Jump to content

Ale na bazie pilzneńskiego

kol4

Recommended Posts

Witam

Przeprowadziłem ostatnio swoje pierwsze zacieranie wg następującej receptury na 20 L :

- 4,5 kg słodu pilzneńskiego zacierane 62 st przez 30 ' i 72 st przez 30 ' poczym podgrzanie do 78 st.

- gotowanie brzeczki 70 min w tym chmielenie ( 30 g sybili 60 ' + 25 g lubelskiego 15 ').

- zawartość ekstraktu w brzeczce nastawnej 11 blg.

- do fermentacji zadałem drożdże S33,

Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st.

Rozlew z 4 g cukru/0,5 L.

Leżakowanie w 17-18 st.

Pytanie moje jest następujące:

- czy dopatrujecie się tu jakiś błędów w sztuce ( recepturę opracowałem po przeczytaniu wielu różnych receptur dostępnych na forum, chciałem się zbliżyć do koelscha).

- czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur.

Edited by kol4

- czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur.

Zrobiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo

http://www.piwo.org/topic/5423-browar-mistrevich-warzy/?do=findComment&comment=113183 tylko inaczej chmielone.

użyłem tych samych drożdży (s33), zaś temperaturę fermentacji miałem identyczną. Wyszło proste, bardzo pijalne piwo (aczkolwiek bez szaleństw smakowych), u mnie mocno opalizujące (ostatnia butelka wypita w czerwcu br, nadal nie była klarowna - mimo że na cichej klarowałem żelatyną).

Dałem 7g cukru/l - nie było przegazowane.

Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st.

Może być za krótko dla tych drożdży. Koledzy gdzieś na forum zgłaszali ślamazarne fermentowanie tego szczepu.

edit: Coś gdzieś mi dzwoniło :P Zerknąłem w wątek i chodziło o słabe odfermentowanie

A tak poza tym 'będzie Pan zadowolony' :D

Edited by Swiaderny

Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę

Edited by ukko

Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę

sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół?

sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół?

Użyłem 0,15 kg słodu prażonego z Żywca.

Sądze, że masz problemy z wysładzaniem (pewnie za szybko - słaba wydajność), ale przy pierwszej warce to w sumie normalne, z czasem będzie lepiej.

To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) .

To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) .

Kolega zacierał metodą BIAB?

Polecam worek z materiału poliestrowego. Np. taki jaki stosuje się w produkcji flag reklamowych.

Niema tragedii z odcieknięciem.

• 3 weeks later...

Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci :) . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy?

Mam jeszcze jedno pytanko - wczoraj otwarłem pierwszą butelkę po ok 4 tyg od butelkowania. Goryczka wyczuwalna, leciutka słodowość też jest ale brak mi aromatu chmielowego w zapachu i posmaku - czyżby 25 g lubelskiego na ostatnie 15' to za mało ?

Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci :) . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy?

Materiał można dostać u producenta flag reklamowych i uszyć we własnym zakresie.

• 2 weeks later...

Czy mieli byśćie jakieś ewentualne wskazówki co do chmielenia ? Chciał bym uzyskac troszkę większa goryczke i wyraźnie chmielowy aromat.