tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 mam problem ponieważ zagotowalem 1,3l ekstratu ostygło to w garku. wlałem do tego drożdże i zamieszałem, wlałem do butelki 4l, i zamątowałem rurke fermentacyjną na winklu butelki, szczelnie zeby powietrzeprzechodziło tylko przez rurke, i teraz niewiem czy to zacznie fermentować proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Powinno zacząć. Zamiast rurki fermentacyjnej lepiej przykryć wylot butelki sterylną folią aluminiową, i mieszać zawartość kołysząc butelką od czasu do czasu tomek9507 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 thx, ale na zdjęciach widze to z tymi rurkami, i jak zobacze w tej rurce wode to będe miał pewność. a da się jakoś przyspieszyc ten proces? i po ilu dniach będzie to gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 a mogą byc zwykłe drożdże kuchenne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Lepiej nie, efekt smakowy będzie nie najlepszy mimazy i tomek9507 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 a nadają się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Wydaje mi się, że coder wykazuje bardzo dużo cierpliwości... Myślę że rozsądnym posunięciem przed zadawaniem pytań typu czy drożdże babuni z biedronki się nadają będzie poczytać Wiki oraz forum. Ja zanim zadałem swoje pierwsze pytanie przeczytałem chyba 80% napisanych tu tematów. Po takiej lekturze nie wiele zostaje niejasnych zagadnień. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 MI NIE CHODZI O SMAK TYLKO O %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Atak trolli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Z IQ Forresta Gumpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Nie obrażaj Forresta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Rozumiem, ze OP nadaje z Norwegi badz innego kraju skandynawskiego? PS Lubie takie watki do zamkniecia. Edytowane 10 Lipca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek9507 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 zartuje przecież chodzi mi tylko o to czy na tych drożdżach uda się uważyć piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Jak zaczna pracowac w tym starterze, to raczej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Oczywiście. Choć lepsze by były np drożdże Turbo - tyle że to po 24h musiał byś już pić, bo inaczej zeżarły by wiadro. No i smaku to nie będzie miało za wiele, ale przecież alkohol przykryje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 @Gabe ja jak chce % ze startera, to zawsze wczesniej wychylam kilka 50tek i pozniej lyk startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Coder jest dla mnie mistrzem delikatności W iście angielskim stylu z drożdży piekarniczych nawet bimber będzie kiepski. Są do wypieków jak sama nazwa wskazuje. Piwowarskie do piwa (odpowiedni szczep do danego typu piwa) winiarskie do wina (j/w) gorzelnicze do bimbru piekarnicze do wypieków... Edytowane 10 Lipca 2012 przez mimazy Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 A ja się zastanawiam po co robić starter z drożdży piekarniczych? Przecież w paczce, niekiedy po niecałej złotówce, jest 100 g robaczków. Baaaaaa, przy pierwszych podejściach kostka taka będzie najpewniej czystsza mikrobiologicznie niż starter. Chyba, że szczepimy tanka 10000 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się