kol4 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam Przeprowadziłem ostatnio swoje pierwsze zacieranie wg następującej receptury na 20 L : - 4,5 kg słodu pilzneńskiego zacierane 62 st przez 30 ' i 72 st przez 30 ' poczym podgrzanie do 78 st. - gotowanie brzeczki 70 min w tym chmielenie ( 30 g sybili 60 ' + 25 g lubelskiego 15 '). - zawartość ekstraktu w brzeczce nastawnej 11 blg. - do fermentacji zadałem drożdże S33, Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Rozlew z 4 g cukru/0,5 L. Leżakowanie w 17-18 st. Pytanie moje jest następujące: - czy dopatrujecie się tu jakiś błędów w sztuce ( recepturę opracowałem po przeczytaniu wielu różnych receptur dostępnych na forum, chciałem się zbliżyć do koelscha). - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Edytowane 3 Lipca 2012 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Sądzę, że planujesz zbyt dużo cukru i wyjdzie zanadto gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 - czego mogę się spodziewać po takim doborze składników i temperatur. Zrobiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo http://www.piwo.org/topic/5423-browar-mistrevich-warzy/?do=findComment&comment=113183 tylko inaczej chmielone. użyłem tych samych drożdży (s33), zaś temperaturę fermentacji miałem identyczną. Wyszło proste, bardzo pijalne piwo (aczkolwiek bez szaleństw smakowych), u mnie mocno opalizujące (ostatnia butelka wypita w czerwcu br, nadal nie była klarowna - mimo że na cichej klarowałem żelatyną). Dałem 7g cukru/l - nie było przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Fermentacja burzliwa 1 tydz w tem. 17 - 18 st, fermentacja cicha 2 tyg 17-18 st. Może być za krótko dla tych drożdży. Koledzy gdzieś na forum zgłaszali ślamazarne fermentowanie tego szczepu. edit: Coś gdzieś mi dzwoniło Zerknąłem w wątek i chodziło o słabe odfermentowanie A tak poza tym 'będzie Pan zadowolony' Edytowane 3 Lipca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę Edytowane 3 Lipca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Robiłem w zeszłym roku bardzo podobne piwo z tym że dodałem trochę prażonego słodu i fermentowałem w nieco wyższej temperaturze, wyszło bardzo smaczne. Na goryczkę dawałem Maryńkę sam prażyłeś ten słód?napisz jak-i ile to jest "troche"szklanka?,pół? Użyłem 0,15 kg słodu prażonego z Żywca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Polecam ten wątek. Monachijski i karmelowe można ograniczyć do minimum i też będzie gites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Sądze, że masz problemy z wysładzaniem (pewnie za szybko - słaba wydajność), ale przy pierwszej warce to w sumie normalne, z czasem będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 No ...jak durzym to nie miało prawa dobrze wyjść! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 To sie zgadza, miałem troche prloblemów technologicznych związanych z filtracją i wysładzaniem. Zacierałem w worku bawełnianym tak jak to było gdzies opisane na forum i okazało sie ze po wyjeciu nie odcieka więc musiałem się ratowac durzym sitem:) . Kolega zacierał metodą BIAB? Polecam worek z materiału poliestrowego. Np. taki jaki stosuje się w produkcji flag reklamowych. Niema tragedii z odcieknięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Mam jeszcze jedno pytanko - wczoraj otwarłem pierwszą butelkę po ok 4 tyg od butelkowania. Goryczka wyczuwalna, leciutka słodowość też jest ale brak mi aromatu chmielowego w zapachu i posmaku - czyżby 25 g lubelskiego na ostatnie 15' to za mało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Czy była to metoda BIAB - cos mniej więcej w tej postaci . Pytanie skąd można pozyskać worek poliestrowy? Materiał można dostać u producenta flag reklamowych i uszyć we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Może worek do filtracji farby? http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Czy mieli byśćie jakieś ewentualne wskazówki co do chmielenia ? Chciał bym uzyskac troszkę większa goryczke i wyraźnie chmielowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) ilość na 25-30l 30-40g magnum lub 40-55 marynki 60' 60-80g lubelski lub 50-60 perle 10-15' 20g lubelski lub 20 perle na cichą Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się