gagarin Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego: Słody: -pilzneński 2,7 kg -abbey 2 kg -jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg Chmiele: -Marynka 20 g -Fuggles 25 g Drożdże: -S-33 Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno.. Wyjdzie coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Bez urazy ale czy zamierzasz pytać o zdanie na temat każdej wymyślonej przez siebie warki? Może wrzuć je w jeden wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 tak.. miedzy innymi temu poświęcony jest ten dział.. jeśli masz z tym jakiś problem to po prostu nie czytaj takich tematów.. mam małe doświadczenie i szukam pomocy u bardziej doświadczonych.. nie wiem co w tym dziwnego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać.. z góry dziękuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Abbey to słód karmelizowany? Bo jak tak, to jest go za dużo. Zmniejsz ilość do 500g i zrób lżejsze piwko, albo mniejszą ilość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź.. Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Ten słód to chyba jakiś wyjątek bo z opisów wynika, że "Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania". Edytowane 10 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania i właśnie przez tą informację pomyślałem, żęby użyć go tak dużo.. ale widzę, że odradzacie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Mimo tego opisu osobiście użyłbym go znacznie mniej ale może ktoś ma inne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się