marbelka Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 do jakiej rurki dałeś czujnik i gdzie go umieściłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 i czy użyłeś pasty termoprzewodzącej - to dużo zmienia. Bolecki ma opcję kalibracji - włóż sondę do wody z lodem i ustaw na 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Na chwilę obecną używam tylko oryginalnej sondy sterownika. W wodzie z lodem wskazuje 0, jednak w w wyższych zakresach zaniża o 2 stopnie, porównaniu z ikeowskim. Przy najbliższej okazji porównam go z tym termometrem: http://www.mera-sp.com.pl/przyrzpom_opis.php?go=eti_262_051 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Porównałeś te czujniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Kieyś porównywałem DS18B20 ze szklanym porządnym termometrem. Pokazywały to samo. Myślę że ten ikeowski lekko przekłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jeszcze nie porównałem. Mam obecnie dwa czujniki. Jeden oryginalny od sterownika, drugi okablowany, czeka na montaż do rurki miedzianej. Pierwsze jak już pisałem, zaniża temp, drugi pokazuje podobnie jak ten z Ikea. Sprawdzany w temperaturze otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Dzisiaj porównałem termometr z Ikei, sterownik Bolecki z w/w termometrem. W naczyniu podgrzewałem wodę, w którym umieściłem sondy urządzeń. Jedna obok drugiej, w tym samym miejscu garnka. W czasie gdy był załączony palnik, widać było jaką bezwładnością temperaturową charakteryzuje się poszczególna sonda: sterownik pokazywał 68 0C, Ikea 73, a na termometrze do porównania 75. Po wyłączeniu palnika, Ikea zawyżał o ok 0,5 stopnia, a na sterowniku było o dwa stopnie mniej. Po chwili ikea dalej zawyżał, natomiast różnica pomiędzy wzorcowym a sterownikiem była 0 lub ok. 0,2 stopnia. Jak dla mnie, różnica wskazań, wynika tylko z bezwładności temperaturowej sondy. Podejrzewam, że jak zmienię sondę na nową, z czujnikiem w rurce miedzianej, problem bezwładności będzie mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 koniecznie daj pastę - to ma kolosalny wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Jest zakupiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 a nie lepiej kalibrować sondę w sterowniku boleckim jak woda się gotuje, wrze i wtedy ustawić 100 stopni cesjusza ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 a nie lepiej kalibrować sondę w sterowniku boleckim jak woda się gotuje, wrze i wtedy ustawić 100 stopni cesjusza ?? lepiej, oprócz wrzenia, też kalibrować na wodę z lodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 temp wrzenia jest różna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 temp wrzenia jest różna uwielbiam Twoje wpisy, w tak krótkim zdaniu potrafisz przekazać tak wiele informacji powinno być tak temp wrzenia jest różna w zależności od panującego ciśnienia. Zakładając że w piwowarstwie mamy +-1 stC to wpływ ciśnienia jest pomijalny. Dalej, zakładając, że DS jest liniowy to wystarczy jeden punkt kalibracyjny. Najlepszym będzie 100stC w gotującej się wodzie. co do pasty termoprzewodzącej to też trzeba uważać. Najlepszą opcja jest cienka tuleja o małej objętości do której idealnie pasuje czujnik. Jeżeli napcha się za dużo pasty bezwładność sondy wzrośnie. Temat przerabiałem wiec wiem co piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diebels KattowitzerBrauhau Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Własnie kalibruje parametry PID w Boleckim i ciekawi mnie jak macie ustawione w/w na lidlowskim kociołku z izolacją Ja mam P2 T35 W2 05, fabryczne są P3 T20 W2 05, ale wiem że też ktos ma w takim układzie ustawione P1 T0 W2 01. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się