Jump to content

regulator temperatury z histerezą lub z PiD


marbelka

Recommended Posts

Witam!

 

Warzę w garnku 18-to litrowym ,na płycie ceramicznej-trochę udręka,czasem trzeba garnek przesuwać na zimną część płyty,ostatnio przeprosiłem starą kuchenkę płytową o mocy 1500W.Ma ona 6 zakresów pracy ,nie tak jak ceramiczna,która "wali" od razu całą mocą,czyli już jest lepiej ale....

Robiac próbę z tą starą kuchenką na samej wodzie zauważyłem,że gdy wyłączyłem kuchenkę przy np 62 st,to temperatura dochodziła jeszcze do ok68-70 st , gdy spadła do 62 i załączyłem grzanie to spadło do ok60 i dopiero zaczynało rosnąć.

Dla wygody jestem w trakcie składania mieszadła i chcę do kompletu dołączyć jakiś regulator temperatury.Wybór padnie chyba na taki :

http://allegro.pl/re...2503332208.html

Mam pytanie dotyczące histerezy- w opisie jest ,że zakres histerezy jest od0,1st-czy to znaczy,że ten regulator będzie mi pilnował zadanej temperatury + - wartość tej histerezy?Pytam,bo wierzyć mi się nie chce ,że ustawię np 64st i histerezę 0,1st i co? będzie temperatura pomiędzy 63,9 - 64,1st?

Czy ktoś z Was korzysta z tego typu reglera i może to potwierdzić lub napisać jaki jest rozrzut temperatury?ew może polecić inny?

Sprzedawcy nie pytałem,ba każdy chce sprzedać....

Są jeszcze regulatory nie z histerezą a z PiD

http://allegro.pl/regulator-temperatury-pid-termoregulator-sterownik-i2516998664.htmlale dwa razy droższe-warto? czym się różni funkcja PiD od histerezy?

Edited by marbelka
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

hehe , powoli,powoli...

takie mam na razie warunki (czytaj -zgodę połowicy )w przyszłości myślę zrobić z keg-a 30l i od spodu grzałkę na sucho

 

ale nie odbiegajmy od tematu :)to jak z tymi regulatorami -używa ktoś?

Edited by marbelka
Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie dotyczące histerezy- w opisie jest ,że zakres histerezy jest od0,1st-czy to znaczy,że ten regulator będzie mi pilnował zadanej temperatury + - wartość tej histerezy?Pytam,bo wierzyć mi się nie chce ,że ustawię np 64st i histerezę 0,1st i co? będzie temperatura pomiędzy 63,9 - 64,1st?

 

W aukcji jest ładny rysunek jak działa histereza. Jak ją ustawisz za małą - to grzałka będzie się zbyt często załączać i wyłączać. Sensowna histereza to coś koło 0,5..1 °C.

Druga sprawa to dobre mieszanie - bez niego nie zapanujesz nad temperaturą w garnku. Gęste młóto na dole będzie się przegrzewać.

Nie ma co dopłacać za regulator PID jeśli nie zna się tematu. Taki regulator trzeba odpowiednio zestroić z mocą grzałek i objętością grzanej cieczy, żeby był lepszy od histerezy. Do zastosowań domowych -w tym wypadku wystarcza histereza.

Link to comment
Share on other sites

Histerezą nie opanujesz garnka elektrycznego. Stosowałem identyczny sterownik jak na prezentowanej przez Ciebie aukcji (ten pierwszy link), ale bezwładność grzałek jest duża i bardzo trudna do opanowania. Obecnie jestem posiadaczem regulatora mocy PRD2W+, który ma dwa tryby pracy: manualny i PID. Sterownik zakupiłem do innych celów, a do garnka polecam regulator mocy PRD1+ i dokładny termometr. Trochę wprawy i po kilku warkach dojdziesz na jakiej mocy powinien pracować Twój garnek. Dla większej wygody można dołożyć regulator temperatury co bardziej zautomatyzuje proces. Wersja pełnego komfortu to sterownik Bolecki wielokrotnie omawiany na forum.

Link to comment
Share on other sites

Histerezą nie opanujesz garnka elektrycznego bezwładność grzałek jest duża i bardzo trudna do opanowania. Obecnie jestem posiadaczem regulatora mocy PRD2W+, który ma dwa tryby pracy: manualny i PID. Dla większej wygody można dołożyć regulator temperatury co bardziej zautomatyzuje proces. Wersja pełnego komfortu to sterownik Bolecki wielokrotnie omawiany na forum.

 

Czegoś nie rozumie :

1-Histerazą nie opanuję tego:,ale

2-regulator mocy PRD2W+ +regulator temperatury(taki o którym pisałem?) i będzie ok

3-Sterownik Bolecki- nie wykorzystam go w 100 %-chyba potrafi kontrolować 8 albo więcej zadań,jeżeli będę sterownik Boleckiego używał WYŁĄCZNIE do regulacji temperatury to co? on ma inną histereze i da mi pełny komfort a podany przeze mnie w linku regulator nie?

Plyta elektryczna w tej kuchence ma ,jak pisałem, 6 poziomów mocy - od 0-3 regulowane co 0,5 -

Edited by marbelka
Link to comment
Share on other sites

zobacz sobie jak wygląda kontrola temperatury przez sterownik bolcekiego.

z wykresu wynika,że używając ten sterownik nie ma problemu z bezwładnością płyty elektrycznej-może nawet by działało z płytą ceramiczną , co?

Po co w takim razie jest w tych innych-np wskazanym przeze mnie-regulatorach funkcja histerezy ,skoro nie radzi sobie z bezwładnością cieplną grzałki/płyty?

 

nie mogę nigdzie znaleźć ceny sterownika Bolka

Edited by marbelka
Link to comment
Share on other sites

tu akurat sterował grzałkami zanurzonymi w cieczy.

 

histereza jest dla regulatorów dwustopniowych - takich ze stycznikiem włącz/wyłącz

 

sterownik PID ma bezstopniową regulację mocy - dlatego może tak dobrze działać, poza tym ten sterownik jest inteligentny i się "uczy". Pamięta co się działo i wyprzedza to co się będzie dziać, dlatego przed dojściem do zadanej temperatury wcześniej obniża moc.

Link to comment
Share on other sites

...

nie mogę nigdzie znaleźć ceny sterownika Bolka

Sterownik Bolecki jest dostępny w HB.

Co do wcześniejszego Twojego pytania to przy stosowaniu sterownika temperatury wystarczy PRD1. Ustawisz sobie odpowiednią moc by po wyłączeniu przez sterownik temperatura nie rosła zbyt wysoko i masz zamierzony efekt.

Link to comment
Share on other sites

Co do wcześniejszego Twojego pytania to przy stosowaniu sterownika temperatury wystarczy PRD1. Ustawisz sobie odpowiednią moc by po wyłączeniu przez sterownik temperatura nie rosła zbyt wysoko i masz zamierzony efekt.

czyli jeśli moja stara płyta ma regulowaną moc w sześciu zakresach,(chyba od 300-1500W) to może wystarczy sterownik z linka jakiego podałem w pierwszym poście

Link to comment
Share on other sites

Od kilku lat używam regulatora temp. z funkcja PID z regulacją programową i przekaźnikiem SSR, sprawdza się bardzo dobrze. Musisz tylko na początku przeprowadzić automatyczny dobór nastaw PID(autoadaptację), używkę można za dobrą cenę upolować.

Link to comment
Share on other sites

Od kilku lat używam regulatora temp. z funkcja PID z regulacją programową i przekaźnikiem SSR, sprawdza się bardzo dobrze. Musisz tylko na początku przeprowadzić automatyczny dobór nastaw PID(autoadaptację), używkę można za dobrą cenę upolować.

możesz podać nazwę/model tego regulatora albo wskazać podobny?Czy ten przekaznik SSR jest w tym regulatorze ,czy trzeba kupić osobno?Czy ster. Bolka ma w sobie już ten przekaznik?

 

mateos-czy taki będzie ok? ew jaki czujnik do niego?

http://allegro.pl/re...2526963000.html

 

a tu taki sam tyle,że z HK za 1/3ceny i to z wysyłką!-może ktoś ocenić ten regulator REX C 100?

http://www.ebay.pl/i...b#ht_3592wt_952

 

w załączniku instrukcja do tego regulatora-proszę o opinie

c100inst.pdf

Edited by marbelka
Link to comment
Share on other sites

Używam Lumel RE15 i od czasu do czasu RKC CB100. Przeważnie w regulatorze jest tylko przekaźnik typu zał/wył, SSR trzeba dokupić. Sterownik Boleckiego z tego co wiem ma zintegrowany SSR. Ten z alledrogo będzie dobry jeżeli ma wyjście napięciowe przeznaczone do sterowania przekaźnikiem półprzewodnikowym(SSR), czujnik PT100 lub termopara. Jedynie czego mu brakuje to regulacji programowej(nie jest wymagana), sterownik Boleckiego ma, ale jest też sporo droższy.

Link to comment
Share on other sites

Ten z alledrogo będzie dobry jeżeli ma wyjście napięciowe przeznaczone do sterowania przekaźnikiem półprzewodnikowym(SSR)

 

W opisie aukcji jest napisane m.in. -"Wyjście przekaźnikowe 250 VAC/ 3A "- a przekaźniki SSR mają w opisie napięcie 3-32V,czyli co,trzeba osobny zasilacz do SSR-a?

Z tej instrukcji, do której podałem link w pdf , nie kumam jak to podłączyć

Link to comment
Share on other sites

Tak jak już pisałem, regulator musi mieć jeszcze dodatkowe wyjście napięciowe pod które podłącza się SSR. Musisz się zapytać sprzedającego czy ma takie wyjście, są róże wersje tego samego regulatora.

Link to comment
Share on other sites

Przy podłączaniu SSRa należy pomiętać o jego chłodzeniu. Przy sterowaniu grzałką 2 kW może wydzielić się na nim dobre kilkanaście watów ciepła. Także SSR musi być zamontowany na radiatorze, z ewentualnym chłodzeniem wentylatorkiem (w zależności od oporu cieplnego radiatora). Można kupić takie gotowe moduły - SSR+radiator; o ile pamiętam jest to koszt ok 70 zł.

A onegdaj zrobiłem coś takiego: http://www.piwo.org/topic/6112-aparatura-sterujaca-do-garnka-z-lidla/page__hl__lidla .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Można kupić SSR o większym prądzie i radiator nie jest potrzebny, ewentualnie kawałek blachy miedzianej lub aluminiowej załatwia sprawę.

 

Mateos, niestety to tak nie działa. Różne SSRy mają mniej więcej stały spadek napięcia który w szczególności nie zależy od ich dopuszczalnego obciążenia. Można pokusić się o wersję opartą na IGBT które tracą mniej mocy ale są wiele droższe. Pytanie tylko po co kombinować. Moja rada w tym temacie jest taka aby upolować sobie byle SSRa za grosze (zawsze coś się znajdzie na all), do tego mały wentylatorek i radiator. Można też pokusić się o przykręcenie przekaźnika do konstrukcji kotła- "złomu" który skutecznie odprowadzi ciepło zazwyczaj jest tam mnustwo, same moduły mają izolowaną stope która w połączeniu z różnicówką zapewni bezpieczeństwo. Ot i mamy super przekaźnik za nawet kilkanaście złotych

 

W kwestii regulatora i konieczności wyjść napięciowych dla SSRa

Rozbiera się regulator, wyciąga dwa kable z jego zasilacza i puszcza przez jego wewnętrzy marny przekaźnikczek- sterowanie SSRa załatwione.W SSR wystarczy zaświecić LEDa, a te do pracy wymagają znikomych energii- na pewno nie wpłynie to na pracę regulatora.

 

Polecam też nie kupować byle regulatorków z PID za 200zł, trochę cierpliwości i na pewno uda się wyłowić od zakładowego automatyka jakiegoś OMRONA lub coś z tej półki, często nawet w lepszej cenie. Zaleta jest taka że co regulator to "innej jakości" funkcja autoadaptacji, zrobić to na naprawdę dobrym poziomie to wyższa szkoła jazdy. W tych markowych ma się w zasadzie pewnośc że fajnie dostroi regulator bo jest to jak by nie patrzeć funkcja życia lub śmierci dla producenta.

Link to comment
Share on other sites

A co powiecie o takim regulatorze?uzywa ktoś? na dole strony jest instrukcja ,jest funkcja PID

http://www.pamel.biz...&products_id=53

Kolega używa do wędzarni i nie narzeka, ale wiem, że są i inne opinie dotyczące regulatorów firmy Pamel (może tworzą je konkurenci produkujące inne regulatory).

Ogólnie jak oglądałem sterownik jest ok, ale uwagę moją zwróciła sonda temperatury zakończona ,,chyba” wkręconym wkrętem, który następnie został oszlifowany (chodzi mi o zaślepienie rurki). Moja ocena max 4.

Odnośnie serwisu, z którego kolega korzystał daje ocenę 5 (wszelkie koszty włącznie z wysyłka pokrył producent, czas trwania reklamacji 3 dni).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.