gagarin Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego: Słody: -pilzneński 2,7 kg -abbey 2 kg -jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg Chmiele: -Marynka 20 g -Fuggles 25 g Drożdże: -S-33 Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno.. Wyjdzie coś z tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Bez urazy ale czy zamierzasz pytać o zdanie na temat każdej wymyślonej przez siebie warki? Może wrzuć je w jeden wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted August 22, 2012 Author Share Posted August 22, 2012 tak.. miedzy innymi temu poświęcony jest ten dział.. jeśli masz z tym jakiś problem to po prostu nie czytaj takich tematów.. mam małe doświadczenie i szukam pomocy u bardziej doświadczonych.. nie wiem co w tym dziwnego.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted September 8, 2012 Author Share Posted September 8, 2012 Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać.. z góry dziękuję.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Abbey to słód karmelizowany? Bo jak tak, to jest go za dużo. Zmniejsz ilość do 500g i zrób lżejsze piwko, albo mniejszą ilość piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted September 10, 2012 Author Share Posted September 10, 2012 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź.. Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 (edited) Ten słód to chyba jakiś wyjątek bo z opisów wynika, że "Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania". Edited September 10, 2012 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted September 10, 2012 Author Share Posted September 10, 2012 Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania i właśnie przez tą informację pomyślałem, żęby użyć go tak dużo.. ale widzę, że odradzacie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Mimo tego opisu osobiście użyłbym go znacznie mniej ale może ktoś ma inne doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now