Dragonfair Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam, bardzo prosze o pomoc w określeniu ilości płynu w fermentatorze bez skali. Potrzebuje tego w określeniu ilości cukru do refermentacji. Wiem że chodzi o stożek ścięty ale wpisując w wyszukiwarce forumowej nie jestem w stanie tego znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Cześć Ja niegdys korzystałęm z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stożek_ścięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Proszę Objętość.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Albo najprościej http://www.piwo.org/files/file/23-skala-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 uprzedzę pytanie jejski - jaki to jest fermentor JOKEY? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Oczywiście, zresztą tak jak w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 A ja u siebie lałem po 2 litry wody od zera i zrobiłem sobie skalę markerem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 i uważam za najlepsze rozwiązanie ,nakleiłem izolację od której zrobiłem pionową kreskę i butelką po napoju 2L wlewałem wodę i robiłem kreski,zrobiłem w koło trzy skale na tym bez kranika bo znając życie pewnie zawsze bym miał tą jedną od tyłu,tak na marginesie mam dwa które wyglądają prawie identycznie a jest tak z 1.5L różnicy na tej samej wysokości po wyżej połowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Macie jakiś pomysł na skalę do wewnątrz fermentatora? mam jeden biały ale taki co to niewiele widać, chyba że z latarką. Zastanawiałem się czy jest jakiś sposób żeby oznaczyć wewnątrz? jakaś farba z atestem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Może zrób jakiś przymiar zanurzeniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ja mam skalę co 5l - do 25l. Co mi daje wystarczają dokładność - jeśli w zakresie 20-25l pomylę się np o 1l, to dodam np 8g cukru za dużo - lub za mało. Ponieważ syrop cukrowy dodaję do fermentora przed butelkowaniem - taki błąd nie zmieni nagazowania na tyle, żeby zepsuć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 w środku to chyba na gorąco trzeb by było zaznaczać ,ale to się zrobi siedlisko zaraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wyskaluj sobie kawałek pręta, do nabycia w marketach budowlanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się