Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 A start po 24+h to koszmarny lag. Nie przesadzaj, koszmarny to jest po 72. Po 24 to ledwie opóźniony. Na zebranej gęstwie z poprzedniego piwa? Zgodzę się, że z laboratoryjnie przygotowanych fiolek, lub paczek można sobie pozwolić na lag 24h+. Ale w przypadku gęstwy pobranej w kuchennych warunkach i do tego przechowywanych w mało sterylenej lodówce to bym się trochę obawiał w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Odkąd robię drożdżom pobudkę w kolbie 24h to dla mnie lag ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Mi lagerowe drozdze ruszyly dopiero po 4 dniach czyli okolo 96h. To byl lag. Ale piwo ladnie zeszlo do 3 blg a dzisiaj zabutelkowalem. W smaku jak najbardziej okej. Wiec dla mnei 24h to dobry wynik. Zwlaszcza ze wczesniej Ale, na tych drozdzach, ale zhydratyzowanych suchych ruszyl po 17h wiec nie wiele wielka roznica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ale (górna frmentacja) i lager (raczej dolna) na tych samych drożdżach? Muszę się jednak wiele poduczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Ale (górna frmentacja) i lager (raczej dolna) na tych samych drożdżach? Muszę się jednak wiele poduczyć. Zle zrozumiales, albo ja nie jasno napisalem. Lager na S-23 ruszyl mi dopiero po 4 dniach. Ale na suchych s-04 ruszyl po 17h, a pozniej stout na gestwie z Ale'a ruszyl po ~24h. gestwa miala 4 tyg. tyle gwoli wyjasnien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Moj starter W 2308 z saszetki napuchnietej ruszyl po 24h, a 1 pokolenie po12h. Zalalem je 15 Blg brzeczka i zostwilem w spokoju na 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Książkowa granica to 2 tygodnie. Starszych gęstw możesz używać na własną odpowiedzialność Ostatnia moja pszenica zadana została gęstwą, która 6 miesięcy spędziła w lodówce. Gęstwa z Mauribrew Weiss. Było to czwarte jej pokolenie, pierwszy raz użyte jakoś w lipcu 2013, pół saszetki. Nie ukrywam, że był to eksperyment, chciałem sprawdzić czy jest sens trzymania gęstwy tak długo. Okazało się, że piwo jest zupełnie normalne, żadnych niepokojących smaków czy aromatów. W żaden sposób jej nie rewitalizowałem. Po prostu wyciągnąłem z lodówki, poczekałem aż nabierze temperatury pokojowej, zlałem piwo z wierzchu, dolałem trochę świeżej brzeczki w trakcie warzenia i taką wlałem do fermentora. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Jacenty ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Rewitalizacja starej gęstwy to super sprawa jak by ktoś w piwnicy, ruinie, archiwum czy gdziekolwiek znalazł butelkę piwa i na dnie coś tam było. Powyżej miesiąca albo z jakimś paprochem na wierzchu do plum żyjątkom w rurach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 No Jacenty! Wyznaczasz granice.... Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jest to zachowanie ryzykowne, proszę to wziąć pod uwagę przy chomikowaniu gęstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dokładnie: zawsze jest to na własną odpowiedzialność. Potem nie płakać, jak piwo nie wyjdzie, nie wystartuje, albo będzie miało dziwne zapachy/smaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) 6 miesięcy to bym nie ryzykował ale co sądzicie o gęstwie która ma jakieś 6 tygodni? Ile z reguły trzymacie gęstwę? Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) 6 miesięcy to bym nie ryzykował ale co sądzicie o gęstwie która ma jakieś 6 tygodni? Ile z reguły trzymacie gęstwę? Książkowa granica to 2 tygodnie. Starszych gęstw możesz używać na własną odpowiedzialność Osobiście nie używam starszej niż tydzień. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 6 miesięcy to bym nie ryzykował ale co sądzicie o gęstwie która ma jakieś 6 tygodni? Ile z reguły trzymacie gęstwę? 6 tygodni, moim zdaniem nie ma strachu, o ile dba się o sterylność przy zbieraniu gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jest to zachowanie ryzykowne, proszę to wziąć pod uwagę przy chomikowaniu gęstw. Dokładnie tak. Jak pisałem, to był eksperyment. Udał się, ale to nie znaczy, że warto ryzykować. Ja nie mam zamiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ludki, nie zadawajcie pytań, czy X tygodni jest ok. Zasada jest prosta: "Książkowa granica to 2 tygodnie. Starszych gęstw możesz używać na własną odpowiedzialność" Jeśli macie starszą gęstwę, ale pachnie ok, jesteście pewni swojego procesu - robicie co chcecie. Aha, pamiętajcie, że jeśli macie problemy z infekcjami, to nawet 2 tygodnie to za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Z czego wynika ta "książkowa granica"? Czemu to akurat nie 3 tygodnie albo tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Z tempa ginięcia komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 dla mnie 2 tygodnie są bardzo ryzykowne (aczkolwiek taką gęstwę również zadawałem) 5-7 dni to optymalny czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 No ale jeżeli zrobimy z takiej kilkutygodniowej gęstwy starter to da się namnożyć ją do wymaganej ilości komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zastanawiam się po co ryzykować.Jeżeli nie chcesz wydawać dużo kasy mozesz kupić paczkę suchych drożdży koszt nieduży, efekt przyzwoity (drożdże świeże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 No ale jeżeli zrobimy z takiej kilkutygodniowej gęstwy starter to da się namnożyć ją do wymaganej ilości komórek. Bez sprzętu laboratoryjnego nie będziesz w stanie ocenić viability gęstwy. Namnożyć oczywiście zawsze można, chodzi jednak o to, żeby mnożyć drożdże, a nie inne organizmy, które są w gęstwie. To oznacza, że najpierw trzeba zrobić hodowlę na agarze, a potem propagować z kolonii pewniaków, idealnie z jednej komórki. W domu jest to skórka niewarta wyprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) No ale jeżeli zrobimy z takiej kilkutygodniowej gęstwy starter to da się namnożyć ją do wymaganej ilości komórek. Zgoda już to wyjaśnił. Nie chodzi o kwestię samego namnożenia, ale o jakość tego, co namnożysz. Czasem możesz namnożyć nawet same drożdże, ale w wyniku mutacji i ogólnie słabej kondycji dostaniesz w piwie dziwne smaki/aromaty. Dlatego tak bardzo popularne twierdzenie: "wyjąłem z lodówki gęstwę po pół roku, ogrzałem, dodałem do brzeczki i fermentacja wystartowała" jest o kant dupy potłuc. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 No dobra przekonaliście mnie Wychodzi z tego, że najlepiej zrobić serię piw na jednych drożdżach tydzień po tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 A mnie ciekawi czemu gestwa, po 1 miesiacu w lodowce skwasniala. Piwo z ktorej zebralem gestwe jest bardzo dobre, wczoraj sie nagazowalo i zadnych wad nie czuc. Sloik byl oczywiscie wyparzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się