kol4 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam Przeprowadziłem ostatnio swoje pierwsze zacieranie wg następującej receptury na 20 L : - 4,5 kg słodu pilzneńskiego zacierane 62 st przez 30 ' i 72 st przez 30 ' poczym podgrzanie do 78 st. - gotowanie brzeczki 70 min w tym chmielenie ( 30 g sybili 60 ' + 25 g lubelskiego 15 '). - zawartość ekstraktu w brzeczce nastawnej 11 blg. - do fermentacji zadałem drożdże S33, Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Rozlew z 4 g cukru/0,5 L. Leżakowanie w 17-18 st. Pytanie moje jest następujące: - czy dopatrujecie się tu jakiś błędów w sztuce ( recepturę opracowałem po przeczytaniu wielu różnych receptur dostępnych na forum, chciałem się zbliżyć do koelscha). - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Edytowane 3 Lipca 2012 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Sądzę, że planujesz zbyt dużo cukru i wyjdzie zanadto gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Zrobiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo http://www.piwo.org/topic/5423-browar-mistrevich-warzy/?do=findComment&comment=113183 tylko inaczej chmielone. użyłem tych samych drożdży (s33), zaś temperaturę fermentacji miałem identyczną. Wyszło proste, bardzo pijalne piwo (aczkolwiek bez szaleństw smakowych), u mnie mocno opalizujące (ostatnia butelka wypita w czerwcu br, nadal nie była klarowna - mimo że na cichej klarowałem żelatyną). Dałem 7g cukru/l - nie było przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Może być za krótko dla tych drożdży. Koledzy gdzieś na forum zgłaszali ślamazarne fermentowanie tego szczepu. edit: Coś gdzieś mi dzwoniło Zerknąłem w wątek i chodziło o słabe odfermentowanie A tak poza tym 'będzie Pan zadowolony' Edytowane 3 Lipca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę Edytowane 3 Lipca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Użyłem 0,15 kg słodu prażonego z Żywca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Polecam ten wątek. Monachijski i karmelowe można ograniczyć do minimum i też będzie gites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Sądze, że masz problemy z wysładzaniem (pewnie za szybko - słaba wydajność), ale przy pierwszej warce to w sumie normalne, z czasem będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 No ...jak durzym to nie miało prawa dobrze wyjść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Kolega zacierał metodą BIAB? Polecam worek z materiału poliestrowego. Np. taki jaki stosuje się w produkcji flag reklamowych. Niema tragedii z odcieknięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Mam jeszcze jedno pytanko - wczoraj otwarłem pierwszą butelkę po ok 4 tyg od butelkowania. Goryczka wyczuwalna, leciutka słodowość też jest ale brak mi aromatu chmielowego w zapachu i posmaku - czyżby 25 g lubelskiego na ostatnie 15' to za mało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Materiał można dostać u producenta flag reklamowych i uszyć we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Może worek do filtracji farby? http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Czy mieli byśćie jakieś ewentualne wskazówki co do chmielenia ? Chciał bym uzyskac troszkę większa goryczke i wyraźnie chmielowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) ilość na 25-30l 30-40g magnum lub 40-55 marynki 60' 60-80g lubelski lub 50-60 perle 10-15' 20g lubelski lub 20 perle na cichą Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi