Jump to content

prośba o weryfikację

gagarin

Recommended Posts

Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego:

Słody:

-pilzneński 2,7 kg

-abbey 2 kg

-jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg

Chmiele:

-Marynka 20 g

-Fuggles 25 g

Drożdże:

-S-33

Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno..

Wyjdzie coś z tego?

tak.. miedzy innymi temu poświęcony jest ten dział.. jeśli masz z tym jakiś problem to po prostu nie czytaj takich tematów.. mam małe doświadczenie i szukam pomocy u bardziej doświadczonych.. nie wiem co w tym dziwnego..

• 3 weeks later...

Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać..

z góry dziękuję..

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo.