :P

Edited by czeki
Link to comment
Share on other sites

Warka #2

Słód pilzneński 5kg

Słód karmelowy ciemny 0,3kg

 

Chmiel:

Sybilla 50g - 60min

Lubelski 40g - 15min

 

Zacieranie:

10' - 52°C

60' - 66-67°C

78' - filtracja

 

Wysładzanie:

3x5l 1x2,5l

25,5l brzeczki 12,5Blg

 

Safale S-04 z poprzedniej warki

 

Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg

Fermentacja Cicha 20.06-

Edited by czeki
Link to comment
Share on other sites

Ja się cieszę, bo Czeki to wspaniały uczeń i wszystko szybko połknął wraz z bakcylem.

Powodzenia życzę no i kwasa, bo to nieodłączny gadżet piwowara - tylko że Czeki używa clo2 więc będzie trudno. :okey:

Link to comment
Share on other sites

A w sobotę #2 warka do butelek idzie i kolejne piwko warzone

Warka @3 Otto's Albert

Słód pilzneński 2,8kg

Słód monachijski 1,8kg

Słód cara 0,3kg

Słód pszeniczny 0,25kg

Słód melanoiden 0,12kg

Słód czekoladowy 0,08kg

 

Chmiel:

Sybilla 35g - 60min

Lubelski 20g- 20min

 

Zacieranie:

64°C

Edited by czeki
Link to comment
Share on other sites

Witam

Warka #3

 

Zacieranie:

64°C - 60'

 

Wysładzanie

2x5l 1,1,5

 

Po gotowaniu wyszło mi 22l o gęstości 14Blg i tu pytanie do was ile przegotowanej wody muszę dodać by gęstość spadła do 12Blg?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki kupie sobie 5l wody niegazowanej i doleje pierw te 3 litry i zobaczę jak się zmieni gęstość. Drożdże i tak dopiero jutro dodam bo starter dopiero w przygotowaniu.

Link to comment
Share on other sites

Warka #2 zeszła do 3,5Blg przelana do fermentatora z kranikiem jutro butelkowanie.

Warka #3 12Blg dodany starter S-04 z warki 2.

Link to comment
Share on other sites

Warka #2

 

Słód pilzneński 5kg

 

Słód karmelowy ciemny 0,3kg

 

 

Chmiel:

 

Sybilla 50g - 60min

 

Lubelski 40g - 15min

 

 

Zacieranie:

 

10' - 52°C

 

60' - 66-67°C

 

78' - filtracja

 

 

Wysładzanie:

 

3x5l 1x2,5l

 

25,5l brzeczki 12,5Blg

 

 

Safale S-04 z poprzedniej warki

 

 

Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg

 

Fermentacja Cicha 20.06-

 

 

 

Fermentacja cicha 20.06-10.07 3,5Blg

 

 

Glukozy 158g do refermentacji.

 

 

Butelkowanie

 

39x0,5l

 

6x0,66l

1l do degustacji :D

Edited by czeki
Link to comment
Share on other sites

Warka @3 Otto's Albert

Słód pilzneński 2,8kg

Słód monachijski 1,8kg

Słód cara 0,3kg

Słód pszeniczny 0,25kg

Słód melanoiden 0,12kg

Słód czekoladowy 0,08kg

 

Chmiel:

Sybilla 35g - 60min

Lubelski 20g- 20min

 

Zacieranie:

64°C

 

12Blg dodany starter S-04 z warki 2.

 

Burzliwa:

9.VII-15VII 3,5Blg

Link to comment
Share on other sites

Witam

Mam pytanie do was zebrałem gęstwe do słoika 2l i na dnie o siadły mi drożdże i pytanie do was to poniżej lini ciemniejsze to martwe drożdże a jaśniejsze to żywe ?

 

drożdże

Link to comment
Share on other sites

Urlop czas zacząć zakasać rękawy i poświęcić się przyjemnościom ;) Żałuje że tak późno zacząłem warzyć miał bym więcej przyjemności na urlopie ale za rok to na pewno piwniczka będzie dobrze zaopatrzona :P .

 

Warka #4 Dry Stout

 

Słód pilzneński 5kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

Jęczmień palony 0,3kg

Słód carafa I 0,2kg

 

Zacieranie 20L

63 - 40min (słody jasne)

72 - 20min (dodane słody ciemne na początku przerwy)

76 - 10min filtracja

 

Wysładzanie:

2 x 5L

1 x 2,5

Gotowanie 70min

Chmielenie:

Sybilla - 40g 60min

Lubelski - 30g 20min

 

Chłodzenie 40min do temperatury 34C pozostawione w garnku na noc by natura sama resztę schłodziła.

Przelane do fermentatora bez osadu i wyszło 21,5 l brzeczki 15Blg, więc dolałem mineralki 3l i spadło do 13Blg tak zostawiłem.

 

Drożdże to starter z poprzedniej warki S-04. Temperatura zadania to 22C

Burzliwa: 22.07-25.07

Cicha: 25.07-11.08

158gram glukozy

 

Butelkowane

40x0,5l

2x1,5l

Edited by czeki
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.