marbelka Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 (edited) Chciałem uwarzyć wita-zrobiłem taki zasyp : 1,1kg pilzneński 0,85kg pszenica 0,1kg owies pszenica i owies po ,ześrutowaniu kleikowałem 64-64 stopni 40 minut,następnie 100 st 20minut Dodałem słód i 66-62 st 60minut 74-72 st 25minut, 76st10minut 78 i filtracja chmiel lubelski 13gr na 30 minut na 15minut-7gr kolendry +starta skórka z 5mandarynek,1/3 z cytryny,1/2 z grapefruita - nie było ładnych pomarańczy Wyszło mi 11,2l 12,5 Blg - Chciałem dać drożdże Brewferm Blanche ale nie było w sklepie,zastanawiałem się między WB 06 a T-58. T-34 w 1945 pogoniły szkopów do Berlina....to wziąłem T-58 Po dwóch dniach w temp 21-22 zeszło do 2,6Blg.Dzisiaj,po kolejnych dwóch dniach bez zmian ,drożdże opadły i od góry trochę klarowniejsze Planowałem tydzień burzliwej i tydzień-10dni cichej ,ale skoro stanęło na 2,6 i przez dwa dni nie drgnęło,to nie wiem,czy przelać wcześniej na cichą(dzisiaj jest czwarty dzień) albo potrzymać na burzliwej np 10 dni i butelkować bez cichej?Nagazować chcę wg kalkulatora na 2,5-2,7vol Proszę o opinie/uwagi dot. całości PS pierwsza warka z użyciem refraktometru-przyszedł z HK dzień wcześniej-niezdecydowanym polecam, super sprawa , zwłaszcza przy wysładzaniu Edited July 19, 2012 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Witbier jak większość piw pszenicznych nie musi być klarowny, więc możesz spokojnie pominąć cichą fermentacje, zaczekaj jeszcze z 4 dni i ładuj do butelek. Ja pierwszego wita robiłem na S-33 i wyszedł dobry bo to drożdże obojętne. T-58 z tego co czytałem wyszczególniają przyprawy w piwie i są lekko ziołowe, ciekaw jestem efektów w sumie jak wyjdzie marbelka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 (edited) Absolutnie nie chcę ,żeby był klarowny! Piwa wychodzą mi z zadowalającą klarownością ale i tak część piwka w butelce mieszam i sru.... na górę Jak gazowałeś tego wita na S33 i do ilu Ci zszedł? Edited July 19, 2012 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 S 33 słabo odfermentowują. Z 12-tu blg potrafią zejść do 5-u Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Jak na mój gust za dużo kolendry. marbelka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 S 33 słabo odfermentowują. Z 12-tu blg potrafią zejść do 5-u Właśnie dlatego spytałem Undeath-a o gazowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 Jak na mój gust za dużo kolendry. Dzięki za opinię-w następnym dam 5gr Sugerowałem się wpisami,w których mowa było o 15gr/20litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 (edited) Ostatnio dałem 5 g na 20 litrów i moim zdaniem jest ok, następnym razem spróbuję nawet dać 3 g na 20 l. Pytanie jeszcze, czy używamy równie aromatycznej kolendry, ja używam indyjskiej z Almy, miele ją w dniu warzenia. Edited July 19, 2012 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 (edited) Moja kolendra jest z Kamisa,myślałem,że to indyjska ,na opkakowaniu jest napisane "Kraj pochodzenia Polska" nie wiedziałem,że u nas kolendra rośnie,kolega na działce ma kolendrę ale natkę Zobaczymy co wyjdzie zabutelkuję bez cichej za cztery dni,tak jak radził Undeath i każę schować na 2-3 tygodnie ,żeby nie kusiło wcześniej Edited July 19, 2012 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Moja kolendra jest z Kamisa,myślałem,że to indyjska ,na opkakowaniu jest napisane "Kraj pochodzenia Polska" nie wiedziałem,że u nas kolendra rośnie,kolega na działce ma kolendrę ale natkę Prawdopodobnie marokańska. Ilość kolendry najlepiejsz skorygujesz na podstawie tego pierwszego wita. Pamiętaj też, że z czasem jej smak łagodnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 dzięki-a co z gazowaniem? dobre będzie tak jak opisałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 O ile odfermentował do końca (a na to wygląda) to ja zazwyczaj daje 190-200 g na 20 l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 (edited) Nagazowałem 3,5g na 0,5 litra i było dobrze jeżeli chcesz mocniej nagazowany to daj 4-4,5g/0,5l, ale ja bym nie przesadzał (nie lubię piw mocno gazowanych). Mi S-33 zeszło z 11 do 3 blg, jeżeli masz z kamisa to ja dawałem za pierwszym razem 8gram na 10' i 7g na 5' było za mało nie było jej czuć prawie, teraz dałem 10g na 10' i 10g na 5' i jak próbowałem brzeczki było okej zobaczymy po fermentacji (użyłem tym razem drożdży płynnych wyeast 3994) Edited July 19, 2012 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwl Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 z kolendrą jak kto lubi mój miał 20g/27L i dobrze wypadł w Żywcu, ale dla wielu osób było zbyt "przyprawowe" Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted July 19, 2012 Author Share Posted July 19, 2012 dzięki wszystkim za opinie -opiszę tu za jakiś czas co to wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 No i kolendra kolendrze nierówna - ja ostatnio użyłem sporo indyjskiej (kupiłem mieloną) i w zasadzie jej nie czuć, a tyle samo sklepowej to w ocenie znajomego: "marynata po mięsie" Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted August 3, 2012 Author Share Posted August 3, 2012 (edited) dzięki wszystkim za opinie -opiszę tu za jakiś czas co to wyszło Tak jak obiecałem : piwo zabutelkowałem 27 lipca dałem 90 gr cukru po ściągnięciu było 10,5 litra,dziś ,po tygodniu pierwsza próba przed zniesieniem do piwnicy(a w niej 21 st w nocy trochę mniej -postawiłem na posadzce )- nagazowanie prawie dobre-nie wiem,czy się zwiększy,bo patrząc na butelke widać,że od góry sie klaruje-niepożądane dla wita,ale co tam.W smaku fajnie czuć kolendrę-obawiałem się po niektórych postach,że dałem za dużo,ale dla mnie jest ok,ale zastąpienie skórki pomarańczowej skórką z mandarynek nie było najlepszym pomysłem, Edited August 3, 2012 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now