Jump to content

witbier i T-58

Recommended Posts

Chciałem uwarzyć wita-zrobiłem taki zasyp :

1,1kg pilzneński

0,85kg pszenica

0,1kg owies

pszenica i owies po ,ześrutowaniu kleikowałem 64-64 stopni 40 minut,następnie 100 st 20minut

Dodałem słód i 66-62 st 60minut 74-72 st 25minut, 76st10minut 78 i filtracja

chmiel lubelski 13gr na 30 minut

na 15minut-7gr kolendry +starta skórka z 5mandarynek,1/3 z cytryny,1/2 z grapefruita - nie było ładnych pomarańczy :)

Wyszło mi 11,2l 12,5 Blg -

Chciałem dać drożdże Brewferm Blanche ale nie było w sklepie,zastanawiałem się między WB 06 a T-58.

T-34 w 1945 pogoniły szkopów do Berlina....to wziąłem T-58 :) Po dwóch dniach w temp 21-22 zeszło do 2,6Blg.Dzisiaj,po kolejnych dwóch dniach bez zmian ,drożdże opadły i od góry trochę klarowniejsze Planowałem tydzień burzliwej i tydzień-10dni cichej ,ale skoro stanęło na 2,6 i przez dwa dni nie drgnęło,to nie wiem,czy przelać wcześniej na cichą(dzisiaj jest czwarty dzień) albo potrzymać na burzliwej np 10 dni i butelkować bez cichej?Nagazować chcę wg kalkulatora na 2,5-2,7vol

Proszę o opinie/uwagi dot. całości

PS

pierwsza warka z użyciem refraktometru-przyszedł z HK dzień wcześniej-niezdecydowanym polecam, super sprawa , zwłaszcza przy wysładzaniu

Edited by marbelka

Witbier jak większość piw pszenicznych nie musi być klarowny, więc możesz spokojnie pominąć cichą fermentacje, zaczekaj jeszcze z 4 dni i ładuj do butelek. Ja pierwszego wita robiłem na S-33 i wyszedł dobry bo to drożdże obojętne. T-58 z tego co czytałem wyszczególniają przyprawy w piwie i są lekko ziołowe, ciekaw jestem efektów w sumie jak wyjdzie :)

Absolutnie nie chcę ,żeby był klarowny! Piwa wychodzą mi z zadowalającą klarownością ale i tak część piwka w butelce mieszam i sru.... na górę :)

Jak gazowałeś tego wita na S33 i do ilu Ci zszedł?

Edited by marbelka

Ostatnio dałem 5 g na 20 litrów i moim zdaniem jest ok, następnym razem spróbuję nawet dać 3 g na 20 l. Pytanie jeszcze, czy używamy równie aromatycznej kolendry, ja używam indyjskiej z Almy, miele ją w dniu warzenia.

Edited by olo333

Moja kolendra jest z Kamisa,myślałem,że to indyjska ,na opkakowaniu jest napisane "Kraj pochodzenia Polska" nie wiedziałem,że u nas kolendra rośnie,kolega na działce ma kolendrę ale natkę

Zobaczymy co wyjdzie :) zabutelkuję bez cichej za cztery dni,tak jak radził Undeath i każę schować na 2-3 tygodnie ,żeby nie kusiło wcześniej :)

Edited by marbelka

Moja kolendra jest z Kamisa,myślałem,że to indyjska ,na opkakowaniu jest napisane "Kraj pochodzenia Polska" nie wiedziałem,że u nas kolendra rośnie,kolega na działce ma kolendrę ale natkę

Prawdopodobnie marokańska. Ilość kolendry najlepiejsz skorygujesz na podstawie tego pierwszego wita. Pamiętaj też, że z czasem jej smak łagodnieje.

Nagazowałem 3,5g na 0,5 litra i było dobrze jeżeli chcesz mocniej nagazowany to daj 4-4,5g/0,5l, ale ja bym nie przesadzał (nie lubię piw mocno gazowanych). Mi S-33 zeszło z 11 do 3 blg, jeżeli masz z kamisa to ja dawałem za pierwszym razem 8gram na 10' i 7g na 5' było za mało nie było jej czuć prawie, teraz dałem 10g na 10' i 10g na 5' i jak próbowałem brzeczki było okej zobaczymy po fermentacji (użyłem tym razem drożdży płynnych wyeast 3994)

Edited by Undeath

No i kolendra kolendrze nierówna - ja ostatnio użyłem sporo indyjskiej (kupiłem mieloną) i w zasadzie jej nie czuć, a tyle samo sklepowej to w ocenie znajomego: "marynata po mięsie"

• 2 weeks later...

dzięki wszystkim za opinie -opiszę tu za jakiś czas co to wyszło

Tak jak obiecałem :

piwo zabutelkowałem 27 lipca dałem 90 gr cukru po ściągnięciu było 10,5 litra,dziś ,po tygodniu pierwsza próba przed zniesieniem do piwnicy(a w niej 21 st :) w nocy trochę mniej -postawiłem na posadzce )- nagazowanie prawie dobre-nie wiem,czy się zwiększy,bo patrząc na butelke widać,że od góry sie klaruje-niepożądane dla wita,ale co tam.W smaku fajnie czuć kolendrę-obawiałem się po niektórych postach,że dałem za dużo,ale dla mnie jest ok,ale zastąpienie skórki pomarańczowej skórką z mandarynek nie było najlepszym pomysłem,

Edited by marbelka