paweln0101 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 jestem na etapie składania filtra z rurek miedzianych do kociołka lidlowskiego. zakładając że będe w nim i zacierał i chmielił. moge je polutować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Cyną bez Pb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 polutowane a czym najlepiej uszczelnić łączenie z zaworem? http://www28.speedyshare.com/AQsuh/download/garr.jpg << kapie w miejscu gdzie na zawór nakręcona jest redukcja. użyć konopii, teflonu? może jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 teflon będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Niedawno kupiłem garnek z lidla. Nie działał, i w trakcie moich napraw raz nie zauważyłem że grzałka grzeje, a w środku nie było wody, wskutek czego odpadł mały kawałek emalii. I teraz pytania: 1. Lutować czy olać, i pilnować po prostu żeby było suche i nie rdzewiało? 2. Mogę użyć zwykłej kalafonii i cyny do lutowania? Ilość ołowiu wg mnie będzie minimalna w tak małej ilości cyny. 3. Po zalutowaniu to nie będzie już dalej rdzewieć? 4. Mogę to zrobić zwykłą lutownicą transformatorową? 5. Czy grzejąc w tym miejscu nie spowoduje takiego przegrania że emalia mi odpryśnie w innym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) proponował bym wytrawić kwasem do lutowania (solnym) i pobielić cyną ,ale transformatorówką tego nie zrobisz będzie potrzebna większa lutownica tz. kolba lub mini palnikiem Edytowane 25 Listopada 2014 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Za bardzo się przejmujecie - mam gar z odpryskami i nic złego sie nie dzieje! Pod emalią jest stal - przecież to nic strasznego! Moim zdaniem odpryski to problem natury jedynie estetycznej... Edytowane 25 Listopada 2014 przez girgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Za bardzo się przejmujecie - mam gar z odpryskami i nic złego sie nie dzieje! Pod emalią jest stal - przecież to nic strasznego! Moim zdaniem odpryski to problem natury jedynie estetycznej... Potwierdzam. Kilka warek uwarzonych w garze z odpryskami o pow 5x takiej jak pokazał bart3q i nawet śladu obecności jonów żelaza czy to w smaku czy w aromacie gotowego piwa. Moim skromnym zdaniem , co zresztą chyba już się przewinęło przez forum zacieranie i gotowanie brzeczki to zbyt krótki okres czasu, żeby coś mogło przejść. Co innego jakby piwo miało w czymś takim leżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ja się nie boję o jony żelaza, tylko że mi garnek przeżre rdza na wylot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Bo jony żelaza opadają wraz z osadem gorącym na dno gara i przy dekantacji - nie zaciąganiu chmielin do fermentora, nie powinno być prawa czuć nic w piwie bo to się nic tam nie przedostanie. Jak ma się metaliczność w piwie należy szukać problemu w zimnej części procesu produkcji piwa - fermentacja, rozlew itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 No dobra, to przeżre gar na wylot rdza czy nie? I czy zalutowanie pomoże usunąć ten problem? Chciałbym mieć już gar na dłuższy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareceksz Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Może i przeżre, ale na pewno nie za miesiąc, ani za rok. Cyna zapobiegnie utlenianiu się żelaza do wnętrza gara i tyle. Ja miałem odprysk wielkości pieciozlotowki. Polutowałem palnikiem i cyną do instalacji wodnych i jest ok. Uwarzyłem od tego czasu 10 warek, gar nie cieknie, choć mam świadomość, że blacha w tym miejscu jest cieńsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 W dwóch tematach musiałeś o tym napisać? http://www.piwo.org/topic/15919-uszkodzona-emalia/#entry320964 Więc powtórzę: Coś wiesz na ten temat to się wypowiedz dlaczego to bzdura? Najlepiej powiedzieć, że się powiela głupoty i nie wytłumaczyć dlaczego to jest dopiero poziom ekspert. Ja wziąłem to stąd: http://warszawskifes...s_cech_piwa.pdf aromat metaliczny.Jeżeli uważasz, że to co napisali - Dori, Leszczyński, Mielczarek i Sadownik jest głupotą to skrobnij im maila i błyśnij wiedzą na ten temat, żeby więcej nie było powielanych takich "bzdur". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się