małodobry Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Piwo będzie gotowe do rozlewania jeśli osiągnie wartość oscylującą w granicach 0°Blg ? Gdzie mogę znaleźć tabelę poprawek do areometru ? Na wiki.piwo nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 proszę Najlepiej to pobierz http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ i tam masz odpowiedni kalkulator. Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Nie, piwo jest gotowe do rozlewania, jak blg przestaje spadać (przez trzy dni). Dobrze też, jeżeli blg końcowe to jakaś 1/4 lub przynajmniej 1/3 blg początkowego. Edytowane 19 Lipca 2012 przez olo333 małodobry 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Jak areometr wskazuje zero to jest rozkalibrowany lub nasz infekcję, ja uzupełniam zimną wodą z kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Jak areometr wskazuje zero to jest rozkalibrowany lub nasz infekcję, ja uzupełniam zimną wodą z kranu Ale o co chodzi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) Jak areometr wskazuje zero to jest rozkalibrowany lub nasz infekcję, ja uzupełniam zimną wodą z kranu Ale o co chodzi??? przegotowana ale nie bardzo goraca bo pozniej ci bedzie trudno schlodzic szybko brzeczke przed dodaniem drozdzy. A najlepiej kupic mineralna i tylko troche przegotowanej dodac Piwo będzie gotowe do rozlewania jeśli osiągnie wartość oscylującą w granicach 0°Blg ? Napiszę pełnym zdaniem oraz z odpowiednimi cytatami Moim zdaniem areometr będzie wskazywał zero jeśli jest rozkalibrowany lub jeśli piwo ma infekcję.( Ja uzupełniam brzeczkę z ekstraktów do pożądanej objętości/blg zimną woda prosto z kranu( bez uprzedniego gotowania) Edytowane 20 Lipca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małodobry Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 A polecacie dodanie innych drożdży do tego brew-kita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) Jak masz warunki to można zrobić dolną fermentację drożdżami lagerowymi, tylko nie wiem czy jest sens sobie tak życie utrudniać przy pierwszym brewkicie. Jak masz dostęp to możesz użyć US-05, lub jakiś innych neutralnych drożdży górnej fermentacji. Edytowane 20 Lipca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 A polecacie dodanie innych drożdży do tego brew-kita ? osobiście jestem przeciwny drożdżom z "zestawu". Dlaczego możesz przeczytać w moim poście: http://www.piwo.org/topic/7147-brewkity-oczekiwania-a-rzeczywistosc/ Polecam kupić jakieś (np. tak jak olo333 polecił US-05) drożdże któregoś sklepu internetowego (no chyba że masz jakiś sklep pod nosem) http://www.piwo.org/topic/5-sklepy-internetowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małodobry Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 (edytowane) Mam pod nosem, zaraz się wybiorę dokupić drożdże, tylko poczytam te linki. I jeszcze jedno pytanie. Jak zdezynfekować fermentor ? Nalać do pełna wody i wsypać 30g oxi ? Edytowane 21 Lipca 2012 przez małodobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się