Granik Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam, mam problem z chmieleniem przy następnej warce. Chce zrobić mocno chmielowe piwo na słodzie Pale (5kg) i Crystal 200 (0,5kg). Posiadam dwa chmiele Motueka i Green bullet oba po 50g. Czy taki schemat chmielenia będzie dobry? Green bullet 25g 60min Motueka 25g 30min Motueka 25g 15min Green bullet 25g 5min Miał ktoś do czynienia z tymi chmielami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 (edytowane) Na twoim miejscu sypnął bym Green Bullet na goryczkę gdyz jest to chmiel goryczkowy a Motueke na aromat czyli na koniec. Edytowane 25 Lipca 2012 przez BrewDogFan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Chyba trochę przesadziłeś. Na warkę z tego co widze ok 25l 100g chmielu to troche dużo. Szczególnie, że green ma z 13% a-kwasów, a motuek 6,7% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Edytowałem post lecz chyba coś jest nie tak i nic sie nie zmieniło wiec dodam jeszcze ,że proponuje użyć programu Brewtarget on wyliczy Ci IBU i będziesz wiedział ile dodać chmielu Green Bullet na goryczkę . Co do chmielu aromatycznego to myślę ,że 50 g Motueki będzie ok na warkę 20 l. Ja zrobił bym to tak : Start Green Bullet 32g Koniec Motueka 50g Będziesz miał wtedy goryczke na poziomie 50 IBU i super aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Chyba trochę przesadziłeś. Na warkę z tego co widze ok 25l 100g chmielu to troche dużo. Szczególnie, że green ma z 13% a-kwasów, a motuek 6,7% Niektorzy lubia takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Może i lubią ale Ci co maja porównanie. Jak widać kolega dopiero zaczyna i chyba nie do końca orientuje się w chmieleniu i jego efekcie jaki może uzyskać przy tak dużej dawce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 A swoją drogą Makaron ty ze swoim doświadczeniem mógłbyś mu wiecej podpowiedzieć niż ja. Nie tylko "Niektórzy lubią takie piwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 A swoją drogą Makaron ty ze swoim doświadczeniem mógłbyś mu wiecej podpowiedzieć niż ja. Nie tylko "Niektórzy lubią takie piwa" Ciezka sprawa, bo musialbym wiedziec co chce osiagnac. Pozatym nie znam chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 motueka na zimno daje delikatny aromat,więc przy tradycyjnym chmieleniu będzie raczej mało aromatyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Spokojnie panowie to tylko piwo i to jeszcze amatorsko Edytowałem post lecz chyba coś jest nie tak i nic sie nie zmieniło wiec dodam jeszcze ,że proponuje użyć programu Brewtarget on wyliczy Ci IBU i będziesz wiedział ile dodać chmielu Green Bullet na goryczkę . Co do chmielu aromatycznego to myślę ,że 50 g Motueki będzie ok na warkę 20 l. Ja zrobił bym to tak : Start Green Bullet 32g Koniec Motueka 50g Będziesz miał wtedy goryczke na poziomie 50 IBU i super aromat Dzięki, jeśli nie będzie innych pomysłów ewentualnie tak zrobię. Co prawda to nie 80IBU Rowing Jacka...;D, ale na to przyjdzie jeszcze czas. Jestem ciekawy co do aromatu tych chmieli bo fermentujący obok American Bitter na Cascade, Apollo i Centennial pachnie już na tym etapie dość...ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Cześć... Odgrzeję dość stary wątek, ale moje pytanie dotyczy chmielu. Za kilka dni zamierzam zacierać 5 kg. pilsneńskiego (warka 22l.) Zadam gęstwę z w34/70, a chciałbym uwarzyć piwo w stylu niemieckiego pilsa. Mam tylko chmiel lubelski 3,1% alfa kwasów. Program BT wylicza mi, że 100g tego chmielu musiałbym gotować 80 minut aby osiągnąć goryczkę ok.31,4 IBU (mocna goryczka wg.BT), ale nie jestempewny czy dobrze to robię. W związku z tym mam dwa pytania: 1.Czy schemat chmielenia, który wyliczył mi BT jest prawidłowy (ew. inne sugestie chmielenia będą mile widziane) 2.Jako spijacz piw koncernowych, bo swoich się jeszcze nie dorobiłem, chciałbym się dowiedzieć, jaką goryczkę ma np. tyskie, bo to byłby dla mnie pewien punkt odniesienia. Warki będę robił mniej więcej co dwa tygodnie, teraz nie chciałbym eksperymentować. Na to przyjdzie czas, jak poznam smak moich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Z tego co gdzieś tam przeczytałem to Tyskie ma około 16 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Z takiego zacierania jak piszesz, przy niezbyt dobrej wydajności, wyjdzie Ci ekstrakt nastawny w okolicy 15°Blg. Goryczka 31IBU dla takiego piwa nie jest jakaś specjalnie wysoka. Zwróć też uwagę, że chmielisz tylko na goryczkę przez co nie spodziewaj się w piwie wiele smaku chmielowego a aromat chmielowy nie pojawi się w nim wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Z takiego zacierania jak piszesz, przy niezbyt dobrej wydajności, wyjdzie Ci ekstrakt nastawny w okolicy 15°Blg. Goryczka 31IBU dla takiego piwa nie jest jakaś specjalnie wysoka. Zwróć też uwagę, że chmielisz tylko na goryczkę przez co nie spodziewaj się w piwie wiele smaku chmielowego a aromat chmielowy nie pojawi się w nim wcale. Z tego co rozumiem, to sugerujesz inny schemat chmielenia.. Mam jeszcze kilka dni do zacierania, więc dokupię marynkę lub magnum. Magnum widzę ma więcej alfa-kwasów. Aromaty chmielowe wynikają z dodania chmielu pod koniec gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Tak. Im później dodasz chmiel tym więcej ich będzie. Jeżeli planujesz zakup chmielu goryczkowego (moim zdaniem magnum chyba lepszy) to użyj Lubelskiego tylko na smak i aromat. Powiedzmy 30g na 30 minut i kolejne 30g tuż przed wyłączeniem palnika. Krzysztoń 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Dziękuję Jacku..Już wiem więcej... Nikiboom, też dzięki. Dop. Nasunęło mi się kolejne pytanie: Aby osiągnąć założony poziom goryczki, ( dotyczy chmielu goryczkowego), to lepiej gotować trochę mniejszą ilość a dłużej, czy też więcej chmielu i trochę mniej gotowania Edytowane 13 Lutego 2013 przez Krzysztoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wylicz ilość chmielu do założonej goryczki na 60 minut gotowania - na goryczkę. Dłuższe gotowanie jest dopuszczalne, ale niewiele zmieni - max 90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wylicz ilość chmielu do założonej goryczki na 60 minut gotowania - na goryczkę. Dłuższe gotowanie jest dopuszczalne, ale niewiele zmieni - max 90 minut. Analizując różne receptury, też wyciągałem takie wnioski. Wolalem się jednak upewnić, bo to moje pierwsze samodzielne chmielenie. Wcześniej był tylko brewkit i zestaw surowców. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Podepnę się pod temat, bo też zastanawiam się jak fajnie nachmielić. Planuję uwarzyć swoja pierwszą AIPĘ, 20L, 15-16 BLG. Chciałbym odpowiednio mocno je nachmielić. Zależy mi też na fajnych aromatach, nie wykluczam chmielenia na zimno. Żeby sprawa nie była taka niestety w magazynku nie mam amerykańskich chmieli. Zostały mi tylko: magnum, iunga, marynka, sybilla, perle i lubelski. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o jakieś sugestie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Z tego chmielu IPA nie ukręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 bez amerykańskich albo nowozelandzkich się nie da. Zrób coś słabszego, bardziej na jasnych słodach, daj lublin na zimną, będzie fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Podepnę się pod temat, bo też zastanawiam się jak fajnie nachmielić. Planuję uwarzyć swoja pierwszą AIPĘ, 20L, 15-16 BLG. Chciałbym odpowiednio mocno je nachmielić. Zależy mi też na fajnych aromatach, nie wykluczam chmielenia na zimno. Żeby sprawa nie była taka niestety w magazynku nie mam amerykańskich chmieli. Zostały mi tylko: magnum, iunga, marynka, sybilla, perle i lubelski. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o jakieś sugestie. pozdrawiam Cytrusów nie będzie. Zrób PIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się