kol4 Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 (edited) Witam Przeprowadziłem ostatnio swoje pierwsze zacieranie wg następującej receptury na 20 L : - 4,5 kg słodu pilzneńskiego zacierane 62 st przez 30 ' i 72 st przez 30 ' poczym podgrzanie do 78 st. - gotowanie brzeczki 70 min w tym chmielenie ( 30 g sybili 60 ' + 25 g lubelskiego 15 '). - zawartość ekstraktu w brzeczce nastawnej 11 blg. - do fermentacji zadałem drożdże S33, Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Rozlew z 4 g cukru/0,5 L. Leżakowanie w 17-18 st. Pytanie moje jest następujące: - czy dopatrujecie się tu jakiś błędów w sztuce ( recepturę opracowałem po przeczytaniu wielu różnych receptur dostępnych na forum, chciałem się zbliżyć do koelscha). - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Edited July 3, 2012 by kol4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaug Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Sądzę, że planujesz zbyt dużo cukru i wyjdzie zanadto gazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pieddro Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Zrobiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo http://www.piwo.org/topic/5423-browar-mistrevich-warzy/?do=findComment&comment=113183 tylko inaczej chmielone. użyłem tych samych drożdży (s33), zaś temperaturę fermentacji miałem identyczną. Wyszło proste, bardzo pijalne piwo (aczkolwiek bez szaleństw smakowych), u mnie mocno opalizujące (ostatnia butelka wypita w czerwcu br, nadal nie była klarowna - mimo że na cichej klarowałem żelatyną). Dałem 7g cukru/l - nie było przegazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 (edited) Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Może być za krótko dla tych drożdży. Koledzy gdzieś na forum zgłaszali ślamazarne fermentowanie tego szczepu. edit: Coś gdzieś mi dzwoniło Zerknąłem w wątek i chodziło o słabe odfermentowanie A tak poza tym 'będzie Pan zadowolony' Edited July 3, 2012 by Swiaderny Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 (edited) Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę Edited July 3, 2012 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Użyłem 0,15 kg słodu prażonego z Żywca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted July 3, 2012 Share Posted July 3, 2012 Polecam ten wątek. Monachijski i karmelowe można ograniczyć do minimum i też będzie gites. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 Sądze, że masz problemy z wysładzaniem (pewnie za szybko - słaba wydajność), ale przy pierwszej warce to w sumie normalne, z czasem będzie lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kol4 Posted July 4, 2012 Author Share Posted July 4, 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted July 4, 2012 Share Posted July 4, 2012 No ...jak durzym to nie miało prawa dobrze wyjść! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted July 6, 2012 Share Posted July 6, 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Kolega zacierał metodą BIAB? Polecam worek z materiału poliestrowego. Np. taki jaki stosuje się w produkcji flag reklamowych. Niema tragedii z odcieknięciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kol4 Posted July 26, 2012 Author Share Posted July 26, 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Mam jeszcze jedno pytanko - wczoraj otwarłem pierwszą butelkę po ok 4 tyg od butelkowania. Goryczka wyczuwalna, leciutka słodowość też jest ale brak mi aromatu chmielowego w zapachu i posmaku - czyżby 25 g lubelskiego na ostatnie 15' to za mało ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Materiał można dostać u producenta flag reklamowych i uszyć we własnym zakresie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 Może worek do filtracji farby? http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kol4 Posted August 9, 2012 Author Share Posted August 9, 2012 Czy mieli byśćie jakieś ewentualne wskazówki co do chmielenia ? Chciał bym uzyskac troszkę większa goryczke i wyraźnie chmielowy aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted August 9, 2012 Share Posted August 9, 2012 (edited) ilość na 25-30l 30-40g magnum lub 40-55 marynki 60' 60-80g lubelski lub 50-60 perle 10-15' 20g lubelski lub 20 perle na cichą Edited August 9, 2012 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kol4 Posted August 9, 2012 Author Share Posted August 9, 2012 Dzięki wielkie za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now