Jump to content

zacieranie na "dwa gary"

Recommended Posts

Zacieranie na „dwa gary”.

Mam takie pytanie dotyczące zacierania. Jak udało mi się wyczytać różne temperatury odpowiedzialne są za osiągnięcie jakiegoś efektu w gotowym piwie ze względu na enzymy jakie są wydzielane. Np. 64°C większa wytrawność, piwa mocniejsze, 72°C piwa „słodsze” bardziej treściwe, lepsza piana.

To samo dotyczy słodów. Dobór słodu daje różne efekty (treściwość , efektywność zacierania, piana itp.). W związku z tym mam pytanie czy ma sens zacieranie słodów treściwszych, odpowiedzialnych za pianę w temperaturach 72°C, a pozostałych w 64°C? Później zlać to do jednego fermentatora i normalnie wspólnie wysłodzić. Czy spotęguje to efekty jakie chcemy uzyskać? Niestety nie znam się na chemii i enzymach, więc sam sobie na to pytanie odpowiedzieć nie potrafię.

Nie jest do dobrym pomysłem - z kilku względów:

1. Może się zdarzyć, że skrobia się nie scukrzy/rozłoży bo część słodów specjalnych dających efekty o których pisałeś ma śladową aktywność enzymatyczną. Wszędzie musiał byś dodawać część słodów podstawowych.

2. Enzymy z innych "przerw" i tak działają, mimo, że to nie ich optimum temperaturowe.

3. Sporo zachodu, zacieranie trwało by dość długo.

ale zawsze można spróbować, dla zdobycia nowych doświadczeń.